Melyik tej a legjobb a testednek – és a bolygónak?

Tejet választani komplikált kérdés, akár egy bolt tömött polcai előtt, akár egy kávézóban ülve kell döntenünk. Fontos az íz, de már nem is feltétlenül a legfontosabb: mérlegeljük az egészségünkre és a környezetre gyakorolt hatását is, és nem feledkezhetünk meg az ételérzékenységekről sem. Lehet-e egyáltalán jól tejet választani, és ha igen, hogyan?

Tejet inni egészen más ma, mint néhány évtizede, amikor tej alatt még csak a tehéntejet értettük. Ma evidens választás egy sor növényi alapú tej is, ezzel pedig a kérdéskör meglepően összetetté vált, ahol nincs ideális választás, mert lehet, hogy nem ízlik, nagyon drága, túl nagy az ökológiai lábnyoma vagy simán csak allergiás egy összetevőjére.

Ha a környezetre gyakorolt hatást nézzük, figyelembe kell vennünk a csomagolást is, ami magánál a tejnél is többet számít – hívja fel a figyelmet a témát kutató Dora Marinova.

Esetenként a csomagolás ökolábnyoma tízszerese a bent lévő tejének, és ha nem komposztálható vagy újrahasznosítható, akkor több problémát okoztunk, mint amennyit megoldottunk.

Sok növényi tejet műanyaggal bélelt dobozba csomagolnak, tehát úgy az igazi, ha erről is tájékozódunk vásárlás előtt, ahogy az egyes gyártók által használt összetevőkről és adalékanyagokról is. Másfelől bármennyire is komplikált a kérdés, léteznek alapszabályok, amelyeket érdemes figyelembe venni.

Bemutatjuk tehát a leginkább elterjed tejeket, és a végén az ökölszabályt is eláruljuk – ami a testednek és a környezetednek is a leginkább előnyös.

(Forrás: Goop, fotók: Unsplash)

kókusztej | zabtej | mandulatej | rizstej | szójatej

FOLYTASD EZZEL

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Itt úgy alkotják meg az öltönyöd, mintha James Bondnak készítenék

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
A pihenés új értelmet nyer ebben az ötcsillagos szállodában
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom