Close
Gyakorlatilag ez egy segélykiáltás: nem bírja tovább a tömeget a világ egyik leghíresebb hegye

Gyakorlatilag ez egy segélykiáltás: nem bírja tovább a tömeget a világ egyik leghíresebb hegye

A látogatók számának masszív emelkedése környezetszennyezést okoz, biztonsági aggályokat vet fel, és a hozzáférés korlátozásáról szóló vitákhoz vezet Japán híres hegye körül.

Bár az UNESCO 2013-ban elismerte a Fudzsi-hegy vallási és kulturális jelentőségét, a megnövekedett turistaforgalomnak nemcsak előnyei, hanem hátrányai is akadnak. A látogatók száma 2012 és 2019 között több mint kétszeresére nőtt, és csak Yamanashi prefektúrában – ahonnan általában a legtöbb túrázó indul útnak –, elérte az 5,1 milliót.

A környezetszennyezés extrém szintre emelkedett, ezért a hatóságok drasztikus intézkedéseket fontolgatnak, például korlátoznák a hegyhez történő hozzáférést, hogy elkerüljék a felfelé vezető úton kialakult „emberi forgalmi dugókat.”

– A túrturizmus számos rizikót magában rejt, beleértve a túrázók biztonságát – magyarázza Izuni Maszatake, Yamanashi prefektúra egyik tisztviselője. – Ha például egyszerre sokan összezsúfolódnak, az lökdösődéshez és esésekhez, vagy sziklaomláshoz vezethet. A súlyos balesetek kockázata pedig nagyon aggasztó – mondja.

Ráadásul egyes túrázók nincsenek felkészülve a megerőltető mászásra, ami miatt egyre többen kérnek mentést. – Azt hiszem, egy kicsit meg kellene szűrni a látogatókat, mert néhányan nem álltak készen a Fudzsi megmászására – mondja egy turista, Rasyidah Hanan.

– Nem gondolom, hogy valamikor is be kellene zárni, de talán érdemes lenne meglépni a létszámkorlátozást, ugyanis néhány szakaszon túlzsúfoltságot érzünk – tette hozzá Tod Horton ausztrál hegymászó.

A hatóságok tehát fontolóra vették a korlátozó intézkedések bevezetését, de már a puszta bejelentés is a látogatók számának csökkenéséhez vezetett. Bár 2023-ban még várhatóan kissé visszaesik ez a szám, 2024-ben viszont fellendülésre számítanak, különösen majd a kínai turisták érkezésével.

Tudtad, hogy Japánban köszönéskor a meghajlás szöge 5-től 90 fokig terjedhet? Vagy hogy van olyan vonat, amelyik 320 km/órával közlekedik, másodpercre pontosan érkezik és a kitakarítására pontosan hét perc áll rendelkezésre? Esetleg azt, hogy a távol-keleti szigetországban a WC státuszszimbólumnak számít? Íme egy izgalmas gyűjtés a felkelő nap országáról.

(Forrás: EuroNews, fotók: Getty Images)

létszámkorlátozás | túlturizmus | tömeg | fudzsi-hegy | japán

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram