A vöröshagyma egy olyan alapélelmiszer, amelyet előszeretettel használunk a konyhában. Fontos szerepet kap a legtöbb magyaros fogásban, de a nemzetközi receptekben is gyakori hozzávaló. A hagyma aprítása azonban kellemetlen lehet, hiszen nem egyszer könnyezik tőle a szemünk. Van egy trükk, amivel azonban ezt megelőzhetjük.
A szakértők szerint csak annyit kell tennünk, hogy aprítás előtt pár percre a hűtőbe tesszük a vöröshagymát, így amikor kés alá kerül, az aromák kevésbé szabadulnak fel.
Persze mindenkinek megvan a maga praktikája: van, aki citromlébe mártja a kést aprítás előtt, más búvárszemüveget vesz fel, biztos, ami biztos alapon.
Miért könnyezünk a hagymától?
A hagyma vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, növekedés során pedig rengeteg ként szív fel a földből, amelyet aminosavakká alakít. Amikor elkezdjük aprítani, áttörjük a zöldség sejtjeit és felszabadítjuk azt a nedves folyadékot, ami ezekkel van tele. A levegőbe kerülve könnyen elérheti a szemet, amelynek érzékeny szövetét irritálni kezdi. A könnycsatorna azonnal nedvességet kezd termelni azért, hogy az irritáló anyagot kimossa.
A felszabaduló aromák azonban kevésbé fogják bántani a szemet, ha tíz-tizenöt percet pihennek a hűtőben.
Egyéb hasznos tippek
Vannak, akik kifejezetten érzékenyek a hagyma irritatív aromáira. Nekik érdemes még több trükköt bevetniük a könnymentes konyhai munkáért. Fontos, hogy kifejezetten éles késsel dolgozzanak, hiszen így a vöröshagyma sejtfalai kevésbé károsodnak, mintha egy tompa késsel próbálkoznánk.
Szintén jó megoldás lehet, ha a hagymát a páraelszívó alatt aprítjuk, így a ventillátor beszívja a kémiai vegyületet, ami kevésbé lesz tömény, ha a szembe kerül
(Forrás: The Daily Meal, fotók: Getty)
praktika | konyhai prakitka | tipp | vöröshagyma | konyhai tipp
Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod
10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod
Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!