Close
Amikor a kempingezés trónra ül – Így hódít a glamping-láz

Amikor a kempingezés trónra ül – Így hódít a glamping-láz

Ha húsz évvel ezelőtt valaki kempingezni ment, az két dolgot jelenthetett: az illető vagy nagyon le volt gatyásodva, vagy rajongott a természetért, és az ereiben cserkészvér csörgedezett. A 21. századi “nomád” viszont totálisan más karakter. Már nem akar sátrat állítani, nyársat készíteni az erdőben talált ágakból, rezsón melegített vízzel fürdeni vagy fagyoskodni éjszakánként. Ugyanazt a kényelmet akarja élvezni, mint egy szállodában.

A kereslet előbb-utóbb kínálatot szül, és ez a kempingezésnél totálisan helytálló. Az elmúlt években ugyanis már alig találunk menőbb kifejezést a hashtagszótárban a glampingnél, azaz a luxuskempingezésnél – csak az Instagramon közel egymilliós a gyűjtemény.

Hogy miről is szól a glamour camping, azaz a glamping?

Egyfajta kényelmes, minden igényt kielégítő, természetközeli életérzésről, amiből az Instagram-társadalom gigantikus hájpot csinált – mi legalábbis alig tudunk úgy végiggörgetni az elmúlt órák bejegyzésein, hogy ne akadjunk egy-egy glampingező posztba.

A kempingezés full extrás, bőrüléses verziójában nem kell lemondani a szállodai színvonalról, miközben egy lépésre vagyunk a – többé-kevésbé – érintetlen természettől.

A glamping népszerűsége persze nem csak a jól komponált fotóknak köszönhető, a hangulata, a változatossága is komoly vonzerő – szinte nincs két ugyanolyan glamping, sőt, arra is látni példát, hogy a vendég maga állíthatja össze, mikor, hol, milyen színvonalú szállást szeretne magának (így lehetséges, hogy a glampinggel foglalkozó londoni utazási iroda 751 074 508 800 különböző hedonista kempingezési lehetőséget kínál).

A kényelmi kategóriák, és velük együtt az árak meglehetősen változók: a luxus-lakókocsivá alakított iskolabusztól a high end-jurtáig ezer az opció, egy éjszakáért pedig néha többet kell fizetnünk, mintha a The Ritz-Carltonban szállnánk meg. Az viszont legtöbbjükben közös, hogy – a kempingekkel ellentétben – itt kényelmes fürdőszobát, hatalmas franciaágyat, esetleg még kiszolgálást is kapunk.

Persze, van pár szélsőséges példa is a világban, ami inkább szól az extremitásról, mint a természetközeli, pihentető nyaralásról – elég, ha a svájci Alpok legvadabb glamping “lakosztályára”, a Null Stern Hotelre gondolunk.

A jó hír, hogy mindez már nem csak külföldi úri huncutság, itthon is találunk világszínvonalú glampingeket. Ilyen például a ruzsai Homoki Lodge, amit pár éve az Architectural Digest építészeti magazin a világ 14. legjobb rusztikus szálláshelyének választott.

A Homoki Lodge egyik fele simán indulhatna a falusi szálláshely kategóriában is: egy régi parasztház rusztikusan berendezve még kevés a glamping-érzéshez. Itt viszont a nyolc szoba, a teraszos és saját kertes luxusrezidenciák mellé hét, egyenként kb. harminc négyzetméteres jurtát is felhúztak, amelyekben légkondi, tusoló, minibár és pezsgőfürdő is jár a modern nomádoknak.

De ugyanúgy találunk az Őrségben is glampinget: az Őrségi 5 érzék Házakban még választhatunk is a lombház, a sátor, a kástuház, a lebegő sátor vagy az echós szekér közül, ha alternatív szállást keresünk.

Nagyjából ugyanezt hozza a noszvaji Nomád Hotel, csak a lombház és a lebegő sátor helyett a három és fél méter magasba, lombok közé épített, Buborék névre keresztelt iglu jelenti a magaséletet.

A világ parádés glampingjeiből már nehezebb lenne választani: Chilétől Horvátországig, Marrákestől Kaliforniáig tucatnyi extravagáns, ötletes szállást találunk.

Kicsit felülírva a kezdősorokat, a glamping nem is a kempinggel versenyez a modern hippik kegyeiért. Ugyanis pont azt nem kapjuk meg tőle, ami a kemping esszenciája: az aktív kikapcsolódást, a kihívást, a hazatéréssel megszépülő nélkülözést.

A glamping a kényelmes kikapcsolódás, az alternatív wellness-hétvége szomszédok, puccos étterem, és pezsgőfürdőt stoppoló turisták nélkül, közel a természethez.

Ez is érdekelhet:

Itt a Roadster legújabb, negyedik száma!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom