Close
Ez lehet Frida Kahlo legdrágábban eladott önarcképe

Ez lehet Frida Kahlo legdrágábban eladott önarcképe

Az ikonikus művész Diego y yo című darabját novemberben árverezik el New Yorkban.

Frida Kahlo önarcképe várhatóan rekordot dönt majd a Sotheby’s aukcióján idén ősszel. A Diego y yo című alkotást a művésznő 1949-ben készítette, és várhatóan 30 millió dollárért (kb. tízmilliárd forintért) kel majd el, ami több mint háromszorosa a 2016-ban, legdrágábban eladott alkotásának. Az önarcképen a művésznő saját magát sírva ábrázolja, homlokán férjét, a mexikói festőt, Diego Riverát jelenítette meg, akinek harmadik szemet is festett.

Az alkotás harminc évig magántulajdonban volt, úgy tudni, jelenlegi gazdája a művet örökölte egy rokonától, aki 1990-ben 1,4 millió dollárért (kb. 4,2 milliárd forintért) vásárolta meg szintén egy Sotheby’s-aukción. Ezelőtt a festmény Florence Arquin chicagói író-kritikusé volt, akit Rivera és Kahlo jó barátjaként ismertek.

2017 óta a ház modern és kortárs értékesítésébe beépítette a latin-amerikai művészetet, és az elmúlt években igyekezett kiemelni a történelmileg alulértékelt művészek munkáit. A mostani rekorddal Frida Kahlo alkotása a legdrágább latin-amerikai festménnyé válhatna, amelyet valaha árverésen értékesítettek. A jelenlegi rekordot éppen a művésznő egykori férjének, Rivera The Rivals című festménye tartja, amely 2019-ben 9,8 millió dollárért (kb. hárommilliárd forintért) kelt el a Christie’s-nél.

Október 7-től az árverésre bocsátott alkotás Hongkongban lesz látható, ezt követően Londonba utazik, mielőtt novemberi értékesítése előtt New Yorkba szállítanák. Ahhoz azonban, hogy még többet megtudjunk Frida Kahlóról, érdemes ellátogatnunk a Mexikóvárosban található híres Casa Azulba, vagyis a Kék Házba, ahol a művész született, élt és alkotott. A múzeum online bejárást is kínál az érdeklődőknek.

(Forrás: RobbReport, fotó: Sotheby’s)

aukció | sotheby’s | frida | festmény | frida kahlo

FOLYTASD EZZEL

Bepillanthatsz Budapest lelkébe a város egyik legismertebb szállodájában

Így fognak össze a túlélésért a hazai fitnesz- és edzőtermek

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram