Close
Győr mellett épül Európa legnagyobb, tetőre szerelt napelemparkja

Győr mellett épül Európa legnagyobb, tetőre szerelt napelemparkja

Nem egészen egy év múlva már termelni fog a 12 MW-os rendszer az Audi Hungaria épületeinek tetején.

35 ezer panel 160 ezer négyzetméteren – ilyen paraméterekkel lesz Európa-rekorder az Audi Hungaria két logisztikai központjára szerelt napelem-rendszer – közölte az autógyártó.

Az Audi és az E.ON közös projektje idén augusztusban indul, és az ütemterv szerint jövő januárban már termeli is az áramot.

Az erőmű mintegy ötezer család éves energiaszükségletét termeli majd meg, és hatezer tonna szén-dioxid-kibocsátástól szabadítja meg a környezetet.

A gyártó hosszabb távú célja az összes üzemét karbonsemlegessé tenni 2030-ig, amiben kulcsszerepe van a megújuló energiának. A napelempark kétségtelenül látványos, de a győri központ fűtésének hetven százalékát már most is geotermikus energia adja. Igyekeznek csökkenteni a vízhasználatot is, a megtermelt hulladék 99,5 százalékát pedig újrahasznosítják.

“2014-ben mi lettünk az első prémium autógyártó, amely mérte és hitelesítette a szén-dioxid fogyasztását – emlékeztetett Rüdiger Recknagel, az Audi környezetvédelmi részlegének vezetője. – Továbbá folyamatosan alkalmazunk új technológiákat minden egységünkben, hogy csökkentsük a vízfogyasztást, a légszennyezést, és fokozzuk az újrahasznosítást.”

Close