Close
Hét nyomós érv, hogy meglátogasd a Balaton egyik legszebb borászatát – A Gilvesy Pincészetnél jártunk

Hét nyomós érv, hogy meglátogasd a Balaton egyik legszebb borászatát – A Gilvesy Pincészetnél jártunk

Ha ma betévedünk egy jobb vinotékába, több száz magyar termelő borai közül válogathatunk – és szerencsére egyre kevesebb a csalódás, ha csak spontán leemelünk egy palackot a polcról. De hasonló a helyzet, ha kirándulni indulunk, például a Balaton-felvidéken: a borvidéken belül szinte minden településen találunk kisebb-nagyobb pincéket, néhol borterasszal, esetleg étteremmel.

A borászkodásban is szemmel látható az evolúció. Ma már nem elég csak jó bort adni egy hangulatos teraszon. Kell az élményfaktor, a szép környezet, a magával ragadó dizájn, a pimasz címke, a közösségépítés. A hegymagasi Gilvesy erre érzett rá profin az elmúlt években. Mi idén már több alkalommal jártunk a Szent György-hegyen, és akad néhány erős benyomásunk a feltörekvő borászatról:

1. A stílus maga a bor

Az első Gilvesy borok még 2012-2013 táján jelentek meg, és a badacsonyi újhullám zászlóvivői között vettek repülőrajtot, egyúttal pedig jelentősen újrafogalmazták, amit a balatoni fehérborokról addig gondoltunk.

A borászat stílusa évről évre finomodott. 2013-ban elkészült az első birtokbor Bohém néven, amire azóta egy teljes nyári rendezvényt felhúztak a pincészetnél. A vidám, jóivású, friss birtokbor mellett mégis ott az erős szakmai oldal: a több mint negyvenéves tőkékről, vulkanikus talajról szüretelt Tarányi rajnai rizling például folyamatosan az egyik legerősebb a hazai mezőnyben, de a furmintból és a sauvignon blanc-ból is akadnak emlékezetesek.

2. Bohém Légyott – A rendezvény, ahol tényleg jó ott lenni

A Bohém Légyott néhány éve aprócska rendezvényként indult, kristálytiszta koncepcióval: klassz Gilvesy borok, hangulatos koncertek, megrészegítő panorámával a környező hegyekre és a Balatonra.

Mondhatnánk, hogy a siker kódolva volt. Ami viszont tény, hogy a Bohém Légyott a nyár egyik legjobb mini-fesztiválja lett. Háromszáz vendég, kiváló zene, gourmet kaja és Gilvesy borok, mindez egy gyönyörű környezetben – mondanunk is kár, hogy a jegyek minden évben hetekkel a rendezvény előtt elkelnek.

Idén ráadásul, a jubileumi 5. Bohém Légyotton Gilvesyék előrukkoltak egy -1. napi szakmai rendezvénnyel, ahol komoly szakemberek tartottak előadásokat, vulkanikus borkóstolót és ültetett gourmet vacsorát. A helyszín különösen bevállalós volt: az előadásokat egy romosan álló betongyárban tartották, ahova a tervek szerint a későbbiekben a pincészet feldolgozóüzeme költözik.

Szóval, a 2019-es fesztiválnak is kötelezően ott a helye a naptárban.

3. A panoráma, ami tényleg mesél

Kevés nagyobb közhelyet lehetne elpuffogtatni a “lélegzetelállító panoráma” kifejezésnél. De ha egyszer nem találni rá jobbat? A Gilvesy birtok teraszáról Badacsonytól Szigligetig elkápráztat minket a táj, közben itt-ott feltűnik a Balaton is.

Ilyenkor érezzük igazán, mekkora badarság egy-egy szebb vidékünket magyar Toszkánaként vagy Provence-ként emlegetni. Merjünk már büszkék lenni a Káli-medencére vagy akár a Szent György-hegyre, mert ezek a helyek legalább olyan egyedülállóak és szépek, mint híres olasz vagy francia társaik!

4. Amikor a bio nem csak marketingfogás

Már lehet, hogy elcsépeltnek tűnik, ha valaki fenntarthatóan vagy organikusan gazdálkodik, esetleg bio bort készít, mégis sokat jelent ez a borkészítésnél. Mert ez nem csak arról szól, hogy milyen – jelen esetben vegyszermentes – szőlő kerül a borba, aztán a poharunkba, hanem arról is, hogy a környezet, a vidék, és az ott élő növény és állatvilág egészséges egységet alkot.

Gilvesy Róbert és borásza, Ruppert Márton épp ezért a kezdetektől fogva, tudatosan alakította ki a biobirtokot, melynek átállása most fejeződik be. Talán ennek is köszönhető, hogy ekkora öröm végignézni a pince körüli ültetvényeken.

5. Hagyományos és modern

Rengeteg borászatban jártunk az elmúlt években, és általában kétféle típussal találkoztunk: az egyik, ahol a hatalmas befektetett tőkének köszönhetően a semmi közepén hipermodern borászat nőtt ki a földből, a másik, ahol az apró, hagyományos, szinte technológiamentes pince száll generációról generációra.

Gilvesyéknél harmóniát érzünk: a régi pince ugyan megújult, de a modern belső térben megmaradt sok régi elem, minden emberi, közvetlen. A hagyományos vidéki jegyek, a minőségi anyagoknak és a letisztult dizájn itt tényleg összhangba került – és ez nem is olyan meglepő, miután megtudjuk, hogy Gilvesy Róbert eredetileg építészként végzett. 

6. Ha létezik tökéletes borvidék…

Amikor bortúrát tervezünk, van, hogy kompromisszumot kell kötnünk. Vannak itthon kicsi borászatok a világ végén elbújva, ahol remek borokat lehet kóstolni. Léteznek menő, nagy borászatok Villányban, kicsit városiasabb környezetben.

A Szent György-hegy egyszerre hozza mindkettőt: a táj és a pincék stílusa is változatos, a Balaton néhány perc, a környék tele tökéletes kirándulóhelyekkel. Szerintünk a Gilvesy mellett érdemes beugrani kóstolni a Szászi és a Bencze pincéhez is, vagy akár a 2HA birtokra.

7. Vinotéka, közvetlenül a pincénél

Ha valahol, a Balatonon nem gond, ha már pénteken elfogyott az egész hétvégére szánt bor a hűtőből. Szerencsére már több jó borboltot és egész hétvégén nyitva tartó borászatot találunk – köztük a Gilvesyt. Létezik menőbb és hitelesebb módja a borvásárlásnak annál, minthogy elmegyünk egyenesen a pincéhez? Aligha.

Ha szereted a jó borokat és a Balatont, ez is érdekelhet:

FOLYTASD EZZEL
Így készíthetünk otthon tökéletes steaket a sztárszakácsok szerint
Véget ért a repterek szabadrablása az új élelmiszerárazási szabályok miatt
Rendeld meg a Roadster magazin 7. számát!
Friss lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 220 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom