Alighanem ez lesz az ősz "legbalatonibb" gasztrofesztiválja

A Fügefeszt szervezői szerint nem szezon van, hanem szezonok, a Balaton pedig egész évben tartogat olyan izgalmakat, amiért érdemes a tó partján kikötni. Idén ősszel, egészen pontosan október 12-én és 13-án először jelentkezik a különleges, közvetlen Balaton parti helyszínen megrendezett Fügefeszt, ami bár az ilyenkor mindenhol fellelhető zamatos fügét nevezte ki házigazdának, valójában sokkal többről szól: Vincze Péter és csapata szeretné bemutatni a régió kulturális és gasztronómiai fejlődését, és kinyitva a meghívottak körét, olyan hazai vendéglátóhelyeket is, akik hasonló értékeket képviselnek. Szinte hihetetlen, de ez lesz az első ilyen, valóban a Balaton partján megszervezett gasztrofesztivál!

Az őszi Balaton különleges hangulata, a szüret utáni nagy levegővétel, amikor kicsit elcsendesül a vidék, az ezerszínű Badacsony a háttérben, bordó-sárga árnyalatokkal, a mellettünk a csillogó víztükör, poharunkban egy izgalmas bor, a színpadon dzsessz szól... – valahogy így néz ki az a komplex élmény, ami október közepén vár a badacsonyi strand területén. És persze a vendéglátók: a Balaton és az ország minden területéről válogatott szuper csapat, Michelin-csillagos éttermek és közönségkedvencek. Karakterek, szakmájukban kiemelkedő séfek, akik a pörgéssel teli nyár után bevállalták ezt a gasztro örömünnepet!

„Egy igazi régi álmom valósul meg idén ősszel! Amióta az eszemet tudom, a család szigligeti Kikötő étterme volt mindig az origó, és elképzeltem, milyen lenne egy vízparti helyszínen bemutatni a régió legjobbjait, összefoglalni azt, amit én ma minőségi gasztronómiának nevezek. A sok-sok vendéglátásban töltött évben sok barátot és szakmai kapcsolatot szereztem, így könnyű volt összerakni azt a kiállítói csapatot, akik kezdettől velem együtt hittek a Fügefeszt ötletében. A gasztronómia mellett a kultúra, a zene és az edukáció is szerepet kap a hétvégén: minden érzékszervet megmozgató eseményre készülünk!” – mondja Vincze Péter szervező.

A kétnapos esemény a minőségi vendéglátást kereső vendégeken túl megszólítja a szakmát is, így lehetőséget biztosít a séfeknek, tulajdonosoknak a kötetlen beszélgetésekre, inspirálódásra.

(Fotó: Pesthy Márton)

A kóstolás mellett színpadi workshopok, előadások és főző műsorok kerülnek a fókuszba, természetesen a fügével, mint fő alapanyaggal. És akik ott lesznek: Magyarország és a Balaton vezető és irányadó vendéglátó egységei és borászatai:

IKON – Debrecen (Michelin ajánlás), Bistro Sparhelt – Balatonfüred (BIB Gourmand Michelin), Veganeeta/Megfőzzük Almádit! – Balatonalmádi, Gusto 13 – Veszprém, Hableány – Badacsony, Palkonyha – Palkonya, FELIX Kitchen&Bar – Budapest (Michelin-ajánlás), Kisbolt Desszertműhely – Szigliget, KicsiZsó BBQ by Horváth Zsolt – Budapest, Creative Kitchen by John’s Pub – Keszthely, Rolling Chef – Veszprém, Szakállas Medve – Budapest, Szabi a Pék, Panificio il Basilico – Szentendre, Laposa Birtok – Badacsony, Fata Pince – Badacsony, Borbély Pince – Badacsony, VáliBor – Badacsony, Dobosi Pincészet – Szentantalfa, Martinus Birtok – Tagyon, Egly Pince- Sümeg, Pállfy Pince – Köveskál, Bujdosó Pince – Balatonboglár, Mérce Prosecco/Champagne/Cocktail Bar – Szigliget

Semmi nem tudja megkoronázni jobban a tökéletes gasztroélményt, mint az élőzene – és persze a Balaton hullámzó vize. Egy korty bor, egy finom falat, a naplemente  látványa és a koncert hangjai – megismételhetetlen pillanatokká állnak össze. Ebben segítenek a válogatott dzsessz- és könnyűzenei előadók, és a szombati csúcskoncert: a tapolcai születésű Tóth Vera a Balatonnál épp úgy otthon van, mint a színpadon! Fellépőink: Tóth Vera és a Budapest Jazz Orchestra, Vagabond, P.A.R.T.

A fesztivál jellegéből fakadóan a szervezők szeretnének hangsúlyt fektetni a társadalmi felelősségvállalásra, valamint a jótékonyságra. A badacsonytomaji óvoda és bölcsőde, továbbá az általános iskola részére szeretnének jótékony célra gyűjteni egy élőnövény-vásár megszervezésével.

Jegyek itt!

(Coverkép: Getty Images)

ajánló | éttermek | program | ősz | balaton

FOLYTASD EZZEL

Dubaj a multikulturális gasztronómia egyik fellegvára is

Átfogó Chagall kiállítás nyílik hamarosan Bécsben

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom