Close
Ez történik, ha egy fenegyereknek tartott sztárépítész lakótömböt tervez

Ez történik, ha egy fenegyereknek tartott sztárépítész lakótömböt tervez

Mintha egy fakockákból álló mesterséges domboldal lenne, olyan hatást kelt a Bjarke Ingelshez köthető BIG által megálmodott 79 & Park nevű stockholmi lakótömb.

A cédrusburkolattal ellátott teraszos házakból a Gärdet parkra nyílik nagypályás kilátás, az épületek belső oldala pedig egy nagy udvarra, vagy inkább közösségi térre néz.

Az előre gyártott egységek egy olcsó és flexibilis gyártási folyamat eredményeként születtek meg. Összesen százkilencvenhat blokkból áll a lakótömb, valamennyi épületből elérhetőek a privát és a közös használatú teraszok, melyek tökéletes harmóniában állnak a környék zöldövezetével.

Az egymásra pakolt, 3,6 méter x 3,6 méteres modulok egy összességében harmincöt méter magas lakóházat adnak ki, ami távolról nézve mesterséges hegyoldalnak tűnik Stockholm központjában.

A sztárépítész szerint a 79 & Parkot úgy alakították ki, hogy egyesítse a külvárosi és a belvárosi életformát. Egy olyan városi oázist rendeztek be, amely békét és nyugalmat ad a lakóinak, ugyanakkor a közösségi életérzést is biztosítja.

Az apartmanok elrendezése nem egyforma, az enteriőrjük is különbözik (akadnak fehér tölgyfapadlós belső térrel és természetes kőfelülettel kialakított házikók).

Ami a szolgáltatásokat illeti, kutyanapközi, óvoda és kerékpártároló is helyet kapott a lakótömbben.

Bjarke Ingels ars poeticája merész, első pillantásra is az emlékezetbe vésődő épületekben ölt testet. Kritikusai szerint csak az összkép érdekli, és nem szívesen foglalkozik a finom részletekkel.

Az általa irányított, a világ legmenőbb építészeti irodái közé tartozó BIG korábban Torontóban és Koppenhágában is épített már lakóházakat hasonló koncepció szerint, ez a svéd projekt pedig bizonyítja, igenis lehet változtatni és javítani Stockholm városképén.

Van egy jó hírünk.

Megjelent a Roadster magazin első nyomtatott kiadása, amelyben olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szép lett, reméljük, neked is tetszeni fog.

Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazin első számát.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Dezeen)

Close