Close
Négy szokatlan gasztrofesztivál, amiért érdemes bejárni Európát

Négy szokatlan gasztrofesztivál, amiért érdemes bejárni Európát

Európa-szerte fontos kulturális ünnepeknek számítanak a gasztronómiai fesztiválok, amelyek abszolút egyediek a régió sajátosságai miatt. A legfurcsább gasztrofesztiválokon főszerepet kap a szarvasgomba, a narancs, a hal és a malac is.

Olaszország, Ivrea: a harci eszközök a narancsok

Az Ivrea karneválja a narancsot nem mint egészséges gyümölcsöt élteti, hanem fegyverként tekint rá. A játékos eseményen több száz kiló narancsot lőnek egymásra a harcoló felek – így szimbolizálják a küzdelmet az éhínség és a zsarnokság ellen. A rendezvény gyökerei a 12. századra nyúlnak vissza, amikor a helyi gróf elnyomása ellen lázadtak fel a városlakók.

A februári fesztivál látogatói közül sokan inkább úgy döntenek, kivonják magukat a harcokból, mivel nem akarják kockáztatni testi épségüket. A repülő narancsok okozta sérülések elől az épületek mögé bújnak, vagy ha az utcáról szemlélik, piros kalapot viselve jelzik, hogy nem résztvevői a csatának.

Franciaország, Trie-sur-Baise: tele malacságokkal

A La Pourcailhade fesztivált minden évben augusztus elején rendezik meg a dél-nyugat-franciaországi településen.

Az esemény messze túlmutat a hús gasztronómiai felhasználásán, ugyanis a legjobb malacjelmezt viselők egymással versenghetnek, sőt a malachangok utánzói is megmérettetik röfögésüket.

A fesztivál arra emlékeztet, hogy a város valaha Franciaország legnagyobb sertésellátójaként tündökölt, az állattenyésztés pedig a régió gazdasági stabilitásának alappillére volt.

Finnország, Helsinki: a legnagyobb heringfesztivál

1743 óta minden októberben kikötöttek a halászok Helsinkiben, hogy a piactéren eladják a fogásaikat. A hagyomány az évek során kinőtte magát és mára a finn ételek ünnepévé vált, melyen különböző versenyeken is megmérethetik magukat a résztvevők. Minden évben kiderül, hogy ki lesz az év filézője, ki készíti a legjobb hering alapú ételt, sőt, a halászhajók gyorsasági versenyének győztesét is kihirdetik.

A látogatók különböző workshopokon és kóstolókon is részt vehetnek, és elmélyülhetnek a Balti-tenger ökosztisztémájában is.

Horvátország, Buzet: középpontban a szarvasgomba

Az isztriai fehér szarvasgombához kapcsolódó fesztivált szeptemberben rendezik meg Buzetben, a szarvasgomba fővárosában.

Az első napon egy kétezer tojásból álló omlettet készítenek, amelyet tíz kiló szarvasgombával ízesítenek. A másodikon mindenki hagyományőrző ruhába öltözik, és a régióra jellemző kézműves mesterségekről tartanak bemutatókat, legyen az kosárfonás vagy kőfaragás. Az utcán harmonikások játszanak, a látogatók pedig szarvasgombából készült finomságokat kóstolhatnak.

Gasztronómiai kalandokért azonban elég a Lupáig elmennünk. Izgalmas és inspiráló utazásra indulhatunk az osztrigák világába augusztus 28-án a Lupa Beach Myfish teraszán. Aznap három turnusban indul az az Osztriga Akadémia, ahol megtudhatjuk többek mellett, hogyan kell profi módon osztrigát nyitni, vinaigrette-et és mignonette-et készíteni, és mi a világszerte egyik legnépszerűbb tengeri ínyencség, az osztriga Rockefeller legtökéletesebb receptje.

(Forrás: Euronews, fotók: Unsplash, Baltic Herring Festival)

franciaország | fesztivál | gasztronómia | olaszország | gasztrofesztivál

FOLYTASD EZZEL

Új úti célt vett fel a kínálatába a Wizz Air

Akkora a felháborodás, hogy Párizs meggondolta magát az Eiffel-tornyot illetően

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram