Close
Az ember, aki dobta az Apple-t az elektromos autók kedvéért – Handrás-interjú

Az ember, aki dobta az Apple-t az elektromos autók kedvéért – Handrás-interjú

Horváth András búcsút mondott a rideg profivá váló Apple-nek, miután beleszeretett az elektromos autózásba. A Roadsternek az e-autók fő problémájáról és az új Steve Jobsról is beszélt.

Pár hónapja elektromos autókkal foglalkozik Horváth András (Handrás), az Apple egykori igehirdetője. Gyári munkásként kezdte a pályáját, majd miután rátalált az Apple-re, egy ideig a Hegedűs Gyula utcai boltjában lakott, mígnem eljutott egy Apple Premium Reseller bolt megnyitásáig. Lángolt a szerelem bő egy évtizedig, ám tavaly év végén búcsút intett az Apple-nek, és egy éles kanyarral az új forradalom, az elektromos autózás élére állt.

„Nem volt olyan éles az a kanyar. tizenöt évig apple-öztem, elég volt, még talán akkor is elég lett volna, ha a mostaninál sokkal szerethetőbb lenne az Apple.

Néhány napja, a drón tesztjekor ugráltam a nappalimban örömömben. Az Apple-nél már nem éreztem hasonlót, a cég egy nagy mamuttá vált, jó termékeket csinál, de már nincs benne az a lélek, ami régen.”

Na de nincs senki az Apple-nél, aki ha nem is annyira erős karakter, mint Steve Jobs, de legalább valamennyire át tudná venni a szerepét? „Szerintem nincs. Angela Ahrendts alelnök nemrég nyilatkozta, hogy őt nem érdekli a technológia. Nem érdekli, milyen telefonja, milyen tévéje van, semmi ilyesmi. És ő felel az Apple-boltok dizájnjáért.

Felvennél egy olyan embert egy autókereskedés dizájnját kialakítani, akit nem érdekelnek az autók?

Én ezt elképzelni nem tudom, akkor sem, ha egyébként persze szépek az Apple-boltok.”

Az autós hasonlat nem véletlen, Handrás most negyedórás videókon tárja fel az e-autózás futurisztikus világát. Tavaly vett egy BMW i3-ast, akkor érzett rá az új technológiai forradalomra, most pedig már úgy tartja, hogy Elon Musk az új Steve Jobs, és a Tesla az új Apple. Elkezdte kitenni a videós bemutatóit, és a visszajelzések alapján az év végig mintegy harminc i3-ast vettek meg itthon az ő hatására.

Bár az önvezető Teslákról szóló részt több mint 400 ezren látták, jelenleg még csak tárgyal egy nagyobb támogatóról. Autógyártót nem szeretne, mert kritikus és semleges akar maradni, a sok kis szponzor pedig a tartalom rovására menne. Talált viszont egy működőképes áthidaló megoldást, a Patreon.com-ot, amit „több ismerősöm is javasolt, majd amikor egyetlen nap hárman mondták, akkor éjfél körül beregisztráltam.

Jó, gondoltam, kirakom a blogomra, aztán egy év múlva talán lesz belőle ezer dollár. Ez volt a terv, most 1490-nél tart három hét alatt.

Egyszerűen csak nem szeretném sok-sok miniszponzorral teletűzdelni a videóimat. Köszönetet mondani állandóan valami kft.-nek, hogy adott ruhát, egy másiknak meg amiért megitatott, satöbbi. Ezt ne.”

A patreonos támogatások lelkesítőek, és egyfajta elvárást is jeleznek, így hát „a hatásukra már heti két videóban gondolkozom, mert várják a tartalmat. És az sem elképzelhetetlen, hogy az ottani várakozások hatására veszek egyszer egy Teslát.”

Hatótávpara és tévhitek

Lelkesítő átélni egy tech-forradalmat, de nem mindig egyszerű: Handrás például a társasháza garázsában tölti a BMW i3-asát, meg is állapodott a lakókkal, hogy kifizeti a plusz áramfogyasztást. „Egy kemény ötezres havonta.” Kezdetekben mégis akadt, aki kihúzogatta az autót a konnektorból.

Azt mondja, Budapesten és az agglomerációban autózóknak tökéletes megoldás az e-autó, mert otthon kényelmesen feltölthető éjszaka, aztán pedig bőven elég a hatótáv a napi kalandokhoz. Viszont a töltőhálózat még problémás Magyarországon, pedig „ha mindenki, akinek egy kicsit jobban megy (étterem-tulajdonosok, szállodák), rááldozna egy kisebb összeget, akkor a magyar városokban megoldódna ez a kérdés.”

Tény, hogy az autósok döntő többsége csak ritkán megy több száz kilométeres útra, a zöm munkába jár a kocsival, hétvégén meg a nagyihoz. Nyugat felé így is viszonylag egyszerű kislisszolni Magyarországról, mert valamivel sűrűbb a gyorstöltő-hálózat, egy Teslával gond nélkül el lehet jutni mondjuk Norvégiáig. Vagy akár az itthoni kínálat talán legjobb ár/hatótáv mutatójával bíró új Nissan Leaffel.

„Sokan mondják, hogy nekik negyven perc töltési idő nem fér bele az idejükbe. És amikor húszezerért tankolsz, és azt a pénzt meg kell keresned, az belefér? Erre nincs válasz.”

A „hatótávpara” mellett a legnagyobb tévhitnek a környezetszennyezést nevezi. „Akik az e-autózást környezetszennyezőnek nevezik, az akkugyártásra hivatkoznak, de az nem zavarja őket, hogy minden telóban, laptopban is van. És nem számolják, hogy az olaj kitermelése, szállítása, finomítása, tárolása, a fáradt olaj kezelése mivel jár. Kevés tanulmány méri ezt a füstös autóknál. A hozzáférhető tanulmányok szerint egy átlagos, mondjuk magyarországi energiaellátottságnál

az e-autó nagyjából ötven százalékkal kevesebbet szennyez. Ez durva becslés, de semmiképp nem szennyezőbb az elektromos. És mindig elfelejtik, hogy az autók a városban szmogosítanak.”

Elismeri, hogy időnként hiányzik neki a sportautók feelingje, de „nemrég ültem egy F12-es, nagyjából nyolcszáz lóerős Ferrariban, és jó volt, jó volt, de ennyi. Kiszálltam, és tök jó volt utána az i3 is.” Ezt később mi is megtapasztaljuk, Handrás elvisz egy körre az i3-assal, ami tényleg tök jó, simán lehetne városi versenyeket rendezni ilyenekkel – és ott van a még erősebb i3s is.

Handrás a technológiát már elég érettnek tartja, azzal együtt, hogy rohamosan fejlődik. Éppen ezért az elektromos autók legnagyobb problémájának az árukat tartja.

„Ha egymillióba kerülne egy i3, vennél?
– Persze.
– End of story.”

Az e-autók hatótávja, kiszolgálása folyamatosan növekszik, míg az áruk lassanként csökken. „A lakásomat rátenném, hogy ha tíz év múlva újra leülnénk ide beszélgetni, csak annyit mondanátok: basszus, igazad volt. Mi már nem fogunk élni, de eljön, amikor csak elektromos autók lesznek. És az elektromos autó csak katalizátor, mert ha átállunk megújuló energiára a fűtésben, áramtermelésben is, akkor rengeteg más szennyezőt is kiiktatunk.

Egyszerűen elcsesztük annak idején, amikor szénnel kezdtünk fűteni, meg olajjal autózni. Bányásszuk, ami véges, elfogy, miközben ott jön az energia a napból, ingyen.”

Azért az átállás egy több évtizedes folyamatnak ígérkezik, mert „még húsz évig gyártanak majd füstös autókat, amiket még újabb húsz évig használnak. Ha jobban beindul az e-autó biznisz, lemegy a kőolaj ára, ami kicsit megint lassítja majd a változást.”

Nem csak autók

Amióta elhagyta az Apple-t, hétezerről 33 ezerre nőtt a követői száma a Youtube-on. Követőt „könnyen össze lehet szedni erős tartalommal: huszonegy nap után dopamin termelődik az agyban, függőséget okoz, ha addig nézte, örökre nézni fogja. Azoknak van sok követőjük, akik napi rendszerességgel csinálnak videót, de én ezt nem akarom.”

Sokszor megkapja a kommentelőktől, hogy méregdrága cuccokat tesztel, de „hozzá tudok férni, és ezeket érdemes bemutatni. Egy csomóan szeretnék látni a Teslákat, hogy hogyan működnek a gyakorlatban. Másfelől én is nézek ferraris videókat, pedig nem tudok Ferrarit venni. Mi a probléma ezzel?

Nem reklamálok a Ferrari-tulajnál, hogy ne csináljon már videókat.”

De nem kizárólag e-autókról forgat videókat, a kütyükkel is foglalkozik, a január végi drónteszthez hasonló csemegék várhatóak. „Drón, tévé – jöhet bármi, ami minőségi. Heti egy e-autó azért mindenképpen lesz, 2020-tól már annyi modell jön ki, hogy talán le sem tudom mindet tesztelni.”

(Fotó: Tóth István)

steve jobs | apple | macbook | elektromos autó | handrás

FOLYTASD EZZEL

Ilyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja

Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Close
Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom