Close
Mindössze másfél órát kell vezetned a világ egyik legszebb óceánparti útján

Mindössze másfél órát kell vezetned a világ egyik legszebb óceánparti útján

Igaz, nagyon messzire kell utazni érte.

Új-Zéland megszámlálhatatlan gyönyörű látnivalóit és természeti pompáját leginkább autóval lehet felfedezni, a Great Coast Road pedig olyan kaland, amelyért érdemes átszelni a fél világot.

A Great Coast Road nem csupán nevében nagyszerű. A Lonely Planet beválasztotta a világ tíz legjobb tengerparti autóútja közé, bár a lenyűgöző tájak miatt eleve kedvelt célpontnak számít. A 6-os autópálya e festői szakasza mindkét irányból indulva felfedezhető, de jobb opció az, ha Westportból indulunk, és a part mentén délre, Greymouth felé nyomjuk a pedált, ahol az út zökkenőmentesen illeszkedik a környezetbe.

Az etap mentén rengeteg kilátópont található, amelyek kiváló lehetőséget jelentenek a pihenésre, hogy aztán gyönyörködjünk a nem mindennapi kilátásban, és közben nagyokat szippantsunk lehetetlenül friss óceáni levegőből.

“Jellemzően az út körülbelül kilencven percig tart, de azt szoktuk javasolni, hogy mindenki lassítson le és élvezze az utazást” – mondja Sarah Handley, a Tourism New Zealand amerikai és európai ügyvezetője. “Olyan sok strand és zug van, hogy akár az egész napot is rá lehet szánni.”

Egyes road tripperek elkanyarodnak a Foulwind-fokhoz, hogy megnézzék a fókakolóniákat és szörfözzenek egyet Nine Mile Beach-en, míg mások Charleston történelmi aranylelőhelyeit lesik meg.

Az út egyik legnépszerűbb állomása a Paparoa Nemzeti Park, amely Westporttól délre, 35 mérföldre található. A park ad otthont Új-Zéland egyik nagy túraútvonalának, a Paparoa Tracknek, melyen többnapos, kunyhós túrát tehetünk. A Truman Track pedig egy csodálatos szubtrópusi esőerdőn megy keresztül, amely a Tasmán-tengerhez vezet. Ott vízesések, tengerparti panoráma és ritka őshonos növények, köztük a nemzeti páfrányfenyő, a nikau-pálmák és a rimu üdvözli a látogatót.

Picit délebbre a nyugati partvidék leglátogatottabb természeti látványosságával lehet találkozni: a Punakaiki közelében, a Dolomite Pointnál található Pancake Rocksszal, vagyis a Palacsinta-sziklákkal. A 30 millió évvel ezelőtt keletkezett ősi mészkősziklák valóságos geológiai csodák; úgy néznek ki, mint egy valódi palacsintahalom, ami az óceánba nyúlik.

Érthető, ha ennyi élmény után megéhezünk, ilyenkor érdemes a Greymouth-tól 23 mérföldre délre fekvő Hokitika városában leparkolni és benézni a Gatherer Wholefoods & Bar-ba, ott mexikói hatású, növényi alapú ételeket kínálnak a felfrissüléshez.

Egy egész Amerikát átölelő road trip kiváló is lehetőség arra, hogy elmerülj mindabban, amit a hatalmas ország adni tud. Egy ilyen felejthetetlen autós (netán motoros) kaland során megnézheted az USA néhány (vagy akár az összes) nemzeti parkját, esetleg tervezhetsz egy túrát a híres borászatok köré.

(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Getty Images)

legszebb | óceán | uj-zeland | Great Coast Road | road trip

FOLYTASD EZZEL

Ha Bécsbe utazol a télen, számíts erre!

Újabb részletek derültek ki a világ legnagyobb aktív vulkánjának kitöréséről, reagált a turisztikai hatóság is

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram