Hagyományos vs. gourmet - Hol és mit ehetünk szilveszterkor?

Akár étteremben étkezünk, akár otthon főzünk, jó, ha tisztában vagyunk vele, hogy milyen hozzávalókat szabad választanunk és mely szilveszteri ételek vannak a tiltólistán. A szilveszteri menü többnyire olyan alapanyagokból áll, melyek a népi hiedelmek szerint szerencsét, bőséget és gazdagságot hoznak. Ide tartozik a sertéshús és a malac motívum is, mivel a hiedelem szerint a röfi kitúrja orrával a földből a szerencsét. A lencse és a hozzá hasonló kerek szemű hüvelyesek fogyasztása újév napján pénzt hoz a házhoz, nem úgy, mint a szárnyasok, a vadak és a halak, hiszen ezek az állatok elrepülnek, elfutnak vagy épp elúsznak a szerencsénkkel.

Vészesen közeleg a szilveszter és bár ez az ünnepünk - a karácsonnyal ellentétben - elsősorban nem az étkezésekről szól, éhen maradni senki sem szeretne. Ráadásul a szilveszteri vacsora és az újévi ebéd körül többféle hiedelem kering, így nem árt, ha tudjuk, hogy hol és mit ehetünk szilveszterkor.

Hagyományos

A hagyományos szilveszteri vacsora menü mindössze néhány fontos ételből áll, azok elkészítéséhez viszont számtalan receptet találunk a szakácskönyvekben és az interneten. Nem hiányozhat a vacsora asztalról a sertéshús, amit magyar hagyományok szerint sült vagy virsli formájában fogyasztunk. Egyes térségekben szokás, hogy az emberek malac formájú tésztát ajándékoznak egymásnak, így kívánva sikerekben gazdag új esztendőt. Január 1-je nem múlhat el lencse nélkül, aminek hazánkban két népszerű elkészítési módja is van: a leves és a főzelék. Előbbit általában füstölt húsokkal gazdagítják, utóbbit pedig sült virslivel szokás tálalni.

 

Gourmet

Aki szakítana a hagyományokkal és inkább egy romantikus szilveszter lebeg lelki szemei előtt, annak egy éttermi élőzenés vacsora vagy egy szilveszteri gálavacsora lehet a tökéletes program. Egy ilyen est során a vendéglátóhelyek ugyancsak a jól ismert, szerencsét hozó alapanyagokat használják fel az ételsor elkészítéséhez, azonban a hagyományos fogások egy kicsit újragondolva kerülnek a tányérra. Sok nívós szilveszteri vacsora budapesten kerül megrendezésre, ám vidéken is vannak olyan vendéglátóhelyek, amelyek színvonalas szilveszteri vacsora menü kidolgozásával kedveskednek vendégeiknek.

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Ilyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom