Ahová elbújhatsz feltöltődni – Három rejtett menedék Európából

A véget nem érő to-do-listek, a fejünk felett Damoklész kardjaként lebegő határidők és az állandó multitaskingolás világában nem csoda, ha a saját magunkra fordítandó időt igénylő tevékenységeink háttérbe szorulnak. Ha a mindennapok és a kikapcsolódás fogalma nálunk is kizárják egymást, vagy ha a klasszikusnak számító tengerparti nyaralás vagy városnézés helyett valami tartalmasabbra vágyunk, ezen a három helyen garantáltan a feltöltődhetünk.

Miután a hagyományos szállodák egyeduralmának néhány évvel ezelőtt az autentikusabb és egyedibb élményt biztosító Airbnb-szállások és butikhotelek vetettek véget, a mindinkább népszerűvé váló slow living mozgalom jegyében egyre nagyobb az igény az olyan szállásokra is, amelyek – közvetlen környezetükkel teljes harmóniában – a modern nagyvárosi életmód és a rohanó hétköznapok elől nyújtanak menedéket.

Casa No Tempo – slow living portugál módra

A pillanat megélését, belső hangunk előtérbe helyezését és a saját tempónkra való visszalassulást hirdető életfilozófia elsajátítására a portugál Casa No Tempónál keresve sem találnánk ideálisabb helyszínt. A Portugália déli részén, Nyugat-Európa egyik legritkábban lakott és legkevésbé fejlett régiójában, Alentejóban található, családi gazdaságból kialakított négyszáz hektáros birtokon elterülő házba belépve az ember úgy érzi, mintha megállt volna az idő: az épület fél méter vastag falai és eredeti szerkezeti elemei a kortárs dizájn legletisztultabb vonalával párosulva egyszerre fejezik ki a múlt iránti tiszteletet, a kontinuitást és az értékalapú gondolkodásmódot.

A négy hálószobás, négyszáz négyzetméteres ház egybefüggő fehér falainak hidegségét a térségből származó terrakotta padló és a hatalmas ablakokon beáramló fényár melegsége töri meg, melyeken kinézve pedig a stressz fogalma sem tűnt még ilyen távolinak: mezők, patakok és paratölgyültetvények váltják egymást a végtelenbe futva, hogy aztán a horizonton mint egy impresszionista festmény olvadjanak össze a kéklő égbolttal.

A páratlan természeti környezethez méltó, ugyanakkor azt el nem nyomó és minden igényt kielégítő enteriőr megalkotása nem volt egyszerű feladat, de Aires Mateus építész ezt az akadályt is sikerrel vette: a Living Divani kanapék és Piero Lissoni ágyak, walk-in zuhanyzók és kézzel készült csempék, vintázs Thonet-székek, Davide Groppi lámpák és helyi mesteremberek által készített szekrények alkotta enteriőr szofisztikáltsága olyan természetességet hordoz, hogy a kint és bent határai is elmosódnak, és az épület együtt lélegzik az őt körülvevő tájjal.

Habár a környezet már önmagában is terápiás jellegű, a házi finomságokat – friss zöldségeket, kecskesajtot, olívát, mézet és dzsemet – tartalmazó reggeli elfogyasztása után biciklivel vagy a birtok egyik lovára pattanva, vagy a ház négyszáz négyzetméteres, organikus stílusú medencéjében hűsölve úgy érezhetjük, magunk is annak részévé váltunk, miközben felettünk a királykékké váló égbolton korábban még sosem látott csillagképek rajzolódnak ki.

Vipp shelterben az erdő közepén

A Casa No Tempóhoz hasonlóan az érintetlen természetben, a svédországi Immel-tónál helyezkedik el a háztartási eszközöket, bútorokat és konyhákat is gyártó dán dizájncég, a Vipp legújabb dobása, a Vipp shelter is. A mindössze ötvenöt négyzetméter alapterületű létesítmény tulajdonképpen egy masszív, acélból készült téglatest, üvegből megalkotott, eltolható oldalfalainak köszönhetően a kandalló mellett olvasva vagy a konyhaszigeten a szemközti tóból pecázott halat sütögetve is az erdő közepén érezhetjük magunkat.

A tervezés során a fő szempont egy olyan modern, kompakt, a mai ember igényeinek megfelelő ház létrehozása volt, ami amellett, hogy rendelkezik minden olyan berendezéssel – ám semmi többel –, ami a teljes kikapcsolódás érdekében szükséges lehet, letisztult forma- és színvilága, anyaghasználata révén a természetbe is a lehető legjobban illeszkedik.

Ha a kockaházban való feltöltődésünk érdekében nincs kedvünk Svédországig utazni, a mobilházat le is gyártathatjuk magunknak: kb. 150 millió forintnak megfelelő euró plusz szállítási és installációs költség ellenében hat hónapon belül az általunk kiválasztott helyen állítják fel a cég munkatársai; nekünk pedig csak a közművek bekötéséről kell gondoskodnunk.

Sextantio Le Grotte Della Civita, avagy az autentikusság legmagasabb foka

Habár névválasztás tekintetében nem jeleskedtek a dél-olaszországi szálloda megálmodói, a tizennyolc szobát és lakosztályt tartalmazó barlangszállás világviszonylatban is olyan egyedülállónak számít, hogy a marketingeszközöknek csekély jelentőségük marad.

A már a történelmi idők előtt is lakott város, a tufakőzetből álló hegyre épült Matera legfőbb nevezetessége az UNESCO Világörökségének részét képező barlanglakásokból álló komplexum, a Sissi di Matera, melyben az 1950-es évekig víz, csatorna és áram nélkül éltek az emberek, és amely Olaszország egyik legnagyobb nyomornegyedének számított. A barlangváros rehabilitációjában a félig svéd, félig olasz szállodatulajdonos, Daniele Kihlgren látta meg az üzleti lehetőséget, akit azonban nem a hagyományos értelemben vett vállalkozó: antropológusként és filantrópként csak az olyan projektek érdeklik, amelyek révén hozzá tud járulni az eredeti értékek, hagyományok megőrzéséhez, a történelem továbbéléséhez.

Miután a közművek bevezetését követően minden egyes követ az eredeti helyére raktak vissza, a Meterában található barlangszállás szobáit Kihlgren a barlangváros legrégibb lakásaiból, azok eredeti szerkezetét megőrizve, de a modern kor igényeinek megfelelően, helyi építőanyagok felhasználásával alakította ki, ahol a legapróbb részletekre ugyanakkora figyelmet fordítottak, mint arra, hogy a 13. századi barlangtemplomban felszolgált reggeli során helyben készült ételeket tálaljanak fel. A végeredmény egy olyan építészeti remekmű lett, amelyben néhány napot eltöltve azontúl, hogy minden sejtünk magunkba szívhatja az történelmet és a kultúrát, az autentikus fogalma is új jelentést nyer.

butikhotel | boutique hotel | Vipp shelter | nagy sztori | portugália

FOLYTASD EZZEL

Exkluzív élmény vár a Bazilika lábánál – Megnyílt a The—Bar Giftshop Pop-up Store

Nehéz decemberben programot találni a Balatonnál? Választani nehéz!

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Különleges programok a Balatonnál decemberben! Kattints a részletekért!
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom