Gyakorlatilag ez egy segélykiáltás: nem bírja tovább a tömeget a világ egyik leghíresebb hegye

A látogatók számának masszív emelkedése környezetszennyezést okoz, biztonsági aggályokat vet fel, és a hozzáférés korlátozásáról szóló vitákhoz vezet Japán híres hegye körül.

Bár az UNESCO 2013-ban elismerte a Fudzsi-hegy vallási és kulturális jelentőségét, a megnövekedett turistaforgalomnak nemcsak előnyei, hanem hátrányai is akadnak. A látogatók száma 2012 és 2019 között több mint kétszeresére nőtt, és csak Yamanashi prefektúrában – ahonnan általában a legtöbb túrázó indul útnak –, elérte az 5,1 milliót.

A környezetszennyezés extrém szintre emelkedett, ezért a hatóságok drasztikus intézkedéseket fontolgatnak, például korlátoznák a hegyhez történő hozzáférést, hogy elkerüljék a felfelé vezető úton kialakult "emberi forgalmi dugókat."

– A túrturizmus számos rizikót magában rejt, beleértve a túrázók biztonságát – magyarázza Izuni Maszatake, Yamanashi prefektúra egyik tisztviselője. – Ha például egyszerre sokan összezsúfolódnak, az lökdösődéshez és esésekhez, vagy sziklaomláshoz vezethet. A súlyos balesetek kockázata pedig nagyon aggasztó – mondja.

Ráadásul egyes túrázók nincsenek felkészülve a megerőltető mászásra, ami miatt egyre többen kérnek mentést. – Azt hiszem, egy kicsit meg kellene szűrni a látogatókat, mert néhányan nem álltak készen a Fudzsi megmászására – mondja egy turista, Rasyidah Hanan.

– Nem gondolom, hogy valamikor is be kellene zárni, de talán érdemes lenne meglépni a létszámkorlátozást, ugyanis néhány szakaszon túlzsúfoltságot érzünk – tette hozzá Tod Horton ausztrál hegymászó.

A hatóságok tehát fontolóra vették a korlátozó intézkedések bevezetését, de már a puszta bejelentés is a látogatók számának csökkenéséhez vezetett. Bár 2023-ban még várhatóan kissé visszaesik ez a szám, 2024-ben viszont fellendülésre számítanak, különösen majd a kínai turisták érkezésével.

Tudtad, hogy Japánban köszönéskor a meghajlás szöge 5-től 90 fokig terjedhet? Vagy hogy van olyan vonat, amelyik 320 km/órával közlekedik, másodpercre pontosan érkezik és a kitakarítására pontosan hét perc áll rendelkezésre? Esetleg azt, hogy a távol-keleti szigetországban a WC státuszszimbólumnak számít? Íme egy izgalmas gyűjtés a felkelő nap országáról.

(Forrás: EuroNews, fotók: Getty Images)

túlturizmus | japán | létszámkorlátozás | fudzsi-hegy | tömeg

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom