Ilyen hidakon itthon is lazulnánk egyet

Egy hídon ezer mást is lehet csinálni, mint átgurulni valamilyen járművel, ezért is épült az elmúlt években számos különleges gyalogos híd a világban.

Hidat nem csak autóknak, de gyalogosoknak, biciklistáknak is emelhetünk, sőt az utóbbi években emelnek is világszerte. Sőt, ha már egy könnyed séta keretében ott tölthetünk némi szabadidőt, a dizájnerek nem restek egyre komplexebb ötletekkel előállni, túl azon, hogy alapból is mintha felszabadultabban, nagyvonalúbban terveznének ilyen építményeket. De nézzük is, miről van szó!

Piknik a folyó felett

Sanghaj egyik új hídja egy régi és egy új építésű városrészt köt össze. A tervező MVRDV iroda nem akarta, hogy kilógjon a környezetből az építmény, továbbá komolyan vette a „legyen a híd mindenkié” szlogent, ezért csak enyhe, maximálisan nyolcszázalékos emelkedőt tervezett, amire még kerekesszékkel sem gond felmenni.

A Dawn Bridge-en (Hajnal híd) visszaköszönnek a környezetében használt anyagok, az autóutat a gyalogos-kiülős résztől egy elegáns ív választja el, miközben új megoldásokat is bevetettek a zaj és a környezetszennyezés kiszűrésére. A tavaly átadott, 80 méter hosszú hídból hamar látványosság lett, talán éppen az okos visszafogottságával.

Portugál hídpark

Szintén a holland stúdió tervezett egy hat hídból álló csoportot Leiria városába. Megéri egy lendülettel végigsétálni mindegyiken, ami egy mini városnézésnek is megteszi, miközben a hidak saját adottságai is kipróbálhatóak.

Ugyanis mind a hat más: van nappalival berendezett, játszótérrel felszerelt, fásított, bárral ellátott, balkonos és piknikezésre alkalmas is.

Azért ne Golden Gate méretű hidakat képzeljünk el, rövid, keskeny felüljárók ezek, félig-meddig egy kísérlet részeként, kitapasztalni, mi mindenre lehet jó egy híd, és hogyan alkothat sok egyedi híd egy egységes parkot.

Dizájn és funkció

Ellentétben a portugál példával több gyalogoshíd merőben célszerű: összeköt forgalmas pontokat, sétára csábítja a városiakat, a pazar dizájn pedig a csábítás része. Ilyen a Long Beach-i Rainbow Bridge, ami a helyi MüPa és Kongresszusi Központ közt teremt közvetlen kapcsolatot.

Az SPF:a iroda 3500 programozható LED-izzót tervezett a hídba, amelyek képesek zenére szinkronban változtatni a színüket.

Közben a tágabb környezetről sem feledkeztek meg: a hajótest alakú forma, a hálószerű külső váz, és a hullámformák egyaránt megidézik a tengert.

Az RDG Planning and Design magas állványú hídja tipikus „egyszerű, de nagyszerű” megoldással teszi magát különlegessé: a helyi szénbányászatra emlékezve az aknák struktúráját megidéző acélkeretekkel díszítették a hidat, így akár játékos időutazássá válhat a séta. Az Iowa állambeli Madrid új hídja több mint 800 méter hosszú, ezzel az USA ötödik leghosszabb gyalogos és biciklis hídja. Nem tűnik bonyolultnak a megoldás, mégis meggyőző, nem hiába dolgoztak rajta művészek és fénytervezők is.

A NEXT stúdió sportot űz az egyedik hidak tervezéséből, ilyen lett a kínai Csangsa új csodája is. A 185 méter hosszú, 24 méter magas hídon akár sportolni is lehet, lévén rengeteg lépcső tagolja. A kissé furcsa Lucky Knot (szerencsés csomó) név magyarázata:

Kínában a csomózás megbecsült művészeti forma, számos fajtát készítenek praktikus és dekorációs célból is.

Ugyanakkor a híd formája a Möbius-szalagra is utal, és mivel összeköt több különböző magassági szintet (folyópart, út, magasított park) maga is csomópontot képez.

Ha jön a dagály

Végül vegyünk egy rendhagyó példát is: a NEXT hazai pályán, a hollandiai Nijmegenben is megálmodott egy hidat: a Zalige ártéren fut, egy parti sétány meghosszabbításaként.

A Waal folyó kiszélesített árterére egy új városi park is épült, a rajta átívelő híd pedig hamar a terület ikonikus eleme lett. Az egészben a „gázlókövek” a leglátványosabbak: amikor a víz alacsonyan áll, használhatóak padoknak, lehet gyönyörködni a kilátásban, dagálykor viszont ez lesz az egyetlen út a hídhoz.

Idén januárban a Zalige jól vizsgázott: a vízszint 12 métert emelkedett, 15 éve nem látott magasságba, ám ezúttal az árvízből látványosság lett. Végül aztán az ár a gázlóköveket is elnyelte, a folyóból kitüremkedő híd pedig címerként lebegett a vízfelszín felett, ezzel is csak illusztrálta, hogy azért a víz az úr.

Ez is érdekelhet:

Öt különleges híd Európából, melyen egyszer az életben át kell kelni

Az egyik fantasy-filmbe illő, a másikkal megviccelhetjük ismerőseinket, a harmadik meg olyan, mintha elsüllyedt volna a világ. Európa legszebb hídjai.

mvrdv | RDG planning & design | hidak | dizájn | híd

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom