Zabtej
A zabtej 91 százaléka víz – rutinosabb olvasók ebből már be is tudják lőni, hogy tápértékben ez nem jelent rosszat. Egy adag körülbelül 2,7 gramm fehérjét tartalmaz; a kalcium, foszfor és D-vitamin napi értékének legalább 10 százalékát; a B2-vitamin napi értékének 20 százalékát; és 10 gramm cukrot. Amerikában sokat beszélnek a zabtej vércukorszintre gyakorolt hatásáról, de a témát kutató Maya Feller még nem talált erre közvetlen bizonyítékot. Azt mondja, egyszerűen
csak figyeljünk a bevitt cukor mennyiségére, és arra, hogy mivel párosítjuk – lehetőleg fehérjével tegyük, ami lassítja a cukor felszívódását. Ha még ezután is óvakodnál a zabtejtől, egyszerűen idd egy étkezés mellett.
A zabtej környezeti lábnyoma nagyon kicsi, ugyanakkor monokultúraként termesztik, ezért sebezhető számos rovarral és kártevővel szemben, így több növényvédő szert használnak a termesztése során, ami nem túl jó hír.
Vissza a cikkhezMegérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!