Zabtej
A zabtej 91 százaléka víz – rutinosabb olvasók ebből már be is tudják lőni, hogy tápértékben ez nem jelent rosszat. Egy adag körülbelül 2,7 gramm fehérjét tartalmaz; a kalcium, foszfor és D-vitamin napi értékének legalább 10 százalékát; a B2-vitamin napi értékének 20 százalékát; és 10 gramm cukrot. Amerikában sokat beszélnek a zabtej vércukorszintre gyakorolt hatásáról, de a témát kutató Maya Feller még nem talált erre közvetlen bizonyítékot. Azt mondja, egyszerűen
csak figyeljünk a bevitt cukor mennyiségére, és arra, hogy mivel párosítjuk – lehetőleg fehérjével tegyük, ami lassítja a cukor felszívódását. Ha még ezután is óvakodnál a zabtejtől, egyszerűen idd egy étkezés mellett.
A zabtej környezeti lábnyoma nagyon kicsi, ugyanakkor monokultúraként termesztik, ezért sebezhető számos rovarral és kártevővel szemben, így több növényvédő szert használnak a termesztése során, ami nem túl jó hír.
Vissza a cikkhezAz ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!