Close
Egy francia párt akár hat évre is lecsukhatnak, amiért homokot loptak Szardíniáról

Egy francia párt akár hat évre is lecsukhatnak, amiért homokot loptak Szardíniáról

Mindenki szeret szuvenírt hazavinni a nyaralásáról, legyen az akár hűtőmágnes, akár egy szép kagyló a tengerpartról. Egy francia pár néhány kiló homokot vitt volna magával, a hatóságok azonban lecsaptak rájuk.

A gond abból adódott, hogy a Szardínia partjai mentén található fehér homok 2017 óta törvényileg is védett. Erről természetesen több helyen is tájékoztatják a turistákat kihelyezett feliratokkal.

A jelek szerint azonban nem mindenki vesz tudomást a tilalomról. A napokban egy francia párt kaptak el a rendőrök, miközben rutin ellenőrzést végeztek Porto Torres városában. A pár épp a Franciaországba tartó komphoz állt sorba, amikor a rendőrök az autó ablakán keresztül meglátták, hogy több műanyag palack hever a kocsijukban tele homokkal.

A negyvenes nőt és férfit letartóztatták, összesen tizennégy palacknyi (nagyjából 40 kg) homokot találtak náluk. A lopásért egytől hat évig terjedő börtönbüntetés vagy háromezer eurós bírság várhat rájuk.

Szardínia lakói nagyon haragszanak a turistákra, akik kagylókat vagy homokot visznek magukkal, hiszen ezt lopásnak tartják a jövő generációjától. Nem véletlenül hoztak szigorú törvényeket a fehér tengerparti homok védelme érdekében.

A BBC korábban arról is beszámolt, hogy akiknek sikerül homokot lopniuk, általában online eladják a zsákmányt, hiszen van rá kereslet. Meglepő lehet, de az elmúlt tíz évben a reptéri hatóságok több mint tíztonnányi homokot koboztak el.

Ez is érdekelhet:

(Képek: Getty Images)

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom