Ezért érdemes egyszer látni az ezer hegy országát

Amikor Ruandára gondolunk, leginkább a sötét múltjának emlékképei villannak be. Pedig az utóbbi időben sokat fejlődött az ország, erősnek és egységesnek mutatkozott, és ugyan földrajzi értelemben véve nem mondható túl nagynak, megannyi mindent tud adni egy utazáson.

A 12,95 millió lakosú Ruandát évek óta Afrika legbiztonságosabb országának tartják, sőt nemrégiben az egész világon a hatodik legbiztonságosabbként rangsorolták.

Aggodalom nélkül lehet tehát felfedezni; a nagyvárosokban gyakori látványnak számítanak az esténként nyugodtan sétáló nők és az éjszaka lazán flangáló baráti társaságok is.

Természetesen azért nem árt elővigyázatosnak lenni, de ezek sok szempontból megnyugtató dolgok.

Ruanda emellett makulátlanul tiszta, ami csak fokozza az utazási kedvet.

Az ország fővárosát konkrétan a kontinens legtisztábbjaként emlegetik,

amihez vélhetően nagyban hozzájárulnak a környezetvédelmi kezdeményezések és persze a szemetelésért kiszabott súlyos bírságok. Minden hónap utolsó szombatján országos takarítási napot tartanak, amin valamennyi állampolgár részt vesz.

Nehéz megunni Ruandát, mert mindig van valami más, amit hozzá lehet pakolni a napi kipipálandó élménylistához. Nyugaton a Kivu-tó kiváló kajakozási opció, míg Kigaliban, a már említett fővárosban számtalan étterembe és bárba lehet beülni.

Számos múzeum segít felfedezni az ország történelmét, ilyen köztük a Nyanzában található Királyi Palota múzeum, de egy digitális alkalmazás segítségével elindulhatunk a Felszabadulás Történelmének Turisztikai Tanösvényén is.

Apropó túra: harminckét különbözú túraútvonal kanyarog a vidékeken.  A bevállalósabbak – ezerötszáz dollárért (kb. hatszázezer forintért) – gorillacsaládokat nézhetnek meg a Volcanoes Nemzeti Parkban vagy csimpánzokat leshetnek a Nyungwe Nemzeti Parkban.

Ezen tevékenységek közül jó néhányat persze más országban is meg lehet élni, de ilyenkor jön jól Ruanda relatíve kis mérete.

Bármi, ami Kigaliban tizenöt percnél hosszabb autóutat igényel, már messzinek számít! A szomszédos országokkal, Tanzániával és a Kongói Demokratikus Köztársasággal ellentétben, ahol például a tízórás autóút sem ismeretlen, a Volcanoes Nemzeti Park mindössze kétórás gázpedálnyomásra van Kigalitól, a három legnépszerűbb park kevesebb mint öt órányira.

Az ezer hegy országának "alapfelszerelése" a lélegzetelállító kilátás is, plusz Ruandát a luxus ökoturizmus egyik legjobbjaként pozícionálják. Teljes joggal: a nemzeti parkok, valamint a Kivu-tó és Kigali közelében rengeteg luxusüdülő található. Kigaliban ráadásul könnyű pazar éttermeket találni, ilyen például a Fusion Restaurant.

A fenntarthatóság mellett elkötelezett ország megmutatta, hogy ebben a kategóriában egyértelműen vezető szerepet tölt be. Legfőbb céljainak egyikeként 2050-re az éghajlatváltozással szemben ellenálló gazdaságot jelölte meg; az egyszer használatos műanyag zacskókat már országszerte betiltotta, így aztokat a turistáknak tilos behozniuk a szépséges országba.

Eközben a törökországi Alaçatı rusztikus kőházaival, vibráló faajtóival, előkelő éttermeivel, modern művészeti galériáival és butikokkal teli kanyargós utcáival egy tipikus mediterrán város minden jellegzetességét tudja, mindezeket ráadásul könnyed török bájjal felskiccelve. Bemutatjuk.

(Forrás: EuroNews, fotók: Getty Images, Unsplash)

ruanda | ezer domb | nagy sztori | afrika | utazás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom