Close
Egy francia párt akár hat évre is lecsukhatnak, amiért homokot loptak Szardíniáról

Egy francia párt akár hat évre is lecsukhatnak, amiért homokot loptak Szardíniáról

Mindenki szeret szuvenírt hazavinni a nyaralásáról, legyen az akár hűtőmágnes, akár egy szép kagyló a tengerpartról. Egy francia pár néhány kiló homokot vitt volna magával, a hatóságok azonban lecsaptak rájuk.

A gond abból adódott, hogy a Szardínia partjai mentén található fehér homok 2017 óta törvényileg is védett. Erről természetesen több helyen is tájékoztatják a turistákat kihelyezett feliratokkal.

A jelek szerint azonban nem mindenki vesz tudomást a tilalomról. A napokban egy francia párt kaptak el a rendőrök, miközben rutin ellenőrzést végeztek Porto Torres városában. A pár épp a Franciaországba tartó komphoz állt sorba, amikor a rendőrök az autó ablakán keresztül meglátták, hogy több műanyag palack hever a kocsijukban tele homokkal.

A negyvenes nőt és férfit letartóztatták, összesen tizennégy palacknyi (nagyjából 40 kg) homokot találtak náluk. A lopásért egytől hat évig terjedő börtönbüntetés vagy háromezer eurós bírság várhat rájuk.

Szardínia lakói nagyon haragszanak a turistákra, akik kagylókat vagy homokot visznek magukkal, hiszen ezt lopásnak tartják a jövő generációjától. Nem véletlenül hoztak szigorú törvényeket a fehér tengerparti homok védelme érdekében.

A BBC korábban arról is beszámolt, hogy akiknek sikerül homokot lopniuk, általában online eladják a zsákmányt, hiszen van rá kereslet. Meglepő lehet, de az elmúlt tíz évben a reptéri hatóságok több mint tíztonnányi homokot koboztak el.

Van egy jó hírünk.

Megjelent a Roadster magazin első nyomtatott kiadása, amelyben olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szép lett, reméljük, neked is tetszeni fog.

Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazin első számát.

Ez is érdekelhet:

(Képek: Getty Images)

Close