Törökország felfedezése a gasztronómiánál kezdődik. Az ország konyháját a klasszikus fogások, a fűszeres húsok és a mártogatósok jellemzik. Összeállításunkban csupa olyan ételeket mutatunk, amik kihagyhatatlannak számítanak egy török nyaralás során.
Lahmacun
A közhiedelemmel ellentétben ez az étel nem török pizza.
A fűszeres húst vékony, kissé ropogós tészta tetejére helyezik, majd meglocsolják egy kevés citromlével és alaposan megszórják frissen aprított petrezselyemmel. Egyszerű, mégis finom és laktató.
Döner
A sült húst számos módon fogyaszthatjuk Törökországban, a leggyakrabban úgynevezett pide kenyérre halmozzák; meglocsolják joghurttal és paradicsomszósszal, alaposan megpakolják friss zöldségekkel.
Meze
A legjobb módja annak, hogy végigegyük a török konyha remekeit, ha mezet rendelünk.
Ebben ugyanis minden megtalálható, amire csak vágyhatunk.
Lehet benne padlizsánkrém, fava (sárgaborsópüré) vagy a legnépszerűbb mártogatós, a muhammara is.
Kebab
A kebabok különböző húsokból készülhetnek. Általában a dönerhez hasonlóan paradicsommártással és joghurttal kínálják, de egyszerűen nyárson is tálalhatják.
A kebabok ízvilága nagyban függ a felhasznált húsoktól, hiszen azokat eltérő módon fűszerezik grillezés előtt.
Balik ekmek
A legegyszerűbb street food a balik ekmek. A szendvicsbe grillezett hal, hagyma és könnyű salátakeverék kerül.
Az ételt lépten-nyomon megvásárolhatjuk országszerte, legyen szó piacokról, vagy szendvicsbárokról.
Pide
A pide alapja egy csónakformájú tészta, amibe gyakorlatilag bármilyen töltelék kerülhet, legyen szó húsról, sajtról vagy zöldségekről.
Tökéletes gyors vacsora vagy ebéd lehet, és elképesztően laktató.
Az olasz konyha pedig messze nem pizzából és tésztából áll, bár tény, hogy ezeket is érdemes megkóstolni akkor, ha Rómába látogatunk. Ajánlott azonban megismerkedni az olasz főváros sajátos konyhájával is, ami a klasszikus ízeken alapul. Mutatjuk, mik azok a fogások, amelyek valóban kihagyhatatlannak számítanak.
(Fotók: Getty Images)
kipróbálni | utazás | gasztronómia | törökország | török konyhaA Loire-völgy, ahol a kétezer éves borkészítési hagyományok pazar építészeti megoldásokkal találkoznak
Három nyári étel, amit a szilva aranyoz be
