Close
Öt építész, akik átformálták a körülöttünk lévő világot

Öt építész, akik átformálták a körülöttünk lévő világot

Ellentmondásos és olykor összeférhetetlen figurák. Zsenik és fenegyerekek, akiknek megvalósult látomásai nélkül egészen biztosan teljesen más környezetben élnénk. Bemutatunk öt kultikus építészt a smirglimodorútól a kritikabarátig.

Keresztapa és provokátor – Rem Koolhaas

Nevezték a kortárs építészet keresztapjának, örök provokátornak, és a világ legellentmondásosabb építészének is.

Mondták, hogy nincs/kategorizálhatatlan a stílusa, mások éppen ezért a legkülönfélébb stílusokhoz sorolták be. Hiába, Rem Koolhaas a 21. század egyik leginnovatívabb építésze. Ha több is érdekel, kattints a képre!

A 21. század leginnovatívabb építésze, akinek a legtöbb terve fiókban marad – Roadster

Rem Koolhaas filozófus, próféta, aki mindig a többiek előtt jár minimum egy lépéssel. És még csak nem is sima teoretikus: a látomásai testet öltenek, méghozzá zseniális épületekben. Nevezték a kortárs építészet keresztapjának, örök provokátornak, és a világ legellentmondásosabb építészének is. Mondták, hogy nincs/kategorizálhatatlan a stílusa, mások éppen ezért a legkülönfélébb stílusokhoz sorolták be.

A laikusoktól is tud tanulni – Anthony Gall

Negyedik-ötödik generációs ausztrál, a tanár szülei mégis erősen kötődnek Európához, talán az ír, angol, skót, dán ősök miatt. Nem bántják a kritikák, úgy látja, volt egy „emésztési idő”, amíg az emberek megbarátkoztak az új épülettel.

A bírálatok azért sem bántják, mert a laikusoktól is mer tanulni, a kritikákból le tudja szűrni, hogyan viszonyulnak a lakók egy-egy városrészhez vagy épülethez. Ha több is érdekel, kattints a képre!

Nem terveztünk parasztházat az esőerdőbe – Interjú Anthony Gall-lal – Roadster

Az ausztrál származású építész a Hotel Clarkkal került az érdeklődés homlokterébe, de a Roadsternek az épület kontextusáról és Kós Károlyról is beszélt, valamint azt is elárulta, hogyan lehet tanulni a laikusoktól. Anthony Gallnak sűrű éve van: tavasszal Ybl-díjat kapott, majd átadták az általa tervezett Hotel Clarkot lényegében az ország közepén, a nullás kilométerkő mellett.

Goromba és maximalista – Goldfinger Ernő

Állandóan kiabált, egy pillanat alatt felfortyant, ha valami nem tetszett neki, még a privát beszélgetéseiben is ijesztően hangosnak tűnt a kimért angolok számára.

A smirglimodorú építészt, Goldfinger Ernőt mégis imádták a tanítványai és a munkatársai, jórészt mert a hirtelen dühkitöréseit zömmel szakmai alázata generálta. Ha több is érdekel, kattints a képre!

A magyar építész, aki megihlette James Bond kitalálóját – A Goldfinger Ernő-sztori – Roadster

Egykor róla mintázták a világ leggonoszabb emberét, a múlt század egyik nagy hatású építésze volt, dizájnerként viszont jóformán ismeretlen maradt. Pillantsunk be Goldfinger Ernő furfangosan berendezett régi lakásába! Állandóan kiabált, egy pillanat alatt felfortyant, ha valami nem tetszett neki, még a privát beszélgetéseiben is ijesztően hangosnak tűnt a kimért angolok számára.

Hullámzó formák, fémes csillogás, monumentalizmus – Frank Gehry

Fiatalkorában otthagyta a Harvardot, ma mégis a világ egyik legelismertebb építésze, aki a különleges anyagok és hullámzó formák mágusa.

Dióhéjban ő Frank Gehry, a művész, aki mesterien egyensúlyoz az alkotói önkifejezés és a fizika szigorú törvényeinek határvonala között. 

Az építész, aki otthagyta a Harvardot, hogy aztán világhírű legyen – A Frank Gehry-sztori – Roadster

Néhány héttel ezelőtt egy cseh barátunk mutatta büszkén a prágai “Dancing House”-t, azaz a táncoló házat: “…nagy volt a felháborodás, amikor megépült, most már sokan csak emiatt jönnek a környékre” – mesélte. A stílus összetéveszthetetlen volt, a felismerés villámcsapás-szerű: ezt csak Frank Gehry tervezhette. Nem is kellett több inspiráció, hogy utánajárjunk a XX.

Képregényrajzolóból szupersztár – Bjarke Ingels

Ars poeticája merész, első pillantásra is az emlékezetbe vésődő épületekben ölt testet.

Pedig tizenkilenc éves korában csak mintegy mellékesen kezdett építészetet tanulni, ez azonban nem akadályozta meg, hogy később sztárépítész váljon belőle, aki kilenc év alatt felépít egy 400 fős céget, és aki a Google-nek dolgozik, és megtervezi a World Trade Center egyik utódépületét.

Az építészet aktuális fenegyereke dán, és Bjarke Ingelsnek hívják – Roadster

Bélyegezték nőgyűlölőnek, összebalhézott a mentorával, a cége viszont gyorsan a világ legmenőbb építészirodái közé verekedte magát. Bjarke Ingels igazi győztes típus, aki még veszíteni is elegánsan tud. Az építészetet fogva tartja két, egyformán meddő felfogás: vagy naivan utópisztikus, vagy megcsontosodottan pragmatikus. Szerintem van egy harmadik út is, egy pragmatikusan utópikus építészet.

Ez is érdekelhet:

Aki csipkébe tekerte a Mickey egeret – Sam Havadtoy-portré – Roadster

Readymade, csipke, csipke, csipke, akril, pöttyözés, anyagrétegek, jelentésrétegek, Disney-figurák, kacsák, őszinteség, titkok, hipnózis, mantraszerű szövegek, piacozás, világsztárok, Andy Warhol, Keith Haring, André Kertész, Yoko Ono, legendák, kalandos életút és még nagyon nincs is vége. Helló magyar művészettörténet, most akkor van egy élő, nemzetközi szinten is kiemelkedő pop-art művészünk?

(Fotók: Getty Images, Flickr, Unsplash, Independent, Deezen, National Trust)

Close