A francia perzselő nyár kevesebb termést ígér, de a szakértők szerint jó minőséget garantál.
Az elmúlt évben az éghajlatváltozás világszerte hatással volt a szőlőtermesztésre és a bortermelésre. Franciaországban hatalmas kihívás elé állította a dijoni mustár és a Salers sajt gyártóit, de az ország talán legnagyobb exportcikke, a bor minőségében is változást hozott.
Az európai országban tapasztalható rendkívüli hőség várhatóan csökkenti az idei bortermelést – adta hírül a Reuters.
A kevesebb termés azonban jobb minőséget is hozhat magával.
Jerome Volle borász szerint a borok drágábbak is lesznek, hiszen a kibontakozó simaság és aromák egészen kivételes 2023-as évjáratú bort ígérnek. Volle-nak Ardèche régióban van ültetvénye, a tapasztalatai alapján a termés idén 10-20 százalékkal kevesebb, de Jérôme Despey, Franciaország legnagyobb mezőgazdasági szakszervezetének alelnöke szerint egész Dél-Franciaországban csökkent a termelés mennyisége.
A múlt héten ráadásul a Rhône-völgyben a hőmérséklet a 42 Celsius-fokot is elérhette, ezért a francia hatóságok azt kérik a szüretelőktől, hogy csak reggel dolgozzanak és azelőtt hagyják abba a munkát, hogy túlságosan felmelegedne a hőmérséklet.
Volle például a múlt héten hajnali háromkor kezdett el dolgozni. Azt mondja, az éjszakai szüret nemcsak abban segíti, hogy a munkavégzés hatékonyabb legyen, hanem a hőség okozta aromakárosodást is megelőzheti ezáltal.
Tavaly hasonló szárazságot élt meg Franciaország, a pezsgőgyártók mégis eredményes évet zárhattak és végig optimisták voltak a 2022-es évjáratot illetően. Idén a dél-franciaországi borászok érzik ugyanezt.
(Forrás: RobbReport, fotók: Getty, illusztráció)
borgyártás | ültetvény | szőlő | szőlőtermelés | franciaország | szőlőültetvény
Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban
Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!