Egyezzünk meg, hogy nagyon nehéz igazán jó görögdinnyét vásárolni. Van, amelyik túl vizes, a másik kásás, a harmadikban több a mag, mint az íz, a negyedik inkább tök ízű, mint dinnye. A kiválasztási folyamat aprólékos, oda kell figyelni, és észben kell tartani pár kritériumot, hogy hazavihessük a tökéletes dinnyénket, ami nem romlik meg a hűtőben, hanem mindenki rájár majd.
A július elejét célszerű megvárni a hazai dinnyék vásárlásával, mert a korai gyümölcsöknek nincs sok ideje a beérésre, nem várhatunk édes gyümölcshúsra. Reméljük, a nyár hamarosan tényleg beindul, és a rengeteg esőzés mellé társul a napsütés is, hogy a lédús dinnyéknek legyen idejük sütkérezni, magukba szívni a zamatot adó napsugarakat. A nedvesség egyébként jót tesz nekik, jobban bírják, mint a perzselő aszályt.
Nem a méret a lényeg!
Vagy talán mégis, csak a nagyság helyett inkább menjünk a súlyra. Nyugodtan vegyünk fel két azonos méretű dinnyét, és állapítsuk meg, melyik a nehezebb. A finom, édes, érett dinnye ugyanis nehezebb, ezért inkább a masszív közepes méretre menjünk rá!
Figyeld a sárga foltot!
A dinnyék egyik oldalán ott van a fehéres-sárgás paca. Ez az a pont, ahol a gyümölcs a földdel érintkezett. Bár azt gondolnánk, ez esztétikai hiba, nagyon nem erről van szó, sőt, a folt állapotából is következtethetünk a dinnye ízére. Ha krémes sárga színe van, esetleg narancsosba hajlik ez a folt, akkor nyert ügyünk van, édes és érett lesz a dinnyénk.
Ezek a színek jöhetnek szóba
A csíkos dinnyéknél (crimson) figyeljünk rá, hogy a csíkok színe a lehető legjobban térjen el egymástól. Ha egyszínű (sugar baby vagy nosztalgia) óriást választunk, akkor a feketébe hajló, nagyon sötét az igazi.
A kopogtatás nem ér sokat
Még egy tapasztalt dinnyeárus sem tudja kopogtatással eldönteni, melyik a legfinomabb darab. Ez egy olyan berögzülés, amit láttunk, megtanultunk, de lényegében azt sem tudjuk, mire kell figyelni. Egyesek azt mondják, akkor érett a dinnye, ha kicsit üres, kongós, hordós hangot ad. Ha nagyon tömör, tompa, akkor túlérett, esetleg még nincs kész, hamar szedték le. Persze lehet, hogy azért hordós a hangja, mert belül széttört. Szóval a nagy kopogtatások helyett inkább a többi szempontra figyeljünk.
Nézd a szárát!
Ha túl száraz a kocsány és a körülötte lévő rész, akkor öreg, régen szedett a dinnye, ha viszont túl friss és zöld, akkor lehet, hogy még nem érett meg teljesen. Száraz, de nem annyira öreges kocsányt keressünk inkább!
Ez is érdekelhet:
(Fotók: Unsplash, Pixabay)
dinnye | nyár | watermelon | görögdinnye | gyümölcs
Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója
A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!