Close
Bármikor elfogadnánk itthonra is ilyen átalakított közösségi tereket

Bármikor elfogadnánk itthonra is ilyen átalakított közösségi tereket

Kedvenc amerikai metropoliszunk számos alkalommal és módon inspirálta már a világot. Mutatunk néhány nagyvárost, melyet a New York-i High Line Park, azaz a korábbi magasvasút pályáján kialakított közösségi tér ihletett meg, és megpróbálkoztak valami hasonlóval.

London Wall Place

Valóságos kis zöld oázisnak tűnik az üzleti negyed hatalmas üveg- és betontornyai között. A koncepció szerint két gigantikus irodaház közé megálmodott LWP magában foglalja a Szent Alphage-templom maradványait és a második században épült római kori védelmi fal eredeti darabjait.

A Make Architechts által kitervelt projekt részeként felújították a meglévő épületek mellett a történelmi emlékhelyeket is.

A London Wall Place leghangulatosabb része természetesen a New York hajdani magasvasútjára emlékeztető, időjárásálló acéllemezekből épített, a történelmi emlékek fölött átívelő sétány, amely háromszázötven méter magasan köti össze az irodaépületeket és a kulturális központként ismert Barbican Centert.

Maersk Tower

Koppenhága ikonikus épülete a felavatását követően egyből meghatározó eleme lett a város képének. A vörösréz bordákból álló, rácsszerkezetes, tizenöt emeletes torony a Koppenhágai Egyetem orvosi karának részeként alkot egy afféle kulturális-tudományos központot előadó-, bemutató- és konferenciatermeivel, kávézójával, laborjával, tetején pedig egy nagyközönség számára is látogatható kilátójával. 

A komplexumhoz egy háromszáz méter hosszú, keskeny lebegő sétány is tartozik, ami átvezeti a közlekedőket a Maersk-torony egyes részei között.

Kialakítottak egy közösségi parkot is, ahol szabadtéren tanulhatnak és feltöltődhetnek a diákok.

Maga a 42 ezer négyzetméteres épület egyébként energiahatékonyság szempontjából Dánia egyik legjobbja: napelemmel felszerelt, újrahasznosítja a hulladékhőt, a vécé öblítéséhez pedig csapadékvizet használ. 

Minhocão Park

Jó ideje használták már Brazília legnagyobb városának lakói a felhőkarcolók árnyékában megbújó közösségi teret, amit hivatalosan idén kereszteltek el Minhocão Parknak.

A New York-i mintára egy hajdani felüljáróból kialakított, majdnem három kilométeres sétánynak alighanem a környéken lakók örültek a legjobban, hiszen a pöfögő járművek helyett a futók, a kerékpározók és a bringások vették át a hatalmat, akik jóval kisebb zajt csapnak.

Arról nem beszélve, hogy az építészetileg nem éppen a csúcsalkotások közé sorolt egykori sugárút nem csak elcsúfította a városképet, hanem a bűnözés melegágyának számított.

Nem kérdés, mennyivel jobban jártak a Sao Pauló-iak az új megoldással.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Monocle.com, Divisare.com)

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom