Close
Mutatjuk Amerika kedvenc autós road tripjeit

Mutatjuk Amerika kedvenc autós road tripjeit

Nincs meglepetés a győztest illetően. 

Egy egész Amerikát átölelő road trip kiváló lehetőség arra, hogy elmerülj mindabban, amit a hatalmas ország adni tud. Egy ilyen felejthetetlen autós (netán motoros) kaland során megnézheted az USA néhány (vagy akár az összes) nemzeti parkját, esetleg tervezhetsz egy túrát a híres borászatok köré.

Az elmúlt években egyre népszerűbbé váltak az országúti autós túrák, éppen ezért a Branded Research nevű közvélemény-kutató cég a Matador Networkkel közösen végzett egy felmérést, amelyben 27 ezer embert kérdeztek meg az Egyesült Államokban, hogy megtalálják a legjobb, legalább két államot átszelő autós road tripet.

Készült egy nem túl bonyolult számítás után összeállított rangsor is, méghozzá az alapján, hogy melyik útvonalat a megkérdezettek hány százaléka jelölte meg kedvencének. Íme:

  • Route 66 Chicagótól Santa Monicáig: 31,1 százalék.
  • Pacific Coast Highway Seattle-től San Diegóig: 25,2 százalék.
  • Blue Ridge Parkway a Shenandoah Nemzeti Parktól a Great Smoky Mountainsig: 17,8 százalék
  • Az Oregon Trail az oregoni Cannon Beach-től a massachusettsi Provincetownig: 7,2 százalék
  • A Southern Pacific az I-80-as úton San Diegótól Savannahig, Georgia államban: 7,1 százalék
  • A Great River Road National Scenic Byway a minnesotai Park Rapids-tól a louisianai Venice-ig: 6,3 százalék
  • A Great Northern a 2-es úton Seattle-től a Maine állambeli Augusta-ig: 5,3 százalék

A demográfiai adatokat tekintve érdekes dolgokat figyelhetünk meg. A férfiak harmincnégy százalékban jobban kedvelik a Route 66-ot, míg a nők esetében ez huszonkilenc százalék. A férfiak körében majdnem tíz százalékos különbség mutatkozott meg a Route 66 kedveltségében a Pacific Coast Highway (PCH) “kárára'”, míg a nőknél csak körülbelül öt százalékos volt a különbség. Az idősebbek összességében a PCH-t részesítik előnyben: a 65 évesnél idősebb válaszadók harminc százaléka jelölte kedvencének a PCH-t, szemben a 45-64 éves korosztály huszonhat, a 25-44 évesek huszonnégy és a 25 év alattiak huszonegy százalékával.

Érthető az ikonikus 66-os út népszerűsége, hiszen csak Texasban olyan látnivalókat kínál, mint a Caprock Canyons State Park vagy a Cadillac Ranch színes művészeti installációi.

Aki a Route 66 helyett a PCH-t választja, rengeteg olyan kempinget találhat az út mentén, ahol megállhat és élvezheti Kalifornia szépségét. Könnyű ott kísértésbe esni, de nem szabad megfeledkezni arról, hogy északabbra, Oregonban és Washingtonban a legszebb strandok rejtőznek.

Van valami felszabadító abban, amikor csak gondolunk egyet, beülünk az autóba, aztán úgy vágunk neki az országútnak, hogy fogalmunk sincs, merrefelé kanyargunk majd, vagy végül hol kötünk ki. A lényeg a szabadság, az utazás és a felfedezés mámorító érzése, amit egy spontán road trip képes megadni. Persze megértjük, hogy akadnak olyanok is, akik rögtönzés helyett a gondosan megtervezett kiruccanásra esküsznek, hiszen rengeteg buktatóra rá lehet futni, ha nem vagyunk elég körültekintőek. Szakértők segítségével megmutatjuk a leggyakrabban elkövetett hibákat.

(Forrás: Matadornetwork, fotók: Getty Images, Pixabay)

egyesült államok | legjobb | toplista | road trip | amerika

FOLYTASD EZZEL

Törölköző- és fürdőzőtilalom: Amalfi után újabb olasz strandok vezetnek be korlátozásokat

Ezek az ingyenes városnéző túrák garantáltan megdobogtatják a sorozatrajongók szívét

Rendeld meg a Roadster magazin 8. számát!
Friss, 200 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas melléklettel egészítettük ki, amelyben 33 kihagyhatatlan hazai élményt ajánlunk a nyárra. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom