Close
Így válaszd ki a tökéletes görögdinnyét!

Így válaszd ki a tökéletes görögdinnyét!

Egyezzünk meg, hogy nagyon nehéz igazán jó görögdinnyét vásárolni. Van, amelyik túl vizes, a másik kásás, a harmadikban több a mag, mint az íz, a negyedik inkább tök ízű, mint dinnye. A kiválasztási folyamat aprólékos, oda kell figyelni, és észben kell tartani pár kritériumot, hogy hazavihessük a tökéletes dinnyénket, ami nem romlik meg a hűtőben, hanem mindenki rájár majd. 

A július elejét célszerű megvárni a hazai dinnyék vásárlásával, mert a korai gyümölcsöknek nincs sok ideje a beérésre, nem várhatunk édes gyümölcshúsra. Reméljük, a nyár hamarosan tényleg beindul, és a rengeteg esőzés mellé társul a napsütés is, hogy a lédús dinnyéknek legyen idejük sütkérezni, magukba szívni a zamatot adó napsugarakat. A nedvesség egyébként jót tesz nekik, jobban bírják, mint a perzselő aszályt.

Nem a méret a lényeg!

Vagy talán mégis, csak a nagyság helyett inkább menjünk a súlyra. Nyugodtan vegyünk fel két azonos méretű dinnyét, és állapítsuk meg, melyik a nehezebb. A finom, édes, érett dinnye ugyanis nehezebb, ezért inkább a masszív közepes méretre menjünk rá!

Figyeld a sárga foltot!

A dinnyék egyik oldalán ott van a fehéres-sárgás paca. Ez az a pont, ahol a gyümölcs a földdel érintkezett. Bár azt gondolnánk, ez esztétikai hiba, nagyon nem erről van szó, sőt, a folt állapotából is következtethetünk a dinnye ízére. Ha krémes sárga színe van, esetleg narancsosba hajlik ez a folt, akkor nyert ügyünk van, édes és érett lesz a dinnyénk.

Ezek a színek jöhetnek szóba

A csíkos dinnyéknél (crimson) figyeljünk rá, hogy a csíkok színe a lehető legjobban térjen el egymástól. Ha egyszínű (sugar baby vagy nosztalgia) óriást választunk, akkor a feketébe hajló, nagyon sötét az igazi.

A kopogtatás nem ér sokat

Még egy tapasztalt dinnyeárus sem tudja kopogtatással eldönteni, melyik a legfinomabb darab. Ez egy olyan berögzülés, amit láttunk, megtanultunk, de lényegében azt sem tudjuk, mire kell figyelni. Egyesek azt mondják, akkor érett a dinnye, ha kicsit üres, kongós, hordós hangot ad. Ha nagyon tömör, tompa, akkor túlérett, esetleg még nincs kész, hamar szedték le. Persze lehet, hogy azért hordós a hangja, mert belül széttört. Szóval a nagy kopogtatások helyett inkább a többi szempontra figyeljünk.

Nézd a szárát!

Ha túl száraz a kocsány és a körülötte lévő rész, akkor öreg, régen szedett a dinnye, ha viszont túl friss és zöld, akkor lehet, hogy még nem érett meg teljesen. Száraz, de nem annyira öreges kocsányt keressünk inkább!

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash, Pixabay)

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom