A citrusfélék kulcsfontosságú szerepet kapnak akkor, ha véletlenül túlfűszerezzük az ételünket.
A legjobbakkal is megesik, hogy megborul a bors vagy a csilipehely, esetleg a kelleténél több curry vagy gyömbér kerül bele a pikáns, indiai ételbe. Nem kell azonban leküzdeni a kegyetlenül csípős falatokat és a kukába se kell kidobnunk az ételt, hiszen van egy egészen egyszerű hozzávaló, ami megszelídítheti a fogást.
Mindenkinek megvannak a maga praktikái a túlfűszerezett étel enyhítésére. Van, aki egy kis tejterméket kever hozzá, más burgonyát főz az ételbe, sokan az édes ízekkel, így cukorral vagy mézzel ellensúlyozzák a csípősséget. A citrom azonban tényleg képes arra, hogy egyensúlyt teremtsen.
A citrom mellett a lime és a narancslé hozzáadása is jó megoldás lehet.
A magas savtartalmú citrusfélék erős ízei ellensúlyozzák a kapszaicin intenzitását, így az őrülten fűszeres étel is megszelídül.
Ráadásul a savasság serkenti a nyáltermelést is, ami szintén enyhíti a csípős ízeket.
A citrusfélék savtartalmához hasonló elven lép kölcsönhatásba a tejtermékekben található kazein is a kapszaicinnal, így a tej, a tejszín, a joghurt és a vaj is csökkentheti a csípős aromákat. De a keményítő tartalmú köretek, így a kenyér vagy a rizs is jó segítséget nyújthat vész esetén.
(Forrás: The Daily Meal, fotók: Getty)
citrom | konyhai praktika | házi praktika | csípős | csili
Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod
10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod
Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!