Close
Vigyázz a gorillák Instagramjával, mert behúz és nem ereszt

Vigyázz a gorillák Instagramjával, mert behúz és nem ereszt

Egészen magával ragadó élmény lehet vadon élő gorillákkal találkozni, de a róluk készült képekben és videókban is könnyen elveszhetünk.

Ha az ember Ruandában jár, szinte biztos, hogy nem hagyná ki a fotózkodást a gorillákkal. Ha pedig ez így van, miért ne lehetne ezeket a fényképeket a tudomány szolgálatába? A Visit Rwanda turisztikai szervezet, a Ruandai Fejlesztési Tanáccsal és az ország Volcanoes Nemzeti Parkjával együttműködve pontosan így tett, és megalkotta a GorillaGram nevű platformot.

A Visit Rwanda oldalán és az Instán is megtalálható katalógus a címkék alapján gyűjti össze az Instagramról a gorillákról készült fotókat,

a látogatók pedig, akik lencsevégre kapják az állatokat, így részt vehetnek egy közösségi kutatásban. Minden gorillacsaládhoz külön hashtag tartozik, és ha a látogatók ezzel együtt töltik fel a képeiket a közösségi médiába, akkor ezeket egy csomagba lehet rendezni.

A kutatók így könnyebben nyomon tudják követni a majmok viselkedését, az adott csoportban bekövetkező változásokat, interakciókat, és értesülhetnek az esetleges sérülésekről vagy más problémákról, a látogatók pedig virtuálisan követhetik tovább a gorillacsaládok életét azután is, hogy elbúcsúztak tőlük.

A gorillákat csak szakvezetéssel lehet meglátogatni, és a túravezető mondja el, hogy hogy hívják az adott csoportot, valamint azt, hogy milyen címkék társulnak hozzá, a nemzeti park egy munkatársa pedig figyelemmel kíséri a címkézéseket az oldalon, hogy ne csússzon hiba a rendszerbe.

Hogy milyenek a gorilák testközelből? Szerezhetünk erről néhány benyomást Balogh Boglárka utazó újságíró-fotográfustól, aki szociográfiai és állatvédelmi témákon dolgozva járja a világ országait, és az Uganda hegyeiben élő gorillák között is megfordult.

(Forrás: Matador Network, képek: Getty Images)

gorilla | fotó | instagram | ruanda

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram