Holnap hajnalban nézz fel az égre, hihetetlen meteorraj és csillaghullás jön

Az év leglátványosabb csillaghullása jön kedd hajnalban, érdemes vekkert állítani rá!

A napokban láttál már pár hullócsillagot az égen hajnalban? Akkor a Geminidák tagjait láttad, ami az egyik leglátványosabb meteorraj a világon. A Geminidák pedig a legtöbbet december 13-ról 14-re virradó hajnalban olyan csillaghullást hoznak, amit joggal lehet az év csillaghullásának is hívni.

A Geminidák nevét az Ikrek csillagképről kapta, a meteorrajt pedig 1862-ben fedezték fel, így meglehetősen fiatalnak mondható (a Perseidákat például időszámításunk szerint 36-ban, a Leonidákat pedig 902-ben észlelték először őseink).

"A Geminidák első megfigyelései során még kevésbé tűnt aktívnak, mindössze tíz-húsz meteort lehetett látni óránként. Az idő előrehaladtával szerencsére nagyot nőtt az aktivitása, napjainkra akár 120-150 hullócsillagot is számolhatunk a legsűrűbb csúcsidőszakban. Percenként akár két izzó csíkot húzhatnak a Föld légkörében felizzó meteorok a decemberi égbolton"

– tájékoztat a Svábhegyi csillagvizsgáló weboldala.

A Geminidák Bajorországban

És mikor és hova nézzük pontosan? Nos december 14-én hajnaltól nézhetjük az eget egészen napfelkeltéig; ez 7:23-kor van pontosan, úgyhogy érdemes eddig nézni.

A csúcspont viszont, mikor percenként kb. 150 meteor érkezik, reggel nyolc órára esik, szóval azt sajnos nem lehet látni – de a hajnali műsor is parádésnak ígérkezik. Dél felé fordulva érdemes az egész eget kémlelnünk, a meteorraj tagjai ugyanis bárhol feltűnhetnek; általában sárga fénnyel izzanak fel, miközben óriási sebességgel érkezve elégnek a Föld légkörében. Szerintünk érdemes felkelni rá!

(Fotók: Getty, forrás: HVG)

csillag | csillaghullás | meteorraj | meteor

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom