A Fügefeszt szervezői szerint nem szezon van, hanem szezonok, a Balaton pedig egész évben tartogat olyan izgalmakat, amiért érdemes a tó partján kikötni. Idén ősszel, egészen pontosan október 12-én és 13-án először jelentkezik a különleges, közvetlen Balaton parti helyszínen megrendezett Fügefeszt, ami bár az ilyenkor mindenhol fellelhető zamatos fügét nevezte ki házigazdának, valójában sokkal többről szól: Vincze Péter és csapata szeretné bemutatni a régió kulturális és gasztronómiai fejlődését, és kinyitva a meghívottak körét, olyan hazai vendéglátóhelyeket is, akik hasonló értékeket képviselnek. Szinte hihetetlen, de ez lesz az első ilyen, valóban a Balaton partján megszervezett gasztrofesztivál!
Az őszi Balaton különleges hangulata, a szüret utáni nagy levegővétel, amikor kicsit elcsendesül a vidék, az ezerszínű Badacsony a háttérben, bordó-sárga árnyalatokkal, a mellettünk a csillogó víztükör, poharunkban egy izgalmas bor, a színpadon dzsessz szól... – valahogy így néz ki az a komplex élmény, ami október közepén vár a badacsonyi strand területén. És persze a vendéglátók: a Balaton és az ország minden területéről válogatott szuper csapat, Michelin-csillagos éttermek és közönségkedvencek. Karakterek, szakmájukban kiemelkedő séfek, akik a pörgéssel teli nyár után bevállalták ezt a gasztro örömünnepet!
„Egy igazi régi álmom valósul meg idén ősszel! Amióta az eszemet tudom, a család szigligeti Kikötő étterme volt mindig az origó, és elképzeltem, milyen lenne egy vízparti helyszínen bemutatni a régió legjobbjait, összefoglalni azt, amit én ma minőségi gasztronómiának nevezek. A sok-sok vendéglátásban töltött évben sok barátot és szakmai kapcsolatot szereztem, így könnyű volt összerakni azt a kiállítói csapatot, akik kezdettől velem együtt hittek a Fügefeszt ötletében. A gasztronómia mellett a kultúra, a zene és az edukáció is szerepet kap a hétvégén: minden érzékszervet megmozgató eseményre készülünk!” – mondja Vincze Péter szervező.
A kétnapos esemény a minőségi vendéglátást kereső vendégeken túl megszólítja a szakmát is, így lehetőséget biztosít a séfeknek, tulajdonosoknak a kötetlen beszélgetésekre, inspirálódásra.
A kóstolás mellett színpadi workshopok, előadások és főző műsorok kerülnek a fókuszba, természetesen a fügével, mint fő alapanyaggal. És akik ott lesznek: Magyarország és a Balaton vezető és irányadó vendéglátó egységei és borászatai:
IKON – Debrecen (Michelin ajánlás), Bistro Sparhelt – Balatonfüred (BIB Gourmand Michelin), Veganeeta/Megfőzzük Almádit! – Balatonalmádi, Gusto 13 – Veszprém, Hableány – Badacsony, Palkonyha – Palkonya, FELIX Kitchen&Bar – Budapest (Michelin-ajánlás), Kisbolt Desszertműhely – Szigliget, KicsiZsó BBQ by Horváth Zsolt – Budapest, Creative Kitchen by John’s Pub – Keszthely, Rolling Chef – Veszprém, Szakállas Medve – Budapest, Szabi a Pék, Panificio il Basilico – Szentendre, Laposa Birtok – Badacsony, Fata Pince – Badacsony, Borbély Pince – Badacsony, VáliBor – Badacsony, Dobosi Pincészet – Szentantalfa, Martinus Birtok – Tagyon, Egly Pince- Sümeg, Pállfy Pince – Köveskál, Bujdosó Pince – Balatonboglár, Mérce Prosecco/Champagne/Cocktail Bar – Szigliget
Semmi nem tudja megkoronázni jobban a tökéletes gasztroélményt, mint az élőzene – és persze a Balaton hullámzó vize. Egy korty bor, egy finom falat, a naplemente látványa és a koncert hangjai – megismételhetetlen pillanatokká állnak össze. Ebben segítenek a válogatott dzsessz- és könnyűzenei előadók, és a szombati csúcskoncert: a tapolcai születésű Tóth Vera a Balatonnál épp úgy otthon van, mint a színpadon! Fellépőink: Tóth Vera és a Budapest Jazz Orchestra, Vagabond, P.A.R.T.
A fesztivál jellegéből fakadóan a szervezők szeretnének hangsúlyt fektetni a társadalmi felelősségvállalásra, valamint a jótékonyságra. A badacsonytomaji óvoda és bölcsőde, továbbá az általános iskola részére szeretnének jótékony célra gyűjteni egy élőnövény-vásár megszervezésével.
(Coverkép: Getty Images)
balaton | ősz | ajánló | éttermek | gasztronómia
Jön az a különleges fesztivál, amelyen minden ízében megélheted a Márton-napi hagyományokat
Megfogni a jövő építőit – Bálint Attila-interjú
Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!