Hogy mi kell a tökéletes pitéhez? Csupán egy omlós tészta és friss, szezonális gyümölcsök, illetve zöldségek – a végeredmény minden esetben fantasztikus lesz. Összeállításunkban három őszi pitereceptet mutatunk, melyek alapja ugyanaz a tészta, a töltelékek pedig minden esetben megidézik a szezon ízvilágát.
Hozzávalók az alap pitetésztához:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg margarin
- 10 dkg cukor
- 1 db tojássárgája
- csipet só
Elkészítés:
A lisztbe beletesszük a cukrot, a csipetnyi sót, belemorzsoljuk a margarint és hozzáadjuk a tojássárgáját. Az alapanyagokból gyúrjunk tésztát, csomagoljuk folpackba, és helyezzük a hűtőbe legalább 30 percre!
Klasszikus almás pite
- 1 kg alma
- 10 dkg cukor
- 1 teáskanál fahéj
- fél citrom leve
- 3 evőkanál zsemlemorzsa vagy darált dió
Elkészítés:
Az almát lereszeljük és belekeverjük a többi hozzávalót. A pitetésztát két részre osztjuk, kinyújtuk, beletesszük a kivajazott, belisztezett tepsinkbe, majd ráhalmozzuk és egyenletesen eloszlatjuk az almás tölteléket. Kinyújtjuk a tészta másik felét is, és óvatosan ráhelyezzük a tetejére. Villával megszurkáljuk, a tetejét tojássárgájával megkenjük, és 180 fokos sütőben nagyjából tizenöt perc alatt készre sütjük.
Szilvás-mandulás
Hozzávalók:
- 1 kg szilva
- 10 dkg cukor
- 3 evőkanál darált mandula
- 1 teáskanál fahéj
Elkészítés:
Forró vízbe beledobjuk a szilvákat néhány másodpercre, hogy le tudjuk húzni a héját. Kimagozzuk és felkockázzuk. Összekeverjük a cukorral, a darált mandulával és a fahéjjal. A töltelékkel ezt követően ugyanúgy készítjük el a süteményt, mint a klasszikus almáspite esetében.
Sütőtökös pite
Hozzávalók:
- 1/2 kilogramm sütőtök
- 2 dl tej
- 2 tojás
- 15 dkg cukor
- ízlés szerinti mennyiségű őrölt szegfűszeg, fahéj és egy kevés szerecsendió
- egy teáskanálnyi citromlé
Elkészítés:
A sütőtököt feldaraboljuk és sütőben megsütjük. Amikor elkészült, lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a tejet, a cukrot, és ízesítjük a fűszerekkel. Botmixerrel homogén állagúra pürésítjük, majd hozzáadjuk a két tojást is. Sütése a klasszikus pitétől annyiban különbözik, hogy a tetejére nem teszünk még egy réteg tésztát.
(Fotók: Getty Images)
receptek | sütőtök | finom | pite | egy tészta
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban
Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!