Close
Hamarosan megnyílik a világ legjobban várt létesítménye

Hamarosan megnyílik a világ legjobban várt létesítménye

Idén nyitja meg kapuit a Grand Egyptian Museum, amely több mint százezer műtárgynak, valamint Tutanhamon teljes kincsgyűjteményének is otthont ad majd.

Nagyjából húsz évvel ezelőtt hirdetett pályázatot az egyiptomi kormány a gízai piramisok közelében megépülő múzeum számára, ami mára a világ legjobban várt intézményévé vált. A hivatalos bejelentések szerint 2023-ban a létesítmény végre megnyitja kapuit, hogy

a világ legnagyobb, legösszetettebb ókori kincseinek és műtárgyainak gyűjteményének adhasson otthont.

A dublini székhelyű Heneghan Peng Architects által tervezett komplexum várhatóan napi tizenötezer látogatót fogad, ami éves szinten ötmillió vendéget jelent majd.

A létesítmény egy igazi, 21. századi múzeum lesz,

ami egyrészről felejthetetlen élményeket kínál, másrészről pedig a lehető legjobb környezetet biztosítja a műtárgyak számára.

A főbejáratnál a látogatók egy óriási, háromezerkétszáz éves Ramszesz-szoborral találkoznak elsőként, de a komplexumban a kiállítóterek és a több mint százezer régiség mellett könyvtárak, oktatási központ és gyerektárlat is látható lesz.

Az új múzeum legértékesebb darabjai Tutanhamon fáraó mintegy ötezer kincse, amelyek először lesznek láthatók 1922-es felfedezésük óta.

A múzeum megnyitásához vezető út nem volt sem zökkenőmentes, sem pedig olcsó, hiszen pénzügyi problémák, politikai csatározások is feleltek a projekt csúszásáért. A grandiózus múzeum építése egymilliárd dollárba került.

(Forrás: RobbReport, fotók: Heneghan Peng Architects)

Egyiptom | piramis | gíza | múzeum

FOLYTASD EZZEL

Ezért vacsoráznak mindig ennyire későn Spanyolországban

Párizs főpolgármestere nagy port kavaró bejelentést tett: szerinte minden orosz részt vehetne az olimpián

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram