Öt építész, akik átformálták a körülöttünk lévő világot

Ellentmondásos és olykor összeférhetetlen figurák. Zsenik és fenegyerekek, akiknek megvalósult látomásai nélkül egészen biztosan teljesen más környezetben élnénk. Bemutatunk öt kultikus építészt a smirglimodorútól a kritikabarátig.

Keresztapa és provokátor – Rem Koolhaas

Nevezték a kortárs építészet keresztapjának, örök provokátornak, és a világ legellentmondásosabb építészének is.

Mondták, hogy nincs/kategorizálhatatlan a stílusa, mások éppen ezért a legkülönfélébb stílusokhoz sorolták be. Hiába, Rem Koolhaas a 21. század egyik leginnovatívabb építésze.

A 21. század leginnovatívabb építésze, akinek a legtöbb terve fiókban marad

Rem Koolhaas filozófus, próféta, aki mindig a többiek előtt jár minimum egy lépéssel. És még csak nem is sima teoretikus: a látomásai testet öltenek, méghozzá zseniális épületekben.

A laikusoktól is tud tanulni – Anthony Gall

Negyedik-ötödik generációs ausztrál, a tanár szülei mégis erősen kötődnek Európához, talán az ír, angol, skót, dán ősök miatt. Nem bántják a kritikák, úgy látja, volt egy emésztési idő, amíg az emberek megbarátkoztak az új épülettel.

A bírálatok azért sem bántják, mert a laikusoktól is mer tanulni, a kritikákból le tudja szűrni, hogyan viszonyulnak a lakók egy-egy városrészhez vagy épülethez.

Nem terveztünk parasztházat az esőerdőbe – Interjú Anthony Gall-lal

Az ausztrál származású építész a Hotel Clarkkal került az érdeklődés homlokterébe, de a Roadsternek az épület kontextusáról és Kós Károlyról is beszélt, valamint azt is elárulta, hogyan lehet tanulni a laikusoktól.

Goromba és maximalista – Goldfinger Ernő

Állandóan kiabált, egy pillanat alatt felfortyant, ha valami nem tetszett neki, még a privát beszélgetéseiben is ijesztően hangosnak tűnt a kimért angolok számára.

A smirglimodorú építészt, Goldfinger Ernőt mégis imádták a tanítványai és a munkatársai, jórészt mert a hirtelen dühkitöréseit zömmel szakmai alázata generálta.

Magyar építész ihlette meg James Bond kitalálóját

Egykor róla mintázták a világ leggonoszabb emberét, a múlt század egyik nagy hatású építésze volt, dizájnerként viszont jóformán ismeretlen maradt. Pillantsunk be Goldfinger Ernő furfangosan berendezett régi lakásába!

Hullámzó formák, fémes csillogás, monumentalizmus – Frank Gehry

Fiatalkorában otthagyta a Harvardot, ma mégis a világ egyik legelismertebb építésze, aki a különleges anyagok és hullámzó formák mágusa.

Dióhéjban ő Frank Gehry, a művész, aki mesterien egyensúlyoz az alkotói önkifejezés és a fizika szigorú törvényeinek határvonala között. 

Otthagyta a Harvardot, aztán világhírű lett – Frank Gehry-portré

Gyermeki képzelőerő, őrült formák, gravitációt meghazudtoló épületek – és a legközelebbiért elég csak Prágáig utaznunk!

Képregényrajzolóból szupersztár – Bjarke Ingels

Ars poeticája merész, első pillantásra is az emlékezetbe vésődő épületekben ölt testet.

Pedig tizenkilenc éves korában csak mintegy mellékesen kezdett építészetet tanulni, ez azonban nem akadályozta meg, hogy később sztárépítész váljon belőle, aki kilenc év alatt felépít egy 400 fős céget, aki a Google-nek dolgozik, és megtervezi a World Trade Center egyik utódépületét.

Az építészet aktuális fenegyereke dán, és Bjarke Ingelsnek hívják

Bélyegezték nőgyűlölőnek, összebalhézott a mentorával, a cége viszont gyorsan a világ legmenőbb építészirodái közé verekedte magát. Bjarke Ingels igazi győztes típus, aki még veszíteni is elegánsan tud.

(Fotók: Getty Images, Flickr, Unsplash, Independent, Deezen, National Trust)

Anthony Gall | frank gehry | dizájn | stílus | goldfinger ernő

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom