Close
Bármikor elfogadnánk itthonra is ilyen átalakított közösségi tereket

Bármikor elfogadnánk itthonra is ilyen átalakított közösségi tereket

Kedvenc amerikai metropoliszunk számos alkalommal és módon inspirálta már a világot. Mutatunk néhány nagyvárost, melyet a New York-i High Line Park, azaz a korábbi magasvasút pályáján kialakított közösségi tér ihletett meg, és megpróbálkoztak valami hasonlóval.

London Wall Place

Valóságos kis zöld oázisnak tűnik az üzleti negyed hatalmas üveg- és betontornyai között. A koncepció szerint két gigantikus irodaház közé megálmodott LWP magában foglalja a Szent Alphage-templom maradványait és a második században épült római kori védelmi fal eredeti darabjait.

A Make Architechts által kitervelt projekt részeként felújították a meglévő épületek mellett a történelmi emlékhelyeket is.

A London Wall Place leghangulatosabb része természetesen a New York hajdani magasvasútjára emlékeztető, időjárásálló acéllemezekből épített, a történelmi emlékek fölött átívelő sétány, amely háromszázötven méter magasan köti össze az irodaépületeket és a kulturális központként ismert Barbican Centert.

Maersk Tower

Koppenhága ikonikus épülete a felavatását követően egyből meghatározó eleme lett a város képének. A vörösréz bordákból álló, rácsszerkezetes, tizenöt emeletes torony a Koppenhágai Egyetem orvosi karának részeként alkot egy afféle kulturális-tudományos központot előadó-, bemutató- és konferenciatermeivel, kávézójával, laborjával, tetején pedig egy nagyközönség számára is látogatható kilátójával. 

A komplexumhoz egy háromszáz méter hosszú, keskeny lebegő sétány is tartozik, ami átvezeti a közlekedőket a Maersk-torony egyes részei között.

Kialakítottak egy közösségi parkot is, ahol szabadtéren tanulhatnak és feltöltődhetnek a diákok.

Maga a 42 ezer négyzetméteres épület egyébként energiahatékonyság szempontjából Dánia egyik legjobbja: napelemmel felszerelt, újrahasznosítja a hulladékhőt, a vécé öblítéséhez pedig csapadékvizet használ. 

Minhocão Park

Jó ideje használták már Brazília legnagyobb városának lakói a felhőkarcolók árnyékában megbújó közösségi teret, amit hivatalosan idén kereszteltek el Minhocão Parknak.

A New York-i mintára egy hajdani felüljáróból kialakított, majdnem három kilométeres sétánynak alighanem a környéken lakók örültek a legjobban, hiszen a pöfögő járművek helyett a futók, a kerékpározók és a bringások vették át a hatalmat, akik jóval kisebb zajt csapnak.

Arról nem beszélve, hogy az építészetileg nem éppen a csúcsalkotások közé sorolt egykori sugárút nem csak elcsúfította a városképet, hanem a bűnözés melegágyának számított.

Nem kérdés, mennyivel jobban jártak a Sao Pauló-iak az új megoldással.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Monocle.com, Divisare.com)

brazília | üzleti negyed | Maersk Tower | közösségi tér | high line

FOLYTASD EZZEL

Ha erre az öt dologra figyelsz, mindenkinek megakad a szeme az Airbnb-den

Az idegenforgalom Oscar-díját nyerte el a Magyar Zene Háza

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram