Close
Három zseniális mikroház a bizonyíték, hogy nem a méret a lényeg

Három zseniális mikroház a bizonyíték, hogy nem a méret a lényeg

Amióta kipróbáltuk a Treehouses fenomenális ökokabinjait a noszvaji erdőben, időről időre eszünkbe jut, milyen jó lenne egy saját kis ház, a semmi közepén, egy tó vagy patak partján, hatalmas fák ölelésében. Hogy ezzel mennyire nem vagyunk egyedül, jól mutatja a rengeteg mikroház, amely mostanában piacra került, és a trend, ami az egész világot meghódította. 

Bár a kabinok nálunk még igencsak újdonságnak számítanak, a tengerentúlon, különösen Amerikában már évtizedekkel ezelőtt kialakult egy szűkebb réteg, akik a nyüzsgő városi lét helyett természetközelibb életformát választottak. Korábban a kész kabinok helyett a fából, kétkezi munkával épített miniházak voltak a jellemzőbbek, a koncepció alapja viszont a kezdetektől fogva az, hogy a negatív környezeti hatások és az olcsóbb megélhetési költségek miatt csökkentsék az életterüket.

A népszerűségben persze az is szerepet játszik, hogy az ingatlanárak világszintű elképesztő növekedésével sokaknak nem csak kikapcsolódási lehetőséget, hanem mindennapi életteret látnak az apró házakban.

A jó hír, hogy a kereslet nagyon erős kínálatot hozott, és a csodálatos miniotthonokban lényegében semmiről nem kell lemondani, legfeljebb a felesleges dolgainkról, amit egyébként is csak ide-oda rakosgattunk. Kutattunk egy kicsit, és találtunk néhány mikroházat, amelybe szó nélkül beköltöznénk, és nem csak egy hosszú hétvégére.

Hotelszoba, iroda, butik, szauna, kávézó, vagy amit szeretnénk – ÖÖD House

Észtország nem csak a digitális forradalom, de a fiatal vállalkozók egyik európai motorja is – az ÖÖD House is egy észt testvérpár impozáns elképzelése a sallangmentes kabinokról.

A vállalkozást és magát a házat az hívta életre, hogy a tulajdonosok nem találtak egyetlen pici, de kényelmes és modern szállást sem túrázásaik során. Így aztán inkább csináltak maguknak egyet.

A tükrökbe öltöztetett mikro-ház teljesen összemossa a kabin és a környezet határait, a hatalmas üvegfelületnek köszönhetően pedig az év 365 napján pazar kilátást nyújt. Az ÖÖD House felépítése annyira egyszerű, hogy mindössze nyolc órát vesz igénybe, a szerkezetéhez kizárólag acélt, szigetelt üveget és fát használnak.

A cég egyébként nem csak mikrootthonként, hanem kávézóként, szaunaként vagy butikként is ki tudja alakítani a teret, és olyan kényelmi funkciók és extrák is elérhetők, mint a wifi, a padlófűtés, a Bose hangrendszer vagy a hatalmas LCD-tévé.

A maszkulik ökoház – ARK shelter

A belga ARK stúdió előregyártott kabinja olyan alternatíva, ami még zordabb környékeken is bevethető, és tágas tereinek hála egyáltalán nem esne nehezünkre hosszabb időre is birtokba venni.

A dizájniroda célja a mikroház tervezésekor egyértelműen az volt, hogy kínáljon egy elérhető árú opciót azoknak, akik kiszakadnának a város zajából.

“Ma szemtanúi vagyunk az új technológiák gyors fejlődésének. Ez egy soha véget nem érő történet, folyamatos nyomással, határidőkkel, ezért gondoltunk egy alternatívára, amivel egy időre elfelejthetjük a stresszes életünket, és visszatérünk gyökereinkhez. Úgy gondoljuk, az embereknek kell tartaniuk egy kis szünetet”

– nyilatkozták.

A moduláris ház alap nélkül épül, könnyen hordozható, és szinte bárhol elhelyezhető. A meleg és kifinomult belső térben társalgót, hangulatos alvóhelyeket és fürdőszobát is kialakítottak, ráadásul mindez természetes anyagokból valósult meg, és szélenergia felhasználásával működik, sőt, az esővíz összegyűjtéséről is gondoskodtak a tervezők.

Az egyedileg a házba tervezett fenyőbútorok mellett a ház leghangsúlyosabb eleme az öntöttvas kandalló, ami meglehetősen férfias karaktert kölcsönöz a társalgónak, de természetesen itt is rengeteg változatból választhatunk attól függően, hogy otthonnak, irodának vagy csak hétvégi menedéknek szeretnénk használni.

Családi otthon 37 négyzetméteren – Little House

Az MW Works buja erdei környezetben felépített kis háza annyira kompakt, praktikus és átgondolt, hogy alig-alig érzékelhető a tér szűkössége.

A mindössze 37 négyzetméteres, kívülről fekete cédrussal és cementpanelekkel burkolt ház már szilárd alapra épült, és ezzel már túlmutat az órák alatt felhúzható kabinok kategóriáján, ellenben sokkal több kényelmet, tágasabb és jobban felszerelt tereket kínál.

A kandalló mellett itt a ház méreteihez képest tágas fürdő, kényelmes háló és akár egy kisebb társaságot is kiszolgáló konyha is szolgálja a lakókat.

A hatalmas üvegfelület, köszönhetően a pazar panorámának, szinte a végtelenig nyújtja a teret, és ez az egyik oka, hogy könnyű beleszeretni egy-egy ilyen mikrootthonba.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Andrew Pogue, Maris Tomba, Anton Toomere)

cabinporn | iroda | mikro ház | dizájn | ööd house

FOLYTASD EZZEL

Soha szebb nyaralót nem láttunk még CLT-panelből mint ez az új-zélandi kabin

Ezt harmadjára olvasva sem hiszed el: soha nem látott rekordot léptek át Budapesten a lakások négyzetméterárai

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram