Close
Amikor a kempingezés trónra ül – Így hódít a glamping-láz

Amikor a kempingezés trónra ül – Így hódít a glamping-láz

Ha húsz évvel ezelőtt valaki kempingezni ment, az két dolgot jelenthetett: az illető vagy nagyon le volt gatyásodva, vagy rajongott a természetért, és az ereiben cserkészvér csörgedezett. A 21. századi “nomád” viszont totálisan más karakter. Már nem akar sátrat állítani, nyársat készíteni az erdőben talált ágakból, rezsón melegített vízzel fürdeni vagy fagyoskodni éjszakánként. Ugyanazt a kényelmet akarja élvezni, mint egy szállodában.

A kereslet előbb-utóbb kínálatot szül, és ez a kempingezésnél totálisan helytálló. Az elmúlt években ugyanis már alig találunk menőbb kifejezést a hashtagszótárban a glampingnél, azaz a luxuskempingezésnél – csak az Instagramon közel egymilliós a gyűjtemény.

Hogy miről is szól a glamour camping, azaz a glamping?

Egyfajta kényelmes, minden igényt kielégítő, természetközeli életérzésről, amiből az Instagram-társadalom gigantikus hájpot csinált – mi legalábbis alig tudunk úgy végiggörgetni az elmúlt órák bejegyzésein, hogy ne akadjunk egy-egy glampingező posztba.

A kempingezés full extrás, bőrüléses verziójában nem kell lemondani a szállodai színvonalról, miközben egy lépésre vagyunk a – többé-kevésbé – érintetlen természettől.

A glamping népszerűsége persze nem csak a jól komponált fotóknak köszönhető, a hangulata, a változatossága is komoly vonzerő – szinte nincs két ugyanolyan glamping, sőt, arra is látni példát, hogy a vendég maga állíthatja össze, mikor, hol, milyen színvonalú szállást szeretne magának (így lehetséges, hogy a glampinggel foglalkozó londoni utazási iroda 751 074 508 800 különböző hedonista kempingezési lehetőséget kínál).

A kényelmi kategóriák, és velük együtt az árak meglehetősen változók: a luxus-lakókocsivá alakított iskolabusztól a high end-jurtáig ezer az opció, egy éjszakáért pedig néha többet kell fizetnünk, mintha a The Ritz-Carltonban szállnánk meg. Az viszont legtöbbjükben közös, hogy – a kempingekkel ellentétben – itt kényelmes fürdőszobát, hatalmas franciaágyat, esetleg még kiszolgálást is kapunk.

Persze, van pár szélsőséges példa is a világban, ami inkább szól az extremitásról, mint a természetközeli, pihentető nyaralásról – elég, ha a svájci Alpok legvadabb glamping “lakosztályára”, a Null Stern Hotelre gondolunk.

A jó hír, hogy mindez már nem csak külföldi úri huncutság, itthon is találunk világszínvonalú glampingeket. Ilyen például a ruzsai Homoki Lodge, amit pár éve az Architectural Digest építészeti magazin a világ 14. legjobb rusztikus szálláshelyének választott.

A Homoki Lodge egyik fele simán indulhatna a falusi szálláshely kategóriában is: egy régi parasztház rusztikusan berendezve még kevés a glamping-érzéshez. Itt viszont a nyolc szoba, a teraszos és saját kertes luxusrezidenciák mellé hét, egyenként kb. harminc négyzetméteres jurtát is felhúztak, amelyekben légkondi, tusoló, minibár és pezsgőfürdő is jár a modern nomádoknak.

De ugyanúgy találunk az Őrségben is glampinget: az Őrségi 5 érzék Házakban még választhatunk is a lombház, a sátor, a kástuház, a lebegő sátor vagy az echós szekér közül, ha alternatív szállást keresünk.

Nagyjából ugyanezt hozza a noszvaji Nomád Hotel, csak a lombház és a lebegő sátor helyett a három és fél méter magasba, lombok közé épített, Buborék névre keresztelt iglu jelenti a magaséletet.

A világ parádés glampingjeiből már nehezebb lenne választani: Chilétől Horvátországig, Marrákestől Kaliforniáig tucatnyi extravagáns, ötletes szállást találunk.

Kicsit felülírva a kezdősorokat, a glamping nem is a kempinggel versenyez a modern hippik kegyeiért. Ugyanis pont azt nem kapjuk meg tőle, ami a kemping esszenciája: az aktív kikapcsolódást, a kihívást, a hazatéréssel megszépülő nélkülözést.

A glamping a kényelmes kikapcsolódás, az alternatív wellness-hétvége szomszédok, puccos étterem, és pezsgőfürdőt stoppoló turisták nélkül, közel a természethez.

Ez is érdekelhet:

kemping | természet | kirándulás | glamping | utazás

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram