Ezek a legőrültebb szilveszteri szokások

Sok országban szélsőséges dolgokra is hajlandóak azért, hogy "helyesen" ünnepeljenek." Jó pár kultúrában úgy vélik: az, ahogyan a szilvesztert töltik, reprezentálja majd az előttük álló év alakulását.

Vegyük például a Fülöp-szigeteket, ahol a babonás filippínók minden egyes lámpát felkapcsolnak otthon annak érdekében, hogy elűzzék a gonosz szellemeket. A távoli országban kinyitják az összes ajtót, szekrényt és ablakot, hogy kiengedjék az elmúlt tizenkét hónap negatívumait, majd éjfél után körbeszaladnak a házban és aztán mindet bezárják.

Ami Ecuadort illeti, ott a hagyomány szerint felgyújtják a madárijesztőket, amint éjfélt üt az óra. A madárijesztők elégetése az újév kezdetén elűz minden rossz szerencsét.

Latin-Amerikában sok helyen úgy tartják, hogy ha szilveszter éjjel üres bőrönddel sétálnak a környéken, akkor az kalandokkal teli évet ígér.

Eközben Dániában a dánok az egész évben nem használt tányérokat dobálják a családtagok és a barátok bejárati ajtajához. Ez a "bizarr vandalista szeretetnyilvánítás" minden évben csak szilveszterkor történik. Spanyolországban kevésbé drasztikusak ilyenkor: a 19. századra visszanyúló hagyomány szerint tizenkét szőlőszemet esznek a szerencsés és sikeres új év érdekében.

Romániában medvejelmezben, valódi medvebőrt használva, dobszóra táncolva járják a falvakat és városokat. Ez a hagyomány azon a hiten alapul, hogy a medvék képesek megvédeni az embereket a gonosz szellemektől.

Skóciának és Írországnak is megvannak a saját szilveszteri szokásai. Skóciában egy "sötét hajú, magas és jóképű" férfinek kell először belépnie a házba éjfél után, hogy szerencsét hozzon. Írországban pedig a szerelmet kereső egyedülálló nőket arra biztatják, hogy szilveszter éjjel fagyöngyöt, magyalt és borostyánt tegyenek a párnájuk alá. És ha már nők: Törökországban a hölgyek szilveszterkor piros alsóneműt vesznek fel, hogy szerencsét hozzanak.

Egy szemészeti tanszék kutatói döntöttek úgy, hogy leírják a pezsgőspalack nyitásának ideális módját a kockázatok elkerülése érdekében. Íme!

(Forrás: Express, fotók: Getty Images)

furcsa | újév | szokások | szerencse | szilveszter

FOLYTASD EZZEL

A kertem, a házam, az otthonom – érezd benne jól magad

A magyar ital, amivel kompromisszumok nélkül tehetsz sokat az egészségedért

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom