Close
Ez történik, ha egy fenegyereknek tartott sztárépítész lakótömböt tervez

Ez történik, ha egy fenegyereknek tartott sztárépítész lakótömböt tervez

Mintha egy fakockákból álló mesterséges domboldal lenne, olyan hatást kelt a Bjarke Ingelshez köthető BIG által megálmodott 79 & Park nevű stockholmi lakótömb.

A cédrusburkolattal ellátott teraszos házakból a Gärdet parkra nyílik nagypályás kilátás, az épületek belső oldala pedig egy nagy udvarra, vagy inkább közösségi térre néz.

Az előre gyártott egységek egy olcsó és flexibilis gyártási folyamat eredményeként születtek meg. Összesen százkilencvenhat blokkból áll a lakótömb, valamennyi épületből elérhetőek a privát és a közös használatú teraszok, melyek tökéletes harmóniában állnak a környék zöldövezetével.

Az egymásra pakolt, 3,6 méter x 3,6 méteres modulok egy összességében harmincöt méter magas lakóházat adnak ki, ami távolról nézve mesterséges hegyoldalnak tűnik Stockholm központjában.

A sztárépítész szerint a 79 & Parkot úgy alakították ki, hogy egyesítse a külvárosi és a belvárosi életformát. Egy olyan városi oázist rendeztek be, amely békét és nyugalmat ad a lakóinak, ugyanakkor a közösségi életérzést is biztosítja.

Az apartmanok elrendezése nem egyforma, az enteriőrjük is különbözik (akadnak fehér tölgyfapadlós belső térrel és természetes kőfelülettel kialakított házikók).

Ami a szolgáltatásokat illeti, kutyanapközi, óvoda és kerékpártároló is helyet kapott a lakótömbben.

Bjarke Ingels ars poeticája merész, első pillantásra is az emlékezetbe vésődő épületekben ölt testet. Kritikusai szerint csak az összkép érdekli, és nem szívesen foglalkozik a finom részletekkel.

Az általa irányított, a világ legmenőbb építészeti irodái közé tartozó BIG korábban Torontóban és Koppenhágában is épített már lakóházakat hasonló koncepció szerint, ez a svéd projekt pedig bizonyítja, igenis lehet változtatni és javítani Stockholm városképén.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Dezeen)

kocka | forma | domboldal | épület | ház

FOLYTASD EZZEL

Ha a magabiztosságnak van illata, a BOSS most megtalálta

Elegáns reggeliző a Duna partján, ahová nemcsak az ételekért, hanem a hangulatért is megyünk

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram