Close
Így ostromolták furminttal és mangalicával New Yorkot a tokaji borlovagok

Így ostromolták furminttal és mangalicával New Yorkot a tokaji borlovagok

Borvacsorával és borkóstolóval népszerűsítette a leghíresebb magyar borvidéket a Tokaji Borlovagrend, a Confrérie de Tokaj az Egyesült Államokban. A washingtoni és New York-i eseménnyel a jövő tavasszal tartandó, immár hagyományos borárverésre szerették volna felhívni az amerikai borgyűjtők figyelmét.

Ha Tokajról van szó, akkor Furmint. Erre koncentrál az egyszeri borkedvelő, főleg ha a tengerentúlon van, ahonnan igencsak távolinak tűnik a haza.

Furmint. Honvágybor.

Ahogy a nyelv hátsó traktusaihoz ér a hideg, erős nedű, hirtelen kinyílik a tér, megfagy az idő, hazatér a lélek. Tokajban látja magát az ember, ahogy bizonytalanul, de elszántan ereszkedik alá a pince szűk, kanyargós lépcsőjén, hogy lent a keskeny félhomályban szinte harapja a levegőt, s az ódon falakról lassan cseppenjen alá a pára.

A furmint otthon. Íz a lélekben…

…gondolta az egyszeri magyar borkedvelő, aki ezzel a képpel a fejében bizonytalanul, de elszántan igyekezett felfelé a New York-i metró szűk lépcsőin, hogy aztán Manhattan kellős közepén baktasson a New York-i magyar főkonzulátuson rendezett tokaji borestre, ami – persze, mint kiderült – messze nem csak a furmintról szólt.

A Confrérie de Tokaj nevű borlovagrend egyszer csak gondolt egy merészet, és úgy döntött, hogy a tengerentúlon próbálja felhívni a figyelmet a legendás borvidék reneszánszára.

Merthogy nagyon úgy tűnik, hogy Tokaj az elmúlt évtizedekben újjászületett, egyre jobb, egyedibb, nemesebb borokat produkál. A borlovagok az amerikai fővárost, Washingtont követően New Yorkban kötöttek ki, ahol tíz tokaji borból és egy pezsgőből álló szelekciót tettek le az asztalra a műértő amerikai közönség legnagyobb örömére. – “Általános áttekintést szeretnénk adni a Tokaji borvidékről, Sauska Extra Brut pezsgővel kezdünk, hogy aztán rögtön belevágjunk a legfontosabb borunkba, az aszúba, majd a furmint, a hárslevelű és a dűlőszelektált kései szüret kóstolását követően egy idős aszúval zárjuk az estet” – mondta Samuel Tinon, a szervezet alelnöke, borlovag, aki egyébként félelmetesen jól hangzó, francia akcentussal beszél magyarul.

A borkóstolónak a New York-i magyar konzulátus adott otthont

A borlovagok az első, néhány évvel ezelőtt megrendezett borárverésük sikerén felbuzdulva érezték úgy, hogy szélesedik az a réteg, amely érdeklődik a különleges tokaji borok iránt.

Felmerül persze a kérdés, hogy miért épp New Yorkban szeretne Tokaj utat törni magának, amire nyomban érkezik is a kézenfekvő válasz:

miért ne New Yorkban próbálnák sikerre vinni a Tokajit?

A város hihetetlenül eleven, bohém, folyamatosan változik, alakul, ezért nyitott minden újdonságra, ötletre, ízre. Barátkozzunk meg az idegennel, ismerjük meg, tegyük New York részévé – vallják a helyiek, és erre hajlandóak áldozni, ezért bármekkora a konkurencia, mindig érdemes próbálkozni.

Ezt a filozófiát vallja Czakó Judit, a New York-i Főkonzulátus külgazdasági attaséja is, aki munkája sarokkövének tartja a magas minőségű magyar élelmiszerek promócióját az amerikai piacon. – “A mangalicahúst népszerűsítő rendezvényeink mellett rendszeresek a borbemutatók, amelyek az év végével, a Tokaji Borvacsorával érték el a zenitet” – vallja a diplomata, aki szerint külföldön leginkább még mindig a tokaji borvidék neve cseng ismerősen.

Bizonyíték erre az a borvacsorán hallott történet, talán egy kicsit több, mint városi legenda, ami szerint a washingtoni Trump Hotel éttermében meglehetősen borsos áron tokaji esszenciát lehet kapni, és ez igencsak népszerű a vendégek körében.

Egy 2015-ös Kikelet Hárslevelű kóstolása után harapni is kellett valamit, és mi más biztosíthatná mindezt, mint a mangalicát is felvonultató menü. Az ételekről a New York-i főkonzulátus séfje, Molnár László gondoskodott. – “Vajas pogácsa és kacsamáj pástétom volt a hideg előétel, édes brióssal és citromos zelleres almasalátával” – mondja a séf, aki meleg előételnek pisztrángtekercset készített, zöldségekkel töltve, furminthabbal spenótágyon.

Főételnek pedig igaz magyaros fogás került a tokaji bor mellé: grillezett mangalica, erdei gombamártással, furmintalapban, a fehérborokhoz passzoló kecskesajtos vajas maséban. A vajpuha mangalicára jól csúszott a 2015-ös Hétszőlő Late Harvest furmint, hogy aztán a desszertként újragondolt Rákóczi túróst ízlelgessünk, amit pohárban, összetört vajas kekszalappal, tejszínhabos túrókrémmel, baracklekvárral és túrókrémmel, kockázott birsalmasajttal megszórva szolgáltak fel, zárásként egy Füleky hatputtonyos Aszú érkezett.

– “A most felvonultatott borok hosszú életűek, hosszan érlelhetők, eltarthatók, igazi értékes borok” – mondja a szelekcióról Gál Helga, a Külgazdasági és Külügyminisztérium bornagykövete. Gál szerint kifejezetten komplex ízvilágú, nehéz, fajsúlyos tokaji ásványos borkülönlegességekről van szó, amelyek valódi értéket képviselnek, és felkelthetik a helyi borkedvelők figyelmét.

A miénket mindenesetre felkeltette.

A Nagy Tokaji Borárverést 2018. április 21-én rendezik. Egyelőre nyolc bort látunk a honlapjukon, de a lista folyamatosan bővül, szóval, hajrá, Borlovagok, és aki egy jó befektetésre, vagy a pincéjébe egy újabb borkülönlegességre vágyik, ne fogja vissza magát jövő áprilisban.

Ez is érdekelhet:

Itt a Roadster legújabb, negyedik száma!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom