Close
Így néz ki a francia falu, amely demenciával élőknek épült

Így néz ki a francia falu, amely demenciával élőknek épült

A koppenhágai NORD Architects tervezte az első olyan falut Franciaországban, amelyet Alzheimer-kórral küzdőknek fejlesztettek.

„Amikor demenciával élő embereknek tervezünk, akiknél a kognitív képességek elvesztése az egyik fő szempont a betegséggel való együttélésben, azzal a céllal tervezünk, hogy a lehető legjobb módon segítsük őket” mondta a NORD Architects partnere, Morten Rask Gregersen a Dezeennek.

Mint hozzátette: „A fizikai környezet kialakítása ezért az ismerősség gondolatán alapul, ahol az egyszerű tervezési elemek támogatják a páciens állapotának és képességeinek változását az idő múlásával”.

Az árkádokkal körülvett „piactér“ a közelben található Dax óvárosát idézi, ezzel is erősítve a lakókban az ismerősség érzését. A falu négy klaszterbe szerveződik, és mindegyik ház körülbelül harminc lakónak ad otthont, és saját udvarral, külön létesítményekkel rendelkezik.

Északon, a főtéren megtalálhatók a megszokott szolgáltatások: élelmiszerbolt, fodrászat és étterem. Ennek célja, hogy a falu a megszokott mindennapi élet érzetét keltse.

A közelben található, franciául bastide-nak nevezett erődített várostípus mintájára betonívek veszik körül a falu főterét árnyékosabb, elvonulásra alkalmas területeket hozva létre a szökőkutak és a központi padok körül.

A falu fa deszkaburkolatai, vakolatai és ferde, agyagcserepes tetői is azokat formákat és textúrákat idézik, amelyek a lakosok számára ismerősek lehetnek.

„Olyan környezetet akartunk megalkotni, ami ismerős a lakóknak, ez vezetett bennünket a közeli falvak kontextuális elemzéséhez, ahol azt tapasztaltuk, hogy a boltív visszatérő motívum az óvárosi tereken, a bastide-típusú településeken” mondta Gregersen.

„Az anyagválasztás ugyanebbe a koncepcióba illik: itt is a helyben jellemző anyagokat vettük alapul, amelyekhez a lakók hozzászokhattak a saját otthonukban”.

Az ismerősség mellett szintén fontos szempont volt a természetközelség megteremtése: a telek közepén egy kis fákkal körülvett tó áll, amelyet kanyargós ösvény vesz körül, és illatos virágokkal díszített kerteket is ültettek, melyek „stimuláló hatást” fejtenek ki.

Franciaország eldugott falvai kincseket rejtenek – Itt mutatunk is kilenc csodahelyet!

(Forrás: Dezeen, képek: NORD Architects/Dezeen)

építészet | Dax | demencia | település | franciaország

FOLYTASD EZZEL

Ilyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja

Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Close
Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom