Ha törökországi nyaralást tervezel, ezekkel az ételekkel indíts!

Törökország felfedezése a gasztronómiánál kezdődik. Az ország konyháját a klasszikus fogások, a fűszeres húsok és a mártogatósok jellemzik. Összeállításunkban csupa olyan ételeket mutatunk, amik kihagyhatatlannak számítanak egy török nyaralás során.

Lahmacun

A közhiedelemmel ellentétben ez az étel nem török ​pizza.

A fűszeres húst vékony, kissé ropogós tészta tetejére helyezik, majd meglocsolják egy kevés citromlével és alaposan megszórják frissen aprított petrezselyemmel. Egyszerű, mégis finom és laktató.

Döner

A sült húst számos módon fogyaszthatjuk Törökországban, a leggyakrabban úgynevezett pide kenyérre halmozzák; meglocsolják joghurttal és paradicsomszósszal, alaposan megpakolják friss zöldségekkel.

Meze

A legjobb módja annak, hogy végigegyük a török konyha remekeit, ha mezet rendelünk.

Ebben ugyanis minden megtalálható, amire csak vágyhatunk.

Lehet benne padlizsánkrém, fava (sárgaborsópüré) vagy a legnépszerűbb mártogatós, a muhammara is.

Kebab

A kebabok különböző húsokból készülhetnek. Általában a dönerhez hasonlóan paradicsommártással és joghurttal kínálják, de egyszerűen nyárson is tálalhatják.

 

 

A kebabok ízvilága nagyban függ a felhasznált húsoktól, hiszen azokat eltérő módon fűszerezik grillezés előtt.

Balik ekmek

A legegyszerűbb street food a balik ekmek. A szendvicsbe grillezett hal, hagyma és könnyű salátakeverék kerül.

Az ételt lépten-nyomon megvásárolhatjuk országszerte, legyen szó piacokról, vagy szendvicsbárokról.

Pide

A pide alapja egy csónakformájú tészta, amibe gyakorlatilag bármilyen töltelék kerülhet, legyen szó húsról, sajtról vagy zöldségekről.

Tökéletes gyors vacsora vagy ebéd lehet, és elképesztően laktató.

Az olasz konyha pedig messze nem pizzából és tésztából áll, bár tény, hogy ezeket is érdemes megkóstolni akkor, ha Rómába látogatunk. Ajánlott azonban megismerkedni az olasz főváros sajátos konyhájával is, ami a klasszikus ízeken alapul. Mutatjuk, mik azok a fogások, amelyek valóban kihagyhatatlannak számítanak.

(Fotók: Getty Images)

gasztronómia | kipróbálni | utazás | ételek | török konyha

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom