Megkóstoltuk azt a menüt, amit II. Erzsébet és férje annak idején a Gundelben evett

A Gundel annyi mindenről híres. Hogy csak néhány dolgot említsünk: a magyar gasztronómiát meghatározó receptjeiről, az évszázados vendégszeretetéről, a társadalmi érzékenységéről – és a híres vendégeiről. 

Királyi és egyházi méltóságok, hercegek, politikusok, világsztárok látogatásai gazdagítják a 130 éves Gundel Palota történetét. Az ismert vendégek pedig különleges menüsorokat fogyasztottak, amelyek mások számára nem voltak elérhetők – egészen eddig.

A jubileum alkalmából mostantól az étteremben asztalhoz ült ismert vendégek Gundel-élményeit is elérhetővé teszik, hiszen ahogyan az étterem már régóta hirdeti: a Gundel mindenkié.

Elindul a „Hírességek menüi” sorozat, melynek első epizódja a II. Erzsébet királynő tiszteletére rendezett fogadás Négykoronás menüje lesz, amelyet – vacsora formájában, sima asztalfoglalással – július 8-tól bárki megkóstolhat.

1993. május 4-én Göncz Árpád köztársasági elnök meghívására Magyarországra érkezett II. Erzsébet brit királynő, valamint férje, Fülöp herceg. Az uralkodói pár a hazánkban töltött négy nap alatt – a kötelező politikai körök mellett – megtekintette a Csipkerózsika balettet az Operaházban, Kecskeméten és Bugacon kirándult , illetve a Gundel étteremben ebédelt.

Május 5-én Antall József miniszterelnök és felesége adott ebédet II. Erzsébet és férje tiszteletére. A harminckét személyes ebéd a királyi pár fogadásával kezdődött a Gundel Palota emeletén található Erzsébet Királyné Bálteremben.

A Gundel kiválasztása és az ott megrendezett ebéd azért volt különösen nagy szó, mert állítólag ez volt a négy, Magyarországon töltött nap egyetlen ünnepélyes alkalma, amikor a királyi pár nem az otthonról hozott udvari szakács ételét fogyasztotta.

Felkészült a Gundel

Az ünnepélyes ebéd előtt a konyha tíz próbamenüt készített, hogy mindenképpen beleférjenek a rendelkezésre álló pontosan egy óra negyven percbe. A gyorsaság mellett természetesen adtak a minőségre is: az étlapot kézzel írták, a felszolgálóknak pedig külön koreográfiát tanítottak. A Kurír így adott hírt a készülődésről: „Tizenkét perfekt angol pincér – nyolc, fekete szmokingos, fehér kesztyűs ételhordó és négy spenceres, ugyancsak fehér kesztyűs italosfiú – lesi majd minden óhaját-sóhaját a vendégeknek”. Az épület előtti útszakaszt teljesen lezárták, a kíváncsiskodók az út két oldalán várták a királynőt és férjét szállító autót. A vendégeket a Palota vörösmárvány lépcsőjén keresztül kísérték fel az emeletre.

A welcome drink és az ünnepélyes ebéd

Az ebéd helyszíne a Gundel palota emeletén található Erzsébet Királyné Bálterem volt, ám érkezés után a welcome drinket az emeleti teraszon fogyasztották el a vendégek. A személyzet jobbnál jobb italkülönlegességekkel készült, ám a királyi felség egyszer csak így szólt: „Gin tonic please”. A Gundel Palota egyik beszámolója szerint erre senki sem számított, így Kozma Kálmán házigazgató hármasával szedte a lépcsőket a földszinti söntés felé, hogy a kívánságot teljesítse.

A vacsora fogásait Kalla Kálmán, a Gundel akkori executive séfje úgy álmodta meg, hogy minden étel tálalásában megjelenjen a királyi fejdísz, a királyi korona. A galambesszencia adta fel a leckét a leginkább, itt végül a zöldségeket formázták apró koronákká. A főételhez egyedileg gyártott formán grillezték a fonatokba rendezett bélszínt, a desszert pedig saroglyán behozott óriás tészta-koronában felhalmozott epergúlán pompázó eper-parfé volt.

És lesz a következő hónap elejétől is, mi pedig abban a kiváltságos helyzetben voltunk, hogy egy kellemes kora nyári délelőtt, a Gundel legendás teraszán még premier előtt megkóstolhattuk a modern napokra kalibrált menüt. Utóbbi összerakása nem volt egyszerű feladat, hiszen ahogyan azt Moldován Viktor executive séf elárulta, nehéz lépést tartani a kapott Gundel-örökséggel, mivel az több korban is kimagaslónak számított itthon. Az akkori időknek és a mai ember elvárásainak is meg kellett felelni a Hírességek menüjének újradefiniálásakor, méghozzá úgy, hogy találkozzanak benne a megszokott tradíciók és értékrendek, eladható legyen, ugyanakkor ne essenek bele a sok helyen divatos és néhol erőltetettnek tűnő újragondolás csapdájába. Jó pár dolgot nem tud(hat)tak egy az egyben átemelni – az adagok sem akkorák, mint régen – néhány elemet a csupán kevés fennmaradt forrásból próbáltak megalkotni. A tálalás egészen autentikus maradt az elegáns Herendi ezüstkészlettel és a fogások elnevezésében sem történt változás.

Nem tudjuk, mennyire ízlett a királyi párnak a harmincegy esztendővel ezelőtt felszolgált lazac, de abban biztosan vagyunk, hogy ha a tizenöt évet Japánban élt és ott inspirálódott Moldován Viktor saját borókás sópácban pihent, feszes, rugalmas húsú, szinte hűsítően friss és "harapós" verzióját kapják, akkor elcsomagoltatnak még egy adagot, vagy kölcsönszerződéssel leigazolják a séfet, mert ez a rózsaszínre füstölt lazac fehér spárgával és zsályamártással bármelyik előkelő fogadást egymaga elcipelne a hátán.

Petrezselyemolajjal csepegtetett, kicsit karamelles a második fogásként érkezett koronás gaggel feldobott galambesszencia, ami megadja azt a harmóniát, amit mi itthon szeretnénk megkapni egy húslevestől, a tartalmas fonott borjúszűz tálalása pedig egészen extra volt a közepébe rejtett vadrizses körettel. A desszert lágy és simogatóan krémes, hibátlan lezárása az élménynek.

Az ételsort július 8. és 17. között kettő, három és négyfogásos verzióban lehet kérni kizárólag vacsoraidőszakban. A menü ára tartalmazza a welcome pezsgőt (ami egy Nyetimber Classic Cuvee). A Gundel-misszió keretében a „Hírességek menüi” sorozat bevételének öt százalékát a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége számára ajánlják fel.

hírességek | különleges | gundel | menüje | ajánlat

FOLYTASD EZZEL

Jön az a különleges fesztivál, amelyen minden ízében megélheted a Márton-napi hagyományokat

Megfogni a jövő építőit – Bálint Attila-interjú

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Itt van az a különleges fesztivál, amelyen minden ízében megélheted az őszi hagyományokat
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom