Close
Így ostromolták furminttal és mangalicával New Yorkot a tokaji borlovagok

Így ostromolták furminttal és mangalicával New Yorkot a tokaji borlovagok

Borvacsorával és borkóstolóval népszerűsítette a leghíresebb magyar borvidéket a Tokaji Borlovagrend, a Confrérie de Tokaj az Egyesült Államokban. A washingtoni és New York-i eseménnyel a jövő tavasszal tartandó, immár hagyományos borárverésre szerették volna felhívni az amerikai borgyűjtők figyelmét.

Ha Tokajról van szó, akkor Furmint. Erre koncentrál az egyszeri borkedvelő, főleg ha a tengerentúlon van, ahonnan igencsak távolinak tűnik a haza.

Furmint. Honvágybor.

Ahogy a nyelv hátsó traktusaihoz ér a hideg, erős nedű, hirtelen kinyílik a tér, megfagy az idő, hazatér a lélek. Tokajban látja magát az ember, ahogy bizonytalanul, de elszántan ereszkedik alá a pince szűk, kanyargós lépcsőjén, hogy lent a keskeny félhomályban szinte harapja a levegőt, s az ódon falakról lassan cseppenjen alá a pára.

A furmint otthon. Íz a lélekben…

…gondolta az egyszeri magyar borkedvelő, aki ezzel a képpel a fejében bizonytalanul, de elszántan igyekezett felfelé a New York-i metró szűk lépcsőin, hogy aztán Manhattan kellős közepén baktasson a New York-i magyar főkonzulátuson rendezett tokaji borestre, ami – persze, mint kiderült – messze nem csak a furmintról szólt.

A Confrérie de Tokaj nevű borlovagrend egyszer csak gondolt egy merészet, és úgy döntött, hogy a tengerentúlon próbálja felhívni a figyelmet a legendás borvidék reneszánszára.

Merthogy nagyon úgy tűnik, hogy Tokaj az elmúlt évtizedekben újjászületett, egyre jobb, egyedibb, nemesebb borokat produkál. A borlovagok az amerikai fővárost, Washingtont követően New Yorkban kötöttek ki, ahol tíz tokaji borból és egy pezsgőből álló szelekciót tettek le az asztalra a műértő amerikai közönség legnagyobb örömére. – “Általános áttekintést szeretnénk adni a Tokaji borvidékről, Sauska Extra Brut pezsgővel kezdünk, hogy aztán rögtön belevágjunk a legfontosabb borunkba, az aszúba, majd a furmint, a hárslevelű és a dűlőszelektált kései szüret kóstolását követően egy idős aszúval zárjuk az estet” – mondta Samuel Tinon, a szervezet alelnöke, borlovag, aki egyébként félelmetesen jól hangzó, francia akcentussal beszél magyarul.

A borkóstolónak a New York-i magyar konzulátus adott otthont

A borlovagok az első, néhány évvel ezelőtt megrendezett borárverésük sikerén felbuzdulva érezték úgy, hogy szélesedik az a réteg, amely érdeklődik a különleges tokaji borok iránt.

Felmerül persze a kérdés, hogy miért épp New Yorkban szeretne Tokaj utat törni magának, amire nyomban érkezik is a kézenfekvő válasz:

miért ne New Yorkban próbálnák sikerre vinni a Tokajit?

A város hihetetlenül eleven, bohém, folyamatosan változik, alakul, ezért nyitott minden újdonságra, ötletre, ízre. Barátkozzunk meg az idegennel, ismerjük meg, tegyük New York részévé – vallják a helyiek, és erre hajlandóak áldozni, ezért bármekkora a konkurencia, mindig érdemes próbálkozni.

Ezt a filozófiát vallja Czakó Judit, a New York-i Főkonzulátus külgazdasági attaséja is, aki munkája sarokkövének tartja a magas minőségű magyar élelmiszerek promócióját az amerikai piacon. – “A mangalicahúst népszerűsítő rendezvényeink mellett rendszeresek a borbemutatók, amelyek az év végével, a Tokaji Borvacsorával érték el a zenitet” – vallja a diplomata, aki szerint külföldön leginkább még mindig a tokaji borvidék neve cseng ismerősen.

Bizonyíték erre az a borvacsorán hallott történet, talán egy kicsit több, mint városi legenda, ami szerint a washingtoni Trump Hotel éttermében meglehetősen borsos áron tokaji esszenciát lehet kapni, és ez igencsak népszerű a vendégek körében.

Egy 2015-ös Kikelet Hárslevelű kóstolása után harapni is kellett valamit, és mi más biztosíthatná mindezt, mint a mangalicát is felvonultató menü. Az ételekről a New York-i főkonzulátus séfje, Molnár László gondoskodott. – “Vajas pogácsa és kacsamáj pástétom volt a hideg előétel, édes brióssal és citromos zelleres almasalátával” – mondja a séf, aki meleg előételnek pisztrángtekercset készített, zöldségekkel töltve, furminthabbal spenótágyon.

Főételnek pedig igaz magyaros fogás került a tokaji bor mellé: grillezett mangalica, erdei gombamártással, furmintalapban, a fehérborokhoz passzoló kecskesajtos vajas maséban. A vajpuha mangalicára jól csúszott a 2015-ös Hétszőlő Late Harvest furmint, hogy aztán a desszertként újragondolt Rákóczi túróst ízlelgessünk, amit pohárban, összetört vajas kekszalappal, tejszínhabos túrókrémmel, baracklekvárral és túrókrémmel, kockázott birsalmasajttal megszórva szolgáltak fel, zárásként egy Füleky hatputtonyos Aszú érkezett.

– “A most felvonultatott borok hosszú életűek, hosszan érlelhetők, eltarthatók, igazi értékes borok” – mondja a szelekcióról Gál Helga, a Külgazdasági és Külügyminisztérium bornagykövete. Gál szerint kifejezetten komplex ízvilágú, nehéz, fajsúlyos tokaji ásványos borkülönlegességekről van szó, amelyek valódi értéket képviselnek, és felkelthetik a helyi borkedvelők figyelmét.

A miénket mindenesetre felkeltette.

A Nagy Tokaji Borárverést 2018. április 21-én rendezik. Egyelőre nyolc bort látunk a honlapjukon, de a lista folyamatosan bővül, szóval, hajrá, Borlovagok, és aki egy jó befektetésre, vagy a pincéjébe egy újabb borkülönlegességre vágyik, ne fogja vissza magát jövő áprilisban.

Ez is érdekelhet:

trump hotel | borlovag | nagy sztori | aszú | füleky

FOLYTASD EZZEL

Egészen különleges koktélok hódították meg a világ legjobb bárjait 2022-ben

Champagne királya megérkezett – A Moët & Chandon-sztori

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram