A karácsony közeledtével itt az ideje, hogy felfrissítsük otthoni itallistánkat, új koktélrecepteket sajátítsunk el, hogy aztán elkápráztathassuk vendégeinket. Bár egyszerű italokról van szó, érdemes gyakorolnunk egy keveset például az ajándékok beszerzését követően, vagy egy romantikus film előtt.
Tojáslikőrös koktél
A tojáslikőr az egyik leghagyományosabb karácsonyi alkohol, amely koktélok alapja is lehet. Ezek tökéletes desszertitalként szolgálhatnak a klasszikus fűszerezésű mézeskalácsok és bejglik mellé az ünnepi vacsora zárásaként.
Hozzávalók:
- 30 ml vodka
- 30 ml mandulalikőr
- 30 ml tojáslikőr
- kandiscukor
- fahéj
- frissen őrölt szerecsendió
Elkészítése:
- Nedvesítsük meg a pohár peremét egy kevés tojáslikőrrel, majd mártsuk bele a kandiscukorba!
- Öntsük a shakerbe az alkoholokat, rázzuk össze, majd töltsük bele a pohárba!
- Szórjuk meg egy kevés fahéjjal és frissen őrölt szerecsendióval!
Winter breeze koktél
A kajakómát csökkenti ez az igazán frissítő koktél, aminek üdeségét a menta és a grapefruitlé adja. Tökéletes ital lehet az ünnepi villásreggelikhez is prosecco helyett.
Hozzávalók:
- 30 ml vodka
- 30 ml grépfrútlé
- 60 ml tonik
- gránátalmamagok
- áfonya
- mentalevelek
Elkészítés:
- A shakerben rázzuk össze a vodkát, a tonikot és a grépfrútlevet!
- Töltsünk meg egy poharat jéggel, öntsük rá az italt! Díszítsük a gránátalma magjaival, az áfonyával és a mentával!
Narancsos gin-tonik
- 250 ml narancslé
- 375 ml hideg tonik
- 160 ml gin
- késhegynyi őrölt kardamom
- 2 rozmaringág
- 1 narancs, vékonyra szeletelve
- jég
Elkészítése:
- Öntsük a narancslevet egy kis lábasba, szórjuk bele a kardamomot, tegyük hozzá a rozmaringágakat! Forraljuk fel, majd főzzük két-három percig, hogy a narancslé kissé besűrűsödjön!
- A narancslevet szűrjük le, öntsük bele egy kancsóba, és hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre hűljön!
- Négy pohár között osszuk el a gint és a narancsszeleteket, töltsük rá a gyümölcslevet, halmozzuk a tetejére a jégkockákat, végül öntsük le a jéghideg tonikkal!
Ez is érdekelhet:
(Fotók: Getty Images, Pixabay)
recept | alkohol | karácsony | ünnep | italVilágvégi éttermek, ahová egyszer be kell térni
Pizzaszakácsként bujkált tizenhat évig az olasz maffia leghírhedtebb tagja

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!