Több mint száz alkotó és grafikai stúdió munkáit mutatja be a STANC – Kreatív magyar gasztrocsomagolások kötet, benne az elmúlt évtizedek legszebb, nemzetközi léptékkel is nívós munkáival.
Egyébként is jó érzés kézbe venni egy mívesen csomagolt csokoládét, több bizalmat előlegezünk meg bármilyen terméknek, ha már a csomagolásánál adtak arra, hogy a külcsín felvillantson valamit a belbecsből. Mindez evidencia, mégis valahogy az alkalmazott tervezőgrafika eddig valahogy sosem kapott méltó figyelmet, noha egy-egy jól sikerült, nemzetközi díjat nyerő csomagolásra időről időre felfigyelhettünk.
Ennek az állapotnak május 9-e óta vége: akkor mutatták be a STANC – Kreatív magyar gasztrocsomagolások című hiánypótló kiadványt, az új évezredben született legszebb, nemzetközi léptékben is kiugróan magas szakmai színvonalú magyar étel- és italcsomagolásokat összegyűjtő művészeti albumot. Az ArtHungry kiadásában megjelenő könyv több mint száz hazai alkotó és grafikai stúdió kreatív termékcsomagolásait mutatja be, többek között
művészi kivitelezésű boroscímkéket, újhullámos sörcsomagolásokat, exkluzív pálinkacímkéket, gusztusos desszerteket, divatos étrendkiegészítőket vagy egyedi csomagolás-formaterveket.
Öröm fellapozni az ismerős ízeket felidéző termékeket, megtudni, kinek a munkája köthető a személyes kedvenceinkhez, de még ennél is jobb, hogy a Fashion Street Gallery-ben rendezett kiállításon testközelből is megnézhetjük őket.
Az album már kedvezményesen előrendelhető az ArtHungry webshopjából, a díjátadóval egybekötött megnyitón pedig még kóstolásra is lehetőség nyílt.
De nemcsak az ízek, a látvány és a tapintás érzékét kötötték össze a szervezők, de a zenére is gondoltak: az estet az elektro-jazzben utazó Flanger Kids duó – Gyarmati Fanny és Szczuka Panka – koncertje zárta.
A díjazottak
Italok kategória
Arany: Doré Cider, Tervező: Csontos Eszter
Ezüst: Malcantone Craft Brewery, Tervező: Fölföldi FruzsinaBronz: CALM TEA, Tervező: Studio Ü
Ételek
Arany: Harlequin Csokoládé, Tervező: Fölföldi Fruzsina
Ezüst: Sinar Brew (cider-ecet), Tervező: Peltan-Brosz Studio Bronz: Pasta del Futuro (tésztacsomagolás koncepció), Tervező: Hegyessy BercelEgészség & fitnesz
Arany: Dental Rituals (étrendkiegészítő), Tervező: Dare Studio
Ezüst: Viblance (granola), Tervező: Mészáros Szandra
Bronz: Juiceline (gyümölcslé), Tervező: Kiss Miklós
Formatervek
Arany: Deux Fréres (egyedi gin-es üveg), Tervező: itthon.
Ezüst: Aquatavia (ásványvíz üvegforma koncepció), Tervező: HUNAP Studio Bronz: Italia Turrita (tésztacsomagolás), Tervező: Sáringer AnnaA kategóriadíjak mellett kiosztottak egy különdíjat is, amelyet az utóbbi évek kimagasló csomagolástervező tevékenységéért az Unger & Partners cég kapott meg.
(Fotó: STANC)
gasztro | stanc | dizájn | könyv | csomagolás
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban
Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!