Close
Öt építész, akik átformálták a körülöttünk lévő világot

Öt építész, akik átformálták a körülöttünk lévő világot

Ellentmondásos és olykor összeférhetetlen figurák. Zsenik és fenegyerekek, akiknek megvalósult látomásai nélkül egészen biztosan teljesen más környezetben élnénk. Bemutatunk öt kultikus építészt a smirglimodorútól a kritikabarátig.

Keresztapa és provokátor – Rem Koolhaas

Nevezték a kortárs építészet keresztapjának, örök provokátornak, és a világ legellentmondásosabb építészének is.

Mondták, hogy nincs/kategorizálhatatlan a stílusa, mások éppen ezért a legkülönfélébb stílusokhoz sorolták be. Hiába, Rem Koolhaas a 21. század egyik leginnovatívabb építésze.

A laikusoktól is tud tanulni – Anthony Gall

Negyedik-ötödik generációs ausztrál, a tanár szülei mégis erősen kötődnek Európához, talán az ír, angol, skót, dán ősök miatt. Nem bántják a kritikák, úgy látja, volt egy emésztési idő, amíg az emberek megbarátkoztak az új épülettel.

A bírálatok azért sem bántják, mert a laikusoktól is mer tanulni, a kritikákból le tudja szűrni, hogyan viszonyulnak a lakók egy-egy városrészhez vagy épülethez.

Goromba és maximalista – Goldfinger Ernő

Állandóan kiabált, egy pillanat alatt felfortyant, ha valami nem tetszett neki, még a privát beszélgetéseiben is ijesztően hangosnak tűnt a kimért angolok számára.

A smirglimodorú építészt, Goldfinger Ernőt mégis imádták a tanítványai és a munkatársai, jórészt mert a hirtelen dühkitöréseit zömmel szakmai alázata generálta.

Hullámzó formák, fémes csillogás, monumentalizmus – Frank Gehry

Fiatalkorában otthagyta a Harvardot, ma mégis a világ egyik legelismertebb építésze, aki a különleges anyagok és hullámzó formák mágusa.

Dióhéjban ő Frank Gehry, a művész, aki mesterien egyensúlyoz az alkotói önkifejezés és a fizika szigorú törvényeinek határvonala között. 

Képregényrajzolóból szupersztár – Bjarke Ingels

Ars poeticája merész, első pillantásra is az emlékezetbe vésődő épületekben ölt testet.

Pedig tizenkilenc éves korában csak mintegy mellékesen kezdett építészetet tanulni, ez azonban nem akadályozta meg, hogy később sztárépítész váljon belőle, aki kilenc év alatt felépít egy 400 fős céget, aki a Google-nek dolgozik, és megtervezi a World Trade Center egyik utódépületét.

(Fotók: Getty Images, Flickr, Unsplash, Independent, Deezen, National Trust)

történet | rem koolhaas | stílus | dizájn | Anthony Gall

FOLYTASD EZZEL

A csendes egyszerűség szinonimája lehetne ez az art decóból inspirálódott enteriőr

A lombokat követve kanyarog ez a liliom alakú brazil ház

Rendeld meg a Roadster magazin 8. számát!
Friss, 200 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas melléklettel egészítettük ki, amelyben 33 kihagyhatatlan hazai élményt ajánlunk a nyárra. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom