A Golden Gate híd egy darabjából kiállítási tárgy lett

Több mint háromszor körbeérné a Földet a Golden Gate főkábeleihez felhasznált horganyzott acélhuzalok hossza. A főkábel keresztmetszete pedig lenyűgözően néz ki.

Tudjuk, hogy a San Franciscó-i Golden Gate híd építése műszaki-szervezési csoda volt a maga idejében, illetve nemcsak akkor, mert még ma is csodájára járunk. Ehhez elég megnézni a híd déli oldalán látható 93 centi átmérőjű kábel-keresztmetszetet, ami feltárja a kábelt alkotó 27 572 huzalszálat.

A San Francisco-félsziget északi csúcsán lévő híd az 1937-es átadástól számítva 27 éven át (a New York-i Verrazano-Narrows híd átadásáig) a világ leghosszabb függőhídjának számított az 1200 méteres függőhíd-főtávjával.

A Golden Gate teljes hossza támpillértől támpillérig 2737 méter, a vízszint feletti átlagos magassága 67 méter, míg a tornyai 227 méterrel emelkednek a vízszint fölé. A két főkábel a két torony felett halad át, a végeit betonba rögzítették. A főkábelek gyártásához felhasznált horganyzott acélhuzal teljes hossza több mint 128 ezer kilométer.

(Fotók: GettyImages)

golden gate | egyesült államok | san francisco | híd | amerika

FOLYTASD EZZEL

Csak ekkor lehet kipróbálni a Bang & Olufsen csúcsmodelljeit Magyarországon

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom