A cukrászművészet és a szakmai elhivatottság találkozása olykor nem csupán ínycsiklandó remekművekben, hanem valódi rekordokban is megmutatkozik.
Guinness-rekordot döntöttek a Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum Dobos C. József Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskolájának oktatói és cukrász tanulói egy száztizenkét méteres torta összeállításával. A kísérlet Dobos C. József cukrász tiszteletére, halálának századik évfordulója alkalmából történt meg. A rekordméretű torta egy részét jótékonysági célokra ajánlotta fel a támogató, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara.
A magyar cukrász emlékére dokumentumfilm készül, melynek része lesz az izgalmas kísérlet is. A torta több helyszínen készült, darabjait a rendezvény napján szállították a szakképző iskolába, ahol
délelőtt tíz órától kezdték összeállítani a száz méteresre tervezett tortát, amely végül száztizenkét méter lett.
Tizenkét órakor került helyére az utolsó elem is és ekkor állapították meg hivatalosan a Guinness-rekord megdöntését.
Az eddigi rekordot tartó torta 3600 szeletes, és 2021-ben az Auchan Magyarország cukrászüzemében készült. A rekord megdöntéséhez most 4500 szeletes torta megsütésére vállalkoztak,
összesen 20 cukrász és 150 tanuló dolgozott az elkészítésén.
A hatalmas torta 3500 darab tojás, 50 kilogramm liszt, hatvan kilogramm cukor, 62,5 kilogramm vaj, 7,5 kilogramm kakaóvaj, 62,5 kilogramm étcsokoládé és 7,5 kilogramm kakaópor felhasználásával készült.
A torta alapanyag-költségeinek egy részét adományokból fedezték. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) folyamatosan segíti a budapesti szakképző intézmények tevékenységét, hiszen ezek a képzőhelyek biztosítják a jövő magas szinten képzett szakembereit. A BKIK tíz méter tortával támogatta a kísérletet, melynek végeredményét a rendezvény végeztével felajánlották a Bokréta Lakásotthoni, Gyermekotthoni Központ és Általános Iskola részére.
„Annál nagyobb inspirációt nehéz elképzelni, hogy egy tanuló a szakmájában részt vehessen egy Guinness-rekord kísérletben. Örülünk, hogy az iskolák kreatív eszközökkel keresik a módját, hogyan tartsák meg diákjaik lelkesedését a szakmatanulás iránt” – foglalta össze a kezdeményezés jelentőségét dr. Bódi Viktória, a BKIK megbízott főtitkára.
(Forrás és fotók: BKIK)
guinness rekord | torta | magyar | bkik | fiatalok | dobos torta
Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója
A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!