Close
Mindössze másfél órát kell vezetned a világ egyik legszebb óceánparti útján

Mindössze másfél órát kell vezetned a világ egyik legszebb óceánparti útján

Igaz, nagyon messzire kell utazni érte.

Új-Zéland megszámlálhatatlan gyönyörű látnivalóit és természeti pompáját leginkább autóval lehet felfedezni, a Great Coast Road pedig olyan kaland, amelyért érdemes átszelni a fél világot.

A Great Coast Road nem csupán nevében nagyszerű. A Lonely Planet beválasztotta a világ tíz legjobb tengerparti autóútja közé, bár a lenyűgöző tájak miatt eleve kedvelt célpontnak számít. A 6-os autópálya e festői szakasza mindkét irányból indulva felfedezhető, de jobb opció az, ha Westportból indulunk, és a part mentén délre, Greymouth felé nyomjuk a pedált, ahol az út zökkenőmentesen illeszkedik a környezetbe.

Az etap mentén rengeteg kilátópont található, amelyek kiváló lehetőséget jelentenek a pihenésre, hogy aztán gyönyörködjünk a nem mindennapi kilátásban, és közben nagyokat szippantsunk lehetetlenül friss óceáni levegőből.

“Jellemzően az út körülbelül kilencven percig tart, de azt szoktuk javasolni, hogy mindenki lassítson le és élvezze az utazást” – mondja Sarah Handley, a Tourism New Zealand amerikai és európai ügyvezetője. “Olyan sok strand és zug van, hogy akár az egész napot is rá lehet szánni.”

Egyes road tripperek elkanyarodnak a Foulwind-fokhoz, hogy megnézzék a fókakolóniákat és szörfözzenek egyet Nine Mile Beach-en, míg mások Charleston történelmi aranylelőhelyeit lesik meg.

Az út egyik legnépszerűbb állomása a Paparoa Nemzeti Park, amely Westporttól délre, 35 mérföldre található. A park ad otthont Új-Zéland egyik nagy túraútvonalának, a Paparoa Tracknek, melyen többnapos, kunyhós túrát tehetünk. A Truman Track pedig egy csodálatos szubtrópusi esőerdőn megy keresztül, amely a Tasmán-tengerhez vezet. Ott vízesések, tengerparti panoráma és ritka őshonos növények, köztük a nemzeti páfrányfenyő, a nikau-pálmák és a rimu üdvözli a látogatót.

Picit délebbre a nyugati partvidék leglátogatottabb természeti látványosságával lehet találkozni: a Punakaiki közelében, a Dolomite Pointnál található Pancake Rocksszal, vagyis a Palacsinta-sziklákkal. A 30 millió évvel ezelőtt keletkezett ősi mészkősziklák valóságos geológiai csodák; úgy néznek ki, mint egy valódi palacsintahalom, ami az óceánba nyúlik.

Érthető, ha ennyi élmény után megéhezünk, ilyenkor érdemes a Greymouth-tól 23 mérföldre délre fekvő Hokitika városában leparkolni és benézni a Gatherer Wholefoods & Bar-ba, ott mexikói hatású, növényi alapú ételeket kínálnak a felfrissüléshez.

Egy egész Amerikát átölelő road trip kiváló is lehetőség arra, hogy elmerülj mindabban, amit a hatalmas ország adni tud. Egy ilyen felejthetetlen autós (netán motoros) kaland során megnézheted az USA néhány (vagy akár az összes) nemzeti parkját, esetleg tervezhetsz egy túrát a híres borászatok köré.

(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Getty Images)

FOLYTASD EZZEL
Ennek az országnak a sofőrei vallják magukat a legveszélyesebbnek
Június 1-től újabb népszerű úti cél törli el teljesen a beutazási korlátozásokat
Rendeld meg a Roadster magazin 7. számát!
Friss lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 220 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom