Ezzel az egyetlen trükkel többé nem fogunk könnyezni a hagyma aprításakor

A vöröshagyma egy olyan alapélelmiszer, amelyet előszeretettel használunk a konyhában. Fontos szerepet kap a legtöbb magyaros fogásban, de a nemzetközi receptekben is gyakori hozzávaló. A hagyma aprítása azonban kellemetlen lehet, hiszen nem egyszer könnyezik tőle a szemünk. Van egy trükk, amivel azonban ezt megelőzhetjük.

A szakértők szerint csak annyit kell tennünk, hogy aprítás előtt pár percre a hűtőbe tesszük a vöröshagymát, így amikor kés alá kerül, az aromák kevésbé szabadulnak fel.

Persze mindenkinek megvan a maga praktikája: van, aki citromlébe mártja a kést aprítás előtt, más búvárszemüveget vesz fel, biztos, ami biztos alapon.

Miért könnyezünk a hagymától?

A hagyma vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, növekedés során pedig rengeteg ként szív fel a földből, amelyet aminosavakká alakít. Amikor elkezdjük aprítani, áttörjük a zöldség sejtjeit és felszabadítjuk azt a nedves folyadékot, ami ezekkel van tele. A levegőbe kerülve könnyen elérheti a szemet, amelynek érzékeny szövetét irritálni kezdi. A könnycsatorna azonnal nedvességet kezd termelni azért, hogy az irritáló anyagot kimossa.

A felszabaduló aromák azonban kevésbé fogják bántani a szemet, ha tíz-tizenöt percet pihennek a hűtőben.

Egyéb hasznos tippek

Vannak, akik kifejezetten érzékenyek a hagyma irritatív aromáira. Nekik érdemes még több trükköt bevetniük a könnymentes konyhai munkáért. Fontos, hogy kifejezetten éles késsel dolgozzanak, hiszen így a vöröshagyma sejtfalai kevésbé károsodnak, mintha egy tompa késsel próbálkoznánk.

Szintén jó megoldás lehet, ha a hagymát a páraelszívó alatt aprítjuk, így a ventillátor beszívja a kémiai vegyületet, ami kevésbé lesz tömény, ha a szembe kerül

(Forrás: The Daily Meal, fotók: Getty)

konyhai prakitka | tipp | praktika | hagyma | vöröshagyma | konyhai tipp

FOLYTASD EZZEL

Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója

A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Tényleg ez a világ legjobb luxusterepjárója? Most kiderül!
Hirdetés