Természetesen nem borjúbőrből vagy nubukból készült táskát szolgálnak fel Itália egyik legromantikusabb városának újonnan nyílt éttermében, hanem például parmezánszószos tortellinit, perui ihletésű tostadát, vagy gombás rizottót. Az Osteria Gucci szakmai igazgatója pedig nem más, mint a három Michelin-csillagos toszkánai Osteria Francescana séfje, szakmájában a világ egyik legjobbja, Massimo Bottura.
Nem a Gucci az első és egyetlen divatmárka, amely beszállt a vendéglátás-bizniszbe: gondoljunk csak Ralph Lauren londoni kávébárjára, vagy Giorgio Armani több városban létrehozott kávézóira.
A Guccinak van már némi tapasztalata az étteremnyitásban, hiszen Kína legnagyobb városában, Sanghajban működik egy főként olasz tésztaéletekre specializálódott csillogó-villogó elegáns helye.
Az 1921-ban alapított, kezdetben nyeregkészítéssel foglalkozó cég egy vérbeli nagyágyút igazolt le a konyhába az ötvenöt esztendős, ezzel együtt még számos projektet futtató Massimo Bottura személyében.
Az Egyesült Államokban Olaszország ételnagyköveteként foglalkoztatott séf Modenában felfutott helye ugyanis rendre dobogó környékén tanyázik a világ legjobb éttermeinek rangsorában. Az ötven férőhelyes firenzei egységben a klasszikus – ámde újragondolt – tésztaételek viszik el az étlapot többek között furmányos hot dogok és hamburgerek társaságában.
Magát az éttermet a Gucci otthonában, Firenze főterén rendezték be a patinás, 14. századi Palazzo della Mercanzia épületében. A komplexumban található még mozi, kávézó, múzeum, és kiegészítőket, ajándéktárgyakat, valamint ruhákat kínáló üzlet is, melyek közül a múzeum tűnik legérdekesebbnek. A tárlat a Gucci történetének izgalmasabb darabjait mutatja be az alapítástól egészen napjainkig, méghozzá filmek, installációk, grafikák és dokumentumok segítségével.
Bottura szerint az étterem emlékeztet arra, hogy különösen a reneszánsz korszakban Firenze mindig is a kulturális változások központjaként tündökölt. – "A nagyvilágban tett utazásaim alkalmával az ételek elkészítésekor folyton igyekszem hasznosítani azokat a tapasztalatokat, amiket látok, hallok, vagy természetesen kóstolok" – mondta a megnyitón a pályafutása során környezettudatos kezdeményezéseket (például megmaradt élelmiszereket juttat el rászorulóknak) indító, továbbá százötven takarékos receptet tartalmazó könyvet kiadó séf.
Ez is érdekelhet:
(Fotók: Getty Images, Osteria Gucci)
massimo botura | gucci | gucci garden | osteria francescana | étterem
Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod
10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod
Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!