Close
Így előzheted be a 35 ezres várólistát a világ legjobb éttermében, az újranyitó Nomában

Így előzheted be a 35 ezres várólistát a világ legjobb éttermében, az újranyitó Nomában

A dán Noma már nem is étterem, hanem kész fogalom, igazi bakancslistás zarándokhely a gasztrofanatikusok körében. Az itt készülő fogások pedig sokkal inkább műalkotások, mint egyszerű ételek. 2018 viszont sok szempontból jeles év az ikonikus étterem történetében: hamarosan új helyen, új koncepcióval nyit ki a Noma, és már mindenki izzadó tenyérrel várja, vajon mit alkotott René Redzepi.

Legtöbbeknek viszont jó ideig biztos álom marad, hogy teszteljék a világ legjobb éttermének új ételeit. A tizennégy évig Koppenhága kikötőjében működő hely bezárása ugyanis olyan mélyen érintette a közönséget, hogy az újranyitás hírének hallatán egyszerűen sáskahadként lepték el a foglalások.

René Redzepi, a Noma géniusza

Az új étteremre kevesebb mint huszonnégy óra alatt kellett kitenni a megtelt táblát, és jelenleg több mint 35 ezer ember van a várólistán. Ugye nem kell részleteznünk, mennyire vagyunk esélytelenek, ha asztalt szeretnénk foglalni?! Talán még a japán császárral is előbb találkozunk az elkövetkezendő időszakban, szoknyában, részegen, miközben LGT-dalokat énekel.

Ráakadtunk viszont egy különleges lehetőségre, amivel mégis nyílik esély, hogy az utolsó két székre lecsapjunk a nyitóestén – és még a szürkegazdaságot sem kell erősítenünk hozzá.

Mi vár a vacsorán?

A “Time and Place” jegyében René Redzepi és csapata három évszakra osztja az évet, és három alkalommal úgy csavar egy hatalmasat a menün, hogy közben kizárólag az adott szezonra jellemző alapanyagokat használja éttermében. Az első, téli menü a skandináv tenger gyümölcseinek ünnepe lesz.

A szerencsés nyertes a vacsorát követő reggelen ráadásul a Noma teljes csapatával kávézhat, bejárhatja az új bázis minden rejtett zugát, felfedezheti a tesztkonyhát, és minden apró titkot kideríthet az alapanyagokról. Ha még ez sem lenne elég, a repülőjegyünket és szállásunkat is állják.

Jó, nem csigázunk senkit tovább, mondjuk, hogy lehet indulni a lehetetlenért.

Támogasd a MAD-et, vacsorázz a Nomában!

A MAD (ami dán nyelven ételt jelent) egy olyan nonprofit szervezet, amely a világ élelmiszer-szervezeteit hivatott összehozni. A céljuk, hogy ösztönözzék, oktassák, és megtalálják azokat a kreatív megoldásokat, amelyek hozzásegítenek minket és az éttermeket is a fenntartható élelmiszer-gazdálkodáshoz.

Az egész kezdeményezés Koppenhága kikötőjéből indult, és ma ott tart, hogy helyi és nemzetközi eseményeket, ingyenes online oktatásokat tartanak. Úgy gondolják, hogy az élelmiszerek fontos szerepet kell játsszanak a bolygónk egészségének megőrzésében.

Ezeknek az eszméknek a támogatására indítottak most kampányt, amely mögé számos, gasztronómiából ismert figura, és a Noma is beállt.

A képlet nagyon egyszerű:

  1. Menjünk fel az Omaze oldalára, és keressük meg a kampányt! (Itt egyébként sok nemes ügyet támogathatunk, és pár dollárért, egy kis szerencsével minigolfozhatunk Bonóval, vagy vacsorázhatunk Sarah Jessica Parkerrel New Yorkban)
  2. Görgessünk az oldal aljára, és válasszuk ki, mennyit adományozunk a szervezetnek! Minél többet áldozunk rá, annál nagyobb esélyünk van megnyerni, ráadásul ötszáz dollár fölött már elég izgalmas fix ajándékokat is kapunk.
  3. Várjunk türelmesen – a kampány január 31-én ér véget, akkor dől el az utolsó asztal sorsa!   

A jó hír, hogy elég akár csak tíz dollárt adományoznunk ahhoz, hogy egy életre szóló élményt nyerjünk. Jobb, mint a lottó, nem igaz?!

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Noma)

menü | koppenhága | michelin-csillag | világ legjobb étterme | dán

FOLYTASD EZZEL

Hét ország, hét fantasztikus karácsonyi étel

Egészen különleges koktélok hódították meg a világ legjobb bárjait 2022-ben

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram