Close
Ahová elbújhatsz feltöltődni – Három rejtett menedék Európából

Ahová elbújhatsz feltöltődni – Három rejtett menedék Európából

A véget nem érő to-do-listek, a fejünk felett Damoklész kardjaként lebegő határidők és az állandó multitaskingolás világában nem csoda, ha a saját magunkra fordítandó időt igénylő tevékenységeink háttérbe szorulnak. Ha a mindennapok és a kikapcsolódás fogalma nálunk is kizárják egymást, vagy ha a klasszikusnak számító tengerparti nyaralás vagy városnézés helyett valami tartalmasabbra vágyunk, ezen a három helyen garantáltan a feltöltődhetünk.

Miután a hagyományos szállodák egyeduralmának néhány évvel ezelőtt az autentikusabb és egyedibb élményt biztosító Airbnb-szállások és butikhotelek vetettek véget, a mindinkább népszerűvé váló slow living mozgalom jegyében egyre nagyobb az igény az olyan szállásokra is, amelyek – közvetlen környezetükkel teljes harmóniában – a modern nagyvárosi életmód és a rohanó hétköznapok elől nyújtanak menedéket.

Casa No Tempo – slow living portugál módra

A pillanat megélését, belső hangunk előtérbe helyezését és a saját tempónkra való visszalassulást hirdető életfilozófia elsajátítására a portugál Casa No Tempónál keresve sem találnánk ideálisabb helyszínt. A Portugália déli részén, Nyugat-Európa egyik legritkábban lakott és legkevésbé fejlett régiójában, Alentejóban található, családi gazdaságból kialakított négyszáz hektáros birtokon elterülő házba belépve az ember úgy érzi, mintha megállt volna az idő: az épület fél méter vastag falai és eredeti szerkezeti elemei a kortárs dizájn legletisztultabb vonalával párosulva egyszerre fejezik ki a múlt iránti tiszteletet, a kontinuitást és az értékalapú gondolkodásmódot.

A négy hálószobás, négyszáz négyzetméteres ház egybefüggő fehér falainak hidegségét a térségből származó terrakotta padló és a hatalmas ablakokon beáramló fényár melegsége töri meg, melyeken kinézve pedig a stressz fogalma sem tűnt még ilyen távolinak: mezők, patakok és paratölgyültetvények váltják egymást a végtelenbe futva, hogy aztán a horizonton mint egy impresszionista festmény olvadjanak össze a kéklő égbolttal.

A páratlan természeti környezethez méltó, ugyanakkor azt el nem nyomó és minden igényt kielégítő enteriőr megalkotása nem volt egyszerű feladat, de Aires Mateus építész ezt az akadályt is sikerrel vette: a Living Divani kanapék és Piero Lissoni ágyak, walk-in zuhanyzók és kézzel készült csempék, vintázs Thonet-székek, Davide Groppi lámpák és helyi mesteremberek által készített szekrények alkotta enteriőr szofisztikáltsága olyan természetességet hordoz, hogy a kint és bent határai is elmosódnak, és az épület együtt lélegzik az őt körülvevő tájjal.

Habár a környezet már önmagában is terápiás jellegű, a házi finomságokat – friss zöldségeket, kecskesajtot, olívát, mézet és dzsemet – tartalmazó reggeli elfogyasztása után biciklivel vagy a birtok egyik lovára pattanva, vagy a ház négyszáz négyzetméteres, organikus stílusú medencéjében hűsölve úgy érezhetjük, magunk is annak részévé váltunk, miközben felettünk a királykékké váló égbolton korábban még sosem látott csillagképek rajzolódnak ki.

Vipp shelterben az erdő közepén

A Casa No Tempóhoz hasonlóan az érintetlen természetben, a svédországi Immel-tónál helyezkedik el a háztartási eszközöket, bútorokat és konyhákat is gyártó dán dizájncég, a Vipp legújabb dobása, a Vipp shelter is. A mindössze ötvenöt négyzetméter alapterületű létesítmény tulajdonképpen egy masszív, acélból készült téglatest, üvegből megalkotott, eltolható oldalfalainak köszönhetően a kandalló mellett olvasva vagy a konyhaszigeten a szemközti tóból pecázott halat sütögetve is az erdő közepén érezhetjük magunkat.

A tervezés során a fő szempont egy olyan modern, kompakt, a mai ember igényeinek megfelelő ház létrehozása volt, ami amellett, hogy rendelkezik minden olyan berendezéssel – ám semmi többel –, ami a teljes kikapcsolódás érdekében szükséges lehet, letisztult forma- és színvilága, anyaghasználata révén a természetbe is a lehető legjobban illeszkedik.

Ha a kockaházban való feltöltődésünk érdekében nincs kedvünk Svédországig utazni, a mobilházat le is gyártathatjuk magunknak: kb. 150 millió forintnak megfelelő euró plusz szállítási és installációs költség ellenében hat hónapon belül az általunk kiválasztott helyen állítják fel a cég munkatársai; nekünk pedig csak a közművek bekötéséről kell gondoskodnunk.

Sextantio Le Grotte Della Civita, avagy az autentikusság legmagasabb foka

Habár névválasztás tekintetében nem jeleskedtek a dél-olaszországi szálloda megálmodói, a tizennyolc szobát és lakosztályt tartalmazó barlangszállás világviszonylatban is olyan egyedülállónak számít, hogy a marketingeszközöknek csekély jelentőségük marad.

A már a történelmi idők előtt is lakott város, a tufakőzetből álló hegyre épült Matera legfőbb nevezetessége az UNESCO Világörökségének részét képező barlanglakásokból álló komplexum, a Sissi di Matera, melyben az 1950-es évekig víz, csatorna és áram nélkül éltek az emberek, és amely Olaszország egyik legnagyobb nyomornegyedének számított. A barlangváros rehabilitációjában a félig svéd, félig olasz szállodatulajdonos, Daniele Kihlgren látta meg az üzleti lehetőséget, akit azonban nem a hagyományos értelemben vett vállalkozó: antropológusként és filantrópként csak az olyan projektek érdeklik, amelyek révén hozzá tud járulni az eredeti értékek, hagyományok megőrzéséhez, a történelem továbbéléséhez.

Miután a közművek bevezetését követően minden egyes követ az eredeti helyére raktak vissza, a Meterában található barlangszállás szobáit Kihlgren a barlangváros legrégibb lakásaiból, azok eredeti szerkezetét megőrizve, de a modern kor igényeinek megfelelően, helyi építőanyagok felhasználásával alakította ki, ahol a legapróbb részletekre ugyanakkora figyelmet fordítottak, mint arra, hogy a 13. századi barlangtemplomban felszolgált reggeli során helyben készült ételeket tálaljanak fel. A végeredmény egy olyan építészeti remekmű lett, amelyben néhány napot eltöltve azontúl, hogy minden sejtünk magunkba szívhatja az történelmet és a kultúrát, az autentikus fogalma is új jelentést nyer.

FOLYTASD EZZEL
Ezen a nyáron még ingyen léphetsz be az egyik legimádottabb olasz városba
Öt úti cél Európában, amely garantáltan lenyűgözi az építészet szerelmeseit
Rendeld meg a Roadster magazin 7. számát!
Friss lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 220 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom