Close
Pazar lett ez az újjászületett lágymányosi otthon

Pazar lett ez az újjászületett lágymányosi otthon

Varázspálca helyett okos térszervezéssel, egyedi ötletekkel, és egy új ablakkal teremtett világos, áttekinthető teret a szinte roxforti káoszból a Geppetto stúdió egy lágymányosi lakásban.

Áll egy békés családi ház Újbudán, a mostani tulajdonos szüleié volt, a története során pedig több körben is bővítették. A tereket sosem variálták, mindig csak hozzáépítettek, ebből lett egy kissé kaotikus elrendezés a hosszúkás ház belsejében.

A nappali és a konyha a ház két különböző szintjén, ráadásul átellenes sarkában volt, közte lépcsőkkel, és egy nagyon sötét étkezővel, ahol valahogy senkinek nem volt kedve leülni nap végén vacsorázni.

Ez volt a legfőbb, de nem az egyetlen térszervezési probléma. Nem használta a család a nappali kertkapcsolatát, az utólag betoldott gardrób távol volt a hálószobáktól, középre pedig beékelődött egy hatalmas közlekedőtér, „szinte roxforti káoszt mutató lépcsőkkel és kovácsoltvas korlátokkal, sötét, levegőtlen, kicsit nyomasztó kuszaságban” – ahogy a Geppetto honlapja fogalmazott.

És ha mindez nem lett volna elég, az évek során különféle stíluselemek halmozódtak fel a 380 m²-es lakásban. A háromgyerekes fiatal pár elszánta magát a belső tér átrendezésére, hogy egy komfortos, világos, tágas, a stílusukat tükröző otthont teremtsenek.

„Szerkezetileg nem nyúltunk a házhoz, de a főfalak (köztük a toldások) kivételével az alsó két szintet teljes egészében újragondoltuk”

– mondta a Roadsternek Tas Fruzsina. A belsőépítész ezúttal is Dréher Zsófiával dolgozott együtt, akárcsak a budai társasháznál, amit korábban szintén bemutattunk.

Az újbudai családi házban eltüntettek egy lépcsőkart is: a lépcsőről két irányba is le lehetett érkezni az alsó szintre, „mi az egyiket megszüntettük, és inkább a nappali felé tereltük a közlekedést”. Kiszélesítették a nappali és a lépcső tér közötti átjárót, a kovácsoltvas korlátokat lecserélték üvegre, így az egész ház lényegesen világosabb lett, noha plusz ablak csak a konyhába került.

Egy merész húzással a konyha a régi gardrób helyére került, összekapcsolódott a konyha-étkező-nappali tér, ami először nagyon nem tetszett a megrendelőknek. „Utólag egyértelmű megoldásnak tűnik, de a megrendelők korábban megszokták, hogyan működik a ház – magyarázta Tas Fruzsina. – Amikor előálltunk ezzel a javaslattal, először meghökkentek, furcsának, idegennek találták. Majd aludtak rá párat, és a következő egyeztetés már úgy indult, hogy ebbe az irányba menjünk tovább, megvették az ötletet.”

Végül ez lett a kedvenc helyük, a család már rendszeresen együtt vacsorázik, ami korábban nem volt jellemző – az átalakítás tehát alapvető hatással lett a lakók életére.

Nyáron már használják a kertet is, mi több, az új közösségi tér két ügyes megoldással igazi jolly joker helyiség lett. A konyhában látható beülő boksz ötlete egy hangulatkép-gyűjtésből származik. „A hosszú, ötméteres tárolót szerettük volna megszakítani vele, hogy amikor a feleség főz, le tudjon ülni egy szakácskönyvvel, kiláthasson a kertbe, vagy bekuckózhassanak a gyerekek, épp ezért tettünk oda rejtett olvasólámpát is.”

Használják is becsülettel a családtagok, akárcsak a bárpultot. „Mivel gyakran fogadnak vendégeket, kellett egy könyöklő, ahol borozgathatnak és, van is egy bárszekrény az étkező sarkában, mi több, ugyanez a bárpult kényelmes hely reggelizéskor is.”

De hová lett a gardrób? Közvetlenül egy kényelmes, tágas háztartási helyiség mellé, az alsó szintre került.

A beépített anyagok kiválogatásakor figyeltek, hogy egységet alkossanak, másfelől adjanak egy finom hátteret a megrendelő által kiválasztott markáns bútoroknak, festményeknek, kiegészítőknek. De olyan különcségek is elférnek, mint a lányszobában lévő rózsaszín légkondi vagy a kutyalábú puff.

„A konyhabútort egy erre szakosodott stúdió gyártotta a mi terveink alapján, a többi bútor rendelését a tulajdonosok intézték, szintén a belsőépítész terveket alapul véve. A megrendelők menedzselték a megvalósítást, rutinosak voltak már, elvégre többször építkeztek. A Geppetto a térszervezésben segített legtöbbet, az volt a fő holtpont, amin elakadtak.”

És ezt nagyon jól tette, ebben az esetben ugyanis a szokottnál is erősebben érvényesül a jól szervezett, minőségi élettér jótékony hatása. Sokkal több időt töltenek együtt a családtagok, napi szinten feszültséget okozó problémák oldódtak meg, elkezdték használni a kertet. „Láthatóan kiegyensúlyozottabbak, mint a felújítás előtt – jelenti ki Tas Fruzsina. – Ahogy a házbelső átalakult, és helyükre kerültek a terek, úgy rendeződött több minden az ő napi életükben is.”

Jaksa Bálint fotóit a Geppetto stúdió hozzájárulásával közöljük.

Ez is érdekelhet:

FOLYTASD EZZEL
Meredeken néz le az óceánra ez a szuperstílusos Airbnb-kabin
Mától megnyílt a Néprajzi Múzeum a Városligetben, és már díjat is kapott!
Rendeld meg a Roadster magazin 7. számát!
Friss lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 220 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom