Egy fárasztó munkanap után keveseknek van kedve hosszú időt a konyhában tölteni, így aztán a hétköznapokban különösen felértékelődnek a gyorsan, egyszerűen elkészíthető egytálételek. Ezek közül mutatunk most hármat, amelyek a friss zöldségösszetevőiknek köszönhetően egészségesek és tápanyagdúsak.
Vegetariánus paella
Hozzávalók:
- 1 közepes hagyma apróra vágva
- 1 evőkanál vaj
- 2 sárgarépa
- 1/2 karfiol
- 1/2 brokkoli virág
- 1 bögrényi jázmin rizs
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 1/2 bögrényi alaplé
- 10 dkg reszelt cheddar sajt
- 1 kis csokor friss petrezselyem
- só, bors
Elkészítés:
- Egy serpenyőben kevés vajon pirítsuk üvegesre a hagymát, tegyük hozzá a feldarabolt sárgarépát, a rózsáira szedett karfiolt és brokkolit, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és a rizst! Keverjük át, majd öntsük fel az alaplével! Nagy lángon felforraljuk, majd csökkentsük a hőt!
- Fedő alatt 20-25 percig pároljuk, amíg a rizs meg nem puhul!
- Kóstoljuk meg, sózzuk, borsozzuk szükség szerint! Vegyük le a tűzről, keverjük hozzá a reszelt cheddar sajtot és a frissen aprított petrezselymet! Azonnal tálaljuk!
Cukkinis lasagne
Hozzávalók:
- 5-6 közepes kisebb cukkini
- 1 rúd kolbász
- 1 teáskanálnyi őrölt pirospaprika
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 üveg marinara szósz
- 10 dkg mozzarella sajt
- 1 zacskó bébispenót
- só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
- Zöldséghámozóval vágjuk vékony szeletekre a cukkiniket, mindkét oldaláról itassuk le a nedvességet! Vegyük le a kolbászról a borítását, és daraboljuk fel!
- Egy nagyméretű serpenyőbe tegyük bele a kolbászdarabokat, szórjuk meg pirospaprikával, kissé pirítsuk meg, majd öntsük fel a marinara szósszal! Adjuk hozzá a fokhagymát, majd tegyük bele a cukkinit és a bébispenótot is! Óvatos mozdulattal keverjük!
- 5 perc elteltével a cukkini megpuhul. Ekkor vegyük le a tűzről, keverjük hozzá a tépett mozzarellát, majd fedjük le, hogy a sajt megolvadhasson!
- Hagyjuk pihenni fedő alatt 6-7 percig, majd friss bazsalikommal megszórva tálaljuk!
A leglaktatóbb marokkói leves
Hozzávalók:
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 nagy sárgarépa
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 liter alaplé
- 2 doboz konzerv csicseriborsó
- 1 doboz paradicsomvelő
- 3 evőkanál paradicsompüré
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1/2 teáskanál őrölt fahéj
- 1/2 teáskanál őrölt gyömbér
- só, bors
- friss koriander
- citrom
- opcionálisan egy zacskó bébi spenót
Elkészítés:
- Egy lábasban hevítsünk olajat, adjuk hozzá a felaprított hagymát és a feldarabolt sárgarépát! Pirítsuk 5 percig időnként megkevergetve, majd tegyük hozzá az összezúzott fokhagymát!
- Öntsük fel az alaplével, tegyük hozzá a leöblített, lecsepegtetett csicseriborsót, a paradicsompürét és a paradicsomvelőt! Fűszerezzük ízlésünk szerint!
- Alacsony lángon főzzük pár percig, majd opcionálisan hozzáadjuk a bébi spenótot, hogy az étel még tartalmasabb és vitamindúsabb lehessen.
- Három percet követően levesszük a tűzről, meglocsoljuk frissen facsart citromlével, és aprított korianderrel megszórva tálaljuk.
(Fotók: Getty Images)
elkészül | recept | három | gyors | egytálétel
Luxus ízek, felejthetetlen pillanatok – Így válassz tökéletes szeszes italt karácsonyra
Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje
Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!