Close
Íme, a földi mennyország, amiről eddig talán nem is hallottál

Íme, a földi mennyország, amiről eddig talán nem is hallottál

A törökországi Alaçatı rusztikus kőházaival, vibráló faajtóival, előkelő éttermeivel, modern művészeti galériáival és butikokkal teli kanyargós utcáival egy tipikus mediterrán város minden jellegzetességét tudja, mindezeket ráadásul könnyed török bájjal felskiccelve.

Egy fúvószenekar élénk török zenével tölti meg a teret, miközben végigvonul a macskaköves utcákon. A turisták és a helyiek egyaránt tapsolnak és táncolnak, megtelik a főtér. A zenészek arany vállpántos türkizkék  egyenruhát viselnek – a színek megegyeznek a nyugat-törökországi Cesme-félszigeten fekvő város égei-tengeri vizének azúrkék színével. Idilli pillanatok.

Nem csupán a nyaralókat sikerült megnyernie a városnak, rengeteg szörfös is megfordul arrafelé a közeli öböl erős, egész évben használható szelének köszönhetően. Így Alaçatı Törökország önjelölt szörffővárosa lett. “A levegő, amit itt belélegzel, értékes” – mondja a Kurabiye Hotelt vezető Perihan Akbulut. “Mindig van egy szellő, amitől jobban érzed magad, még akkor is, ha a nyári hónapokban nagy a forróság.”

Alaçatı az évek során számos újjáalakuláson ment át. A 19. század közepéig többnyire még csak egy mocsaras terület volt, aztán a hatóságok lecsapolták, hogy megszabadítsák a maláriát okozó szúnyogoktól. A közeli szigetekről görög munkások telepedtek le, hogy szőlőket és olajfaligeteket műveljenek meg. A régió ma is Törökország első számú bor- és olívaolaj-termelő központja. Az 1920-as években a térség más városaihoz hasonlóan Alaçatıt is sokán elhagyták, miután Törökország és Görögország vallási alapú lakosságcserét végzett.

Az elmúlt húsz évben azonban markáns változások történtek. Az ország minden tájáról érkező sasszeműek észrevették a lehetőséget, hogy könnyen juthatnak nyaralóhoz, új életet lehelve a városba.

Napjainkra a helyi lakosok és az újonnan betelepülők remek elegye alakult ki, vagyis Alaçatıban soha nem érezheted magad magányosnak.

A helyiek szeretnek dicsekedni a régió kézműves termékeivel, gyümölcseivel és zöldségeivel, a friss kenyerével, és persze a tenger áldásaival. A piaci standok egymás után sorakoznak a város fő ütőerén, a Kemalpaşa utcában és minden tavasszal látogatók tömegét vonzza az Alaçatı gyógynövényfesztivál, melyen az Alaçatıban és a közeli tengerparti városban, Çesmében termő természetes gyógynövényeket mutatják be.

A Földközi-tenger keleti részének eme régiója vastagon át van itatva történelemmel is. Az UNESCO Világörökség részét képező Efezus ókori romjai Alacatıtól délre, mindössze egy órányi autóútra találhatóak. Az Égei-tenger és a mai Selçuk közelében rejtőzik a kereszténység egyik legtiszteletreméltóbb helyszíne, a Törökország legjobb régészeti csodáinak otthont adó Hadrianus-templom. Azok pedig, akik a városhoz közelebb maradnának, jó választás lehet egy kirándulás az Ilica strand forró termálforrásaihoz, ahol a víz a parttól számított első száz méterig sekély marad.

“Mi ezt a helyet a földi mennyországnak hívjuk” – állítja Çesme polgármestere, Ekrem Oran, miközben a gyógynövényeket csodálja Alaçatı piacán. A körülötte lévők arcát látva nehéz lenne bárkit is találni, aki nem értene egyet vele.

Törökország felfedezése a gasztronómiánál kezdődik. Az ország konyháját a klasszikus fogások, a fűszeres húsok és a mártogatósok jellemzik. Összeállításunkban csupa olyan ételeket mutatunk, amik kihagyhatatlannak számítanak egy török nyaralás során.

(Forrás: CNN, fotók: Getty Images)

Alaçatı | mediterrán | törökország | város | utazás

FOLYTASD EZZEL

Ezért nem szabad értékelést írni egy szállodáról, ha rossz az idő

Ez a bájos spanyol falu hihetetlenül baráti bérleti díjakkal vár

Rendeld meg a Roadster magazin 8. számát!
Friss, 200 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas melléklettel egészítettük ki, amelyben 33 kihagyhatatlan hazai élményt ajánlunk a nyárra. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom