Close
Ez történik, ha egy fenegyereknek tartott sztárépítész lakótömböt tervez

Ez történik, ha egy fenegyereknek tartott sztárépítész lakótömböt tervez

Mintha egy fakockákból álló mesterséges domboldal lenne, olyan hatást kelt a Bjarke Ingelshez köthető BIG által megálmodott 79 & Park nevű stockholmi lakótömb.

A cédrusburkolattal ellátott teraszos házakból a Gärdet parkra nyílik nagypályás kilátás, az épületek belső oldala pedig egy nagy udvarra, vagy inkább közösségi térre néz.

Az előre gyártott egységek egy olcsó és flexibilis gyártási folyamat eredményeként születtek meg. Összesen százkilencvenhat blokkból áll a lakótömb, valamennyi épületből elérhetőek a privát és a közös használatú teraszok, melyek tökéletes harmóniában állnak a környék zöldövezetével.

Az egymásra pakolt, 3,6 méter x 3,6 méteres modulok egy összességében harmincöt méter magas lakóházat adnak ki, ami távolról nézve mesterséges hegyoldalnak tűnik Stockholm központjában.

A sztárépítész szerint a 79 & Parkot úgy alakították ki, hogy egyesítse a külvárosi és a belvárosi életformát. Egy olyan városi oázist rendeztek be, amely békét és nyugalmat ad a lakóinak, ugyanakkor a közösségi életérzést is biztosítja.

Az apartmanok elrendezése nem egyforma, az enteriőrjük is különbözik (akadnak fehér tölgyfapadlós belső térrel és természetes kőfelülettel kialakított házikók).

Ami a szolgáltatásokat illeti, kutyanapközi, óvoda és kerékpártároló is helyet kapott a lakótömbben.

Bjarke Ingels ars poeticája merész, első pillantásra is az emlékezetbe vésődő épületekben ölt testet. Kritikusai szerint csak az összkép érdekli, és nem szívesen foglalkozik a finom részletekkel.

Az általa irányított, a világ legmenőbb építészeti irodái közé tartozó BIG korábban Torontóban és Koppenhágában is épített már lakóházakat hasonló koncepció szerint, ez a svéd projekt pedig bizonyítja, igenis lehet változtatni és javítani Stockholm városképén.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Dezeen)

FOLYTASD EZZEL
Hajó alakú hálószobája van ennek a gyönyörű kanadai háznak
Ez a rendőrőrsből lett luxusszálloda nyerte el a rangos építészeti díjat
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
Káprázatosan szép magyar projekt mutatja meg, milyenek a jövő élhető otthonai!
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom