A festőművész, aki meghódítja a világot és saját galériát is nyitott Budapesten

Göncz Dalma formabontó alkotásai úgy robbantak be a művészeti szcénába, mint egy földöntúli, egyszerre kőkemény és ezer színben játszó meteorit. Habitusával, alázatával, soha nem szűnő kitartásával és tehetségével pedig jóval azelőtt felhívta magára a külföldi művészetkedvelők figyelmét, hogy itthon igazán megismerték volna a nevét. Most azonban a hazai közönség is megtekintheti alkotásait, a műveinek új otthont adó "GOENTZ Atelier"-ben. A legújabb budapesti belvárosi galéria január 15-től március 15-ig várja a műkedvelő közönséget Göncz Dalma „Hová vezet? című kiállításával.

 Göncz Dalma mindig is hitt abban, hogy bármerre is indul el az útja elején, ha eltántoríthatatlanul küzd azért, amit csinálni szeretne, akkor beteljesül az álma. Ezt persze mondani sokkal könnyebb, mint nap, mint nap hinni és bízni benne.

Fotó: Luthár Kristóf

Dalma Kaposvárról származó, háromgyermekes anyaként talált vissza arra az útra, amin gyermekkora óta lépked és ma is rendíthetetlenül halad előre. Ahogy fogalmaz, a sorsnak és a körülötte történteknek jelentősége van:

„Semmi sem állíthatja meg azt, aminek eljött az ideje

Bár a művészeti világ rendkívül zárt, a tehetsége és elhivatottsága utat tört magának és valahogy mindig megtalálták azok a szakemberek, galériák, és természetesen műgyűjtők, akik segítették az úton.

Mindeközben pedig folyamatosan azon munkálkodik, hogy egyre tökéletesítse saját anyagközpontú képzőművészeti stílusát, melyet betonográfiának nevezett el. Hosszú évek kísérletezése és a vegyes technikák tanulmányozása közben szeretett bele a betonba, de az új stílus megteremtése nem tudatos döntés volt részéről.

Kezdetben ő is akrillal, olajfestékkel dolgozott és grafikákat készített, de már a múzeumokban is azok az alkotók fogták meg igazán, akik valamilyen plusz, kézzel fogható anyaggal egészítették ki darabjaikat, amik kiemelték a képek mondanivalóját a síkból.

Göncz Dalma célja, hogy megismertesse a beton művészibb oldalát a műkedvelőkkel, valamint összekösse az ember alkotta mesterséges „kővilágot” az érintetlen természettel.

A képzőművész festményein az anyagok elképesztő kontrasztban vannak, mégis a végén egy harmonikus egésszé állnak össze. Elmondása szerint azt szereti bennük a legjobban, hogy a nézőket tudat alatt is arra sarkallja, hogy hozzá érjenek az alkotásokhoz, ami egy átlagos képnél elképzelhetetlen lenne.

Úttörő stílusát külföldön előbb megismerték, mint itthon – a képzőművész erre a fordított útvonalra soha nem számított –, de ha már adódott a lehetőség, kihozta belőle a legtöbbet. Néhány évvel ezelőtt egy Budapest Art Fair-en figyelt fel munkáira egy milánói és egy párizsi galéria is. Egy fiatal művész életében igazi mesébe illő jelenet, amikor két neves galéria arról egyezkedik, hogy melyik vigye el alkotásait a Miami Art Fair-re. Végül az olasz győzött.

Fotó: Luthár Kristóf

Mindezek után egy galéria önálló kiállítást rendezett műveiből Hongkongban, majd Ázsia egyik legnagyobb képzőművészeti vásárán is bemutatta újabb műveit. Göncz Dalma sosem gondolta, hogy egyszer Hongkongban, Miamiban, Rómában, Padovában, Bolognában, Bécsben lesznek kiállítva az alkotásai. De személyiségéből fakadóan ezek a lehetőségek még inkább feltüzelték a lelkesedését.

Fotó: Rockstar Photographer

Az új bemutatóterem, a Goentz Atelier (1051 Budapest, Zrínyi u 12.) éppen ezért nem az út vége és beteljesedése, hanem egy új kezdet. Ott végre méltó helyükre kerültek az anno garázsban, majd a műteremként használt "üvegházában" készült alkotások és várják az újabbak érkezését. Göncz Dalma ugyanis kiapadhatatlan forrása a meghökkentő és elgondolkodtató ötleteknek, amiket betonból önt ki majd megszórja egy csipetnyi szépséggel és eleganciával.

festmények | kiállítás | formabontó | Goentz Atelier | budapest

FOLYTASD EZZEL

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Itt úgy alkotják meg az öltönyöd, mintha James Bondnak készítenék

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Wellness és luxus: Fedezd fel Magyarország egyik legexklúzívabb wellness paradicsomát
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom