Egészen különleges lesz George Lucas űrhajó-múzeuma Los Angelesben

A Star Wars atyja múzeumot adott a narratív művészeteknek, csak éppen helyet nem találtak sokáig. Végül Los Angeles befogadta a futurisztikus kiállítóteret, amit el is kezdtek építeni.

Megvolt az első kapavágás George Lucas Los Angeles-i múzeumához, amelyet a MAD építésziroda tervezett. A terv stílszerűen egy futurisztikus űrhajóra, a Star Wars-béli Ezeréves Sólyomra emlékeztet, amint frissen landol a Kiállítási Park bejáratánál.

Belülről nem kevésbé lenyűgöző, de kicsit más az épület: egy hatalmas barlangot idéz, felülről beszivárgó természetes fénnyel. Hivatalosan Lucas Museum of Narrative Artnak hívják majd az intézményt, amelyet

legalább 400 millió dollár értékben töltenek majd fel különböző kiállítási tárgyakkal, többek közt tízezernél is több festménnyel, illusztrációkkal, filmes emléktárgyakkal.

Norman Rockwell, Edgar Degas és Pierre-Auguste Renoir festményei mellett láthatóak lesznek a Peanuts képregények alkotójának, Charles Schulznak a munkái is. A filmrajongók többek közt megnézhetik az E.T., a Metropolis című 1927-es klasszikus, Orson Welles Aranypolgára, vagy épp az Indiana Jones-filmek készítésének folyamatát.

Természetesen a kilencezer négyzetméternyi kiállítási térben jut egy kis sarok Lucas és a felesége, Mellody Hobson műgyűjteményének és mozis holmijainak – többek között Luke Skywalker első lézerkardja és Darth Vader sisakja is látható lesz –, ugyanakkor az épület számtalan egyéb funkcióval is bír majd. (A Roadster azt is megírta, mi baja a Star Warsszal a dizájn fenegyerekének, Stefan Sagmeisternek.)

Hobson és Lucas egy filmes gálán

Hengerded üvegliftek röpítik fel a látogatókat egészen a szikrázóan fehér mennyezetig, kivéve, ha kiszállnak az elsőn, ahol relaxációra, spontán jógaórákra, és általában a városi lét áldásaira alkalmas közösségi tér lesz – írja az Arch Daily.

Futurisztikus beltér a MAD egy másik tervében, az Ordos Múzeumban

Mi több, készül egy belső sétány is, pazar kilátással, sőt az épületet középen átszelő óriási ívben is át lehet majd sétálni.

„Egy nyitott, befogadó városnak különösen fontosak az innovatív épületek

– jelentette ki Ma Jan-szung, a MAD főépítésze. – Élvezet volt egy filmes legendával együtt létrehozni egy világszínvonalú tájékozódási pontot Los Angelesnek, ami így remélhetőleg továbbra is a világ egyik legkreatívabb metropolisza marad.”

Los Angeles a Griffith obszervatórium felől - Fotó: Unsplash

Meglepő tortúrák

A Lucas – űrhajó múzeum – Hollywood együttállás magától értetődőnek tűnik, ám ez tévedés: számos tortúrán ment keresztül a csapat, mire eljutott a kivitelezésig.

A hamvába holt San Franciscó-i terv
És a chicagói terv

Négy évvel ezelőtt eleve három tervvel állt elő a MAD, mindegyiket más-más helyszínhez igazítva. 2014-ben Chicagóban be is mutatták a befutónak gondolt változatot, ám a város problémásnak tartotta, hogy magánmúzeum épül a tópart közterületére.

Noha a világhírű építész, Frank Gehry kiállt a terv mellett, a MAD pedig bemutatott egy szerényebb változatot, hogy megnyugtassa a kritikusokat, ez sem volt elég.

A városi tanács végül jóváhagyta a tervet, ám később a polgármester a tiltakozó csoportok nyomására azt javasolta, vigyék más helyszínre az épületet. Na, ekkor lépett vissza Lucas.

Tényleg kerestek más helyszínt, jó messze

2016-ban Los Angelesnek és San Franciscónak is készített egy-egy tervet a MAD, majd egy évre rá az előbbi megkapta az engedélyeket – emlékeztet a Dezeen.

Az árva művészetek múzeuma

„Az egyik legmerészebb építészeti alkotás a világon” – lelkendezett az egyhangúlag jóváhagyott tervért Eric Garcetti, LA polgármestere.

Lucas az építkezés ünnepélyes megkezdésén a nehéz körülményekre is utalt: „Szenvedélyes építészet-rajongó vagyok, ezért egy különleges múzeumot szerettem volna, ami maga is műalkotás – a MAD pedig háromszor is megtervezte ezt. A popkultúra betekintés egy társadalomba, annak törekvéseibe, vágyaiba, valódi arcára; elmeséli a történeteit, a hitvilágát.

Minden művészet létjogosultságában hiszek. Számomra fontos, hogy legyen egy múzeum, ami – ahogy azzal viccelődni szoktam – befogad minden árva művészetet, amit senki sem akar látni, de mindenki imád.”

A MAD stúdió Kína legjelentősebb építészeti irodája. Olyan futurisztikus építészet megvalósítására törekszik, amely kielégíti a lakói, látogatói érzelmi és spirituális igényeit, és egyensúlyt tart az ember és az épített környezet közt. A Los Angeles-i múzeum tehát tökéletesen illik a portfóliójába.

Lucas múzeuma várhatóan 2021-ben nyílik majd meg.

Ez is érdekelhet:

A természet elemei éltetik Tenerife legkülönlegesebb hotelét

A Casas Bioclimaticas olyan butikhotel-konglomerátum, amely egy megújuló energiákat kutató állomáson belül kapott helyet. Az óceán partján. Szélerőművek tövében. Lehet még ennél is coolabb a hely? Lehet. Mondjuk, hogyan.

design | dizájn | los angeles | múzeum | star wars

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom