Három dolog, amiért érdemes elmenni Utrechtbe

Utrechtben megtapasztaljuk a kerékpárosdugót, a városnézést kajakkal, és megmászhatjuk Hollandia legmagasabb gótikus tornyát. A holland kisváros egyszer már feltűnt a Roadster radarján, de érdemes hosszabban is bebarangolni, hogy megtudjuk, hogyan kerülnek birkák a Science Parkba, és miféle étel lehet a Sterk Boulderhal.

Hollandia nem csak Amszterdamból áll, ám az egyetlen világváros mögött a félmilliós Rotterdam és Hága következik, majd negyedik legnagyobb városként a 330 ezres Utrecht. Kristóf másfél éve a helyi egyetem PhD-hallgatója, geológus, állandóan Európát járja, de mindig örömmel tér vissza a holland kisvárosba, és most azt is elmondja, miért.

Érkezés a pályaudvar felől

Akinek Hollandiáról a tulipán, szélmalom, coffeeshop szentháromság jut az eszébe ne nagyon hibáztassa magát.

Hollandia nem kerüli, inkább rájátszik a klisékre;

a jól azonosítható kulturális elemek országszerte megtalálhatóak, a turisták főútvonalain (Amszterdam belvárosa, Keukenhof) pedig különösen töményen, és persze kiváló minőségben vannak jelen.

Decens kis szélmalom a külvárosban

Éppen ezért érdemes a főcsapásról letérő célpontokat választani, ahol hasonló látvány és élmény mellé egy sokkal autentikusabb holland életérzés társulhat. Nyugodt, gondtalan hangulat, általános jókedv, biciklizés közben éneklő fiatalok, széles mosollyal köszönő buszsofőrök, bevásárlás közben fütyörésző családapák. Utrechtben ez a laza gondtalanság keveredik a hagyományos holland kultúrával.

Híd a falon
Fiú a hídon

Bringadugó reggel, este

Utrecht nem egy metropolisz, a szigorúan vett város viszont mindössze akkora, mint Debrecen. A történelmi belváros és az azt behálózó csatornák rendszere pedig kifejezetten kicsi, néhány óra alatt minden apró zug bejárható gyalog is.

Utrechté Hollandia legnagyobb egyeteme (Universiteit Utrecht), de van két főiskolája is, amelyek összesen mintegy hetvenezer hallgatót tartanak a városban.

Nem meglepő tehát, hogy a város a méretéhez képest bőven kínál szórakozási lehetőségeket regionális jelentőségű koncerttermekkel, mozikkal, művészmozikkal, színházakkal, rengeteg sportlétesítménnyel, és szabadtéri fesztiválok sorával.

A főiskola épületét a monoszkóp ihlette
Az éjszakai Utrecht: akár egy tündérmese

Utrecht másik védjegye a bicikliskultúra iránti elhivatottság, amelyben a városvezetés is maximálisan partner. Az utóbbi években átalakítások sora valósult meg, amelyek tovább javítják a biciklisek eleve kiemelkedően jó helyzetét. Térnyerés gyanánt számos autóutat és jelentős forgalmú utcát átalakítottak bicikliúttá, amelyen az autósok maximum vendégek lehetnek. Ezzel párhuzamosan

épülnek az új kerékpártárolók, köztük a világ legnagyobb, 12 500 férőhelyes biciklis mélygarázs-komplexuma is, a városi pályaudvar alatt, amit hosszabb távon 33 ezresre bővítenek majd.

A reggeli és kora esti csúcsban még kerékpárosdugók is előfordulnak a belvárosban és az egyetemi park környékén, ami elsőre elég meghökkentő látvány.

Autó vs. bringa 2–1
KO-val nyertek a bringák

Mint ide Amszterdam

A belváros központja a Dóm tér (Domplein), ahol Hollandia legmagasabb, gótikus templomtornya áll, szemben pedig a hozzátartozó katedrális. A kettő persze összeköttetésben állt, egészen 1674-ig, amikor a várostörténet szerint egy tornádó lerombolta a főhajó egy részét.

A lerombolt részt nem építették vissza, inkább kialakították a Dóm teret; az eredeti alaprajzot színes térkőminta jelöli. A toronyba nagyon megéri felmenni, belülről is látványos, és tiszta időben akár a harmincöt kilométerre lévő Amszterdamig is el lehet látni (ravaszul kihasználva Németalföld topográfiai adottságait).

A Domplein
Dóm, dóm, dóm

A dómtól öt perc séta a piactér, ahol szombaton hatalmas élet, meg frissen sütött stroopwafel vár. A tipikus holland édesség egy igen tömény fahájas ostya, amiből többet megenni ugyanolyan nehéz, mint abbahagyni az evését.

Egy ugrás a város legszebb parkja, a Wilhelminapark is, ahová szép időben boldog-boldogtalan kitódul ebédelni, játszani, relaxálni.

Idill a Wihelminaparkban
...és Wilhelmina maga

A belvárost könnyedén be lehet járni gyalog vagy biciklivel, létezik azonban egy szórakoztató alternatíva, a csatornarendszeren való hajózás. Kisebb kalandra vágyóknak a kajak-/kenubérlés erősen ajánlott, de létezik klasszikus sétahajós körút és vízibicikli-bérlés is. Kajakkal kedvtől függően kisebb belvárosi, vagy akár a fél várost körbeevező túrákra is vállalkozhatunk.

Kristófék belapátolják a várost

A belváros természetesen tele van kávézókkal, éttermekkel és pubokkal.

Ezek egy része az utca mínusz egyedik emeletén, az öreg csatornával (Oudegracht) egy szinten található, így közvetlenül a víz mellett lehet kávézni vagy étkezni.

A csatornaszintről hosszú, föld alatti járatok nyílnak, amelynek egyik legjobb példája a Humphrey’s étterem, amely kristálycsilláros-gyertyás-bordó bársonyfoteles stílusával, és labirintusszerű, hatalmas termeivel, folyosóival  különleges vacsoracélpont lehet.

Talán a Legyen vörös is szólt már a Humphrey's-ben

Lebowski 1, 2

A belvárosi pubok nagy része remek hely, kettő azonban mégis kiemelkedik a tömegből: az Olivier és a Lebowski. Az Olivier egy belga söröző (és étterem), ahol jobbnál jobb sörök gigantikus választékát találjuk, a fő attrakció azonban mégis maga az épület:

az Olivier-t egy régi templomban alakították ki, ahol még mindig megtaláljuk például az oltárt és az orgonát.

Oltár, kerékpár, sörbár
Mai és egykori szentek az Olivier-ben

A Lebowski közvetlenül a dómtorony mellett található, az egyetemisták talán legnépszerűbb pubja. Tele van kitömött állatokkal, ami akár ijesztő vagy lehangoló is lehetne, ha nem került volna az Európában szokásos kitömött állatok (vaddisznó, szarvas, róka) közé egy strucc és egy zsiráf. A pub hangulata így inkább viccesen groteszk. A helyieknek rendesen bekattant Lebowski, mert van egy Big Lebowski Burger is, amit pont olyan, ahogy a neve alapján képzeljük.

Ha viszont egy igazi, holland coffeeshop-élményre vágyunk, a Culture Boatot kell keresni, ahol a belváros egyik csatornáján, egy csendes kis bárkán fogyaszthatjuk a szimpatikus termékeket.

A város sportlétesítményei közül kiemelkednek a szuper minőségű, hatalmas falmászótermek – vélhetően így kompenzálják a hollandok a dombok-hegyek hiányát.

A Sterk Boulderhal, ahol izgalmas mászóutak sokasága és eredeti romkocsma-hangulat fogadja a látogatókat. Szürreális módon itt csapolják a város egyik legjobb sörét, a Gulden Craent, egy helyi sörfőzde termékét.

Tudomány és birkák

Hollandia pragmatikus. Luxus lenne nem tökéletesen kihasználni minden területet:

rendelkezésre álló hely esetén a városból gyakorlatilag átmenet nélkül lesz vidék, tehát mezőgazdaságilag hasznosított terület.

Ennek szellemében történhet meg az, hogy az utrechti egyetemhez tartozó Science Park épületei között birkák legelésznek. Ha kitekerünk a város határába, klasszikus holland mezőgazdasági látnivalókon (legelők, legelő állatok, csatornák, malmok) kívül kisebb-nagyobb kastélyokat, és az egykoron hadi célra épített vizesárok- és földvárrendszert is látogathatjuk.

Kávézó egy várfalon

Utrechttől északra, a Vecht-csatorna környékén a sok látnivaló mellett végtelenül békés, vidékies hangulat honol, a csatorna szinte teljes hosszában úszóházak és hajók állnak. A csatornák miatt rengeteg a különböző méretű és fajtájú kacsa, megbecsültségüket a kiskacsák várható vonulására figyelmeztető tábla is mutatja.

Slot Zuylen és a kacsaveszély

A Vecht partján fekszik Oud Zuilen, egy néhány házból álló, patinás kis falu, parkjában egy pofás kis kastéllyal (Slot Zuylen). A csendes külvárosok organikus egységbe olvadnak a fiatalos belvárossal, a kettő ritmikus váltakozása pedig egyedi élményt varázsol egy Utrecht-túrából.

Ez is érdekelhet:

Ebben a húsz városban imádják a bringásokat

Több tízezer bringatároló a főpályaudvarnál, lámpákhoz igazított forgalomszabályozás, tucatnyinál is több kerékpáros híd – íme a világ húsz legfejlettebb kerékpáros városa.

Utrecht | hollandia | kerékpár | kajak | road trip

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom