Close
Luxuskabin a lombok között – Kipróbáltuk a TreeHouses-t a noszvaji erdőben

Luxuskabin a lombok között – Kipróbáltuk a TreeHouses-t a noszvaji erdőben

“Inspiration for your quiet place somewhere” – azaz inspiráció a saját csendes helyedhez, valahol. Ez áll az egyik kedvenc könyvünk, a főként amerikai faházakat, modern és totálisan komfort nélküli kabinokat is bemutató Cabinporn címlapján. Maliga Péterék tizenegy hónap kőkemény munkát követően decemberben indították el a TreeHouses-t, egy picike hevesi falu, Noszvaj erdőszéli telkén. Sok külföldi inspiráció után született meg a végleges koncepció, Péterék csendes helye: négy évszakos lombházakat építettek lucfenyőből, pezsgőfürdővel, szaunával, minibárral, és olyan enteriőrrel, ami a szemnek is kényeztetés. 

Hogy miért pont ott, annak több oka is van. Egyrészt Noszvaj az elmúlt néhány évben Eger környékének egyik legromantikusabb, turisztikailag is legszínesebb települése lett: Csernus Imre Csendülője, vagy a glamping-bajnok Nomád Hotel kitaposták az utat, így ma már könnyen találunk jó borászatokat, kávézót, éttermet a faluban, és gyakoriak a rendezvények is.

Másrészt Péter egyik legjobb barátja, Dévényi Viktor pont ott üzemeltetett vendégházat, csak épp a január-februári uborkaszezonban nem pörgött úgy a biznisz, ahogy szerette volna. Péter – aki online marketinggel foglalkozik – kézbe vette az ügyet. A vendégház forgalma ugrásszerűen megnőtt, és látva a számokat, ő is kedvet kapott, hogy félretett pénzét szálláshelybe fektesse.

Először egy húsz-harminc szobás hotelben vagy panzióban gondolkoztak, de látták, ez jóval komolyabb beruházás lenne, mint tervezték. A rögtönzött piackutatás aztán megmutatta a helyes irányt: az Airbnb-n és a Booking.com-on az extrém fa- és lombházakba alig-alig lehetett foglalni, miközben áruk a négycsillagos szállodákéval vetekedett.

A tökéletes területet viszonylag hamar megtalálták a projekthez, és a tervek is megvoltak, amit aztán a bürokrácia forgószele itt-ott kicsit megtépázott. A telek megvásárlásától számítva nem egészen egy éven belül ennek ellenére már álltak a luxusfaházak és Viktor vezetésével – aki azóta is oroszlánrészt vállal az üzemeltetésből – fogadták az első vendégeket. Ez a mai építőipari zombi-apokalipszisben azért elismerésre méltó teljesítmény…

A Síkfőkúti tó partjára épített kabinok nem a szó klasszikus értelmébe vett lombházak: a közel harminctonnás építményt nem volt fa, ami elbírná, így a lombkoronával egy szintre, fapillérekre építették őket. Azt is hamar elvetették, hogy egy-egy nagyobb fa keresztülfusson a nappalin vagy a teraszon.

A Bledi-tónál a Garden Village-ben láttuk, ahogy a vihar teljesen szétverte a tetőt – meséli Péter.

Ráadásul fontos szempont volt az is, hogy profi, és minden kényelmi funkcióval ellátott high-end faházak szülessenek. A tervezést Péterék az egri Arkt Építész Stúdióra bízták, a komoly ácsmunkát pedig hosszú szakember-keresés után Juhász Patrik vállalta. A végeredmény négy 27 négyzetméteres faház, picike konyhával, fürdővel, hatalmas terasszal, jacuzzival, sok-sok kényelmi funkcióval és hangulatos, harmonikus belső térrel – köszönhetően Balogh Fruzsina belsőépítésznek.

A házak párokra optimalizáltak, a kényelmes franciaágyakon és a pezsgőfürdőben is két fő fér el kényelmesen. Persze, már ha van szabad hely, mert az idei évben eddig 99% feletti a foglaltság, de decemberben is 50% körüli volt a telítettség, pedig akkor nyitottak.

“Még nem készültek el a házak, de gondoltuk, teszt jelleggel indítunk egy akciót. Végül 260-270 kupon ment el négy nap alatt. Nem is értettük, mi történik, Viktor ült a gép előtt, napi százötven e-mailt kaptunk, kockás füzetbe vezettük az egészet. Közben még folyt az építkezés, elfogyott a lambéria, Pestről kellett hozni. Az állványt mi szedtük le az első vendég érkezése előtt” – mondja Péter.

Most épp az ötödik faház épül, ebből a típusból az utolsó. Ha minden jól megy, június végére kész. Bár jelenleg tizet is ki lehetne adni, tudják, hogy egyszer véget ér a hatalmas hájp, ami a házakat övezi.

A luxuskabinok tudatosan magasra pozícionáltak: egy szoba éjszakánként ötven-hatvan ezer forint között mozog, két éjszakánál többre pedig ritkán érkeznek vendégek. Péterék szerint is pont elég ennyi a pihenéshez, a romantikához, és azokhoz a szolgáltatásokhoz, amiket a faházak nyújtanak.

Eredetileg alacsonyabb árral és ötven százalék körüli kihasználtsággal négy-öt éves megtérüléssel számoltak. Most úgy fest, kb. két év alatt visszahozza a beruházás a befektetett összeget, ha marad a telt ház. És miért ne maradna, hiszen a szigetelt faházak nem egynyári kalandra készültek, és Péter szerint a téli környezet legalább olyan mesebeli, mint a zöld lombok között madárcsicsergésre és full extrás reggelire ébredni.

A TreeHouses a pihenésre vágyó városi ember legérzékenyebb pontjára tapintott: úgy mossa össze a hedonista pihenést a természetközeli élménnyel, hogy nem kényszerít lemondásra, sőt. A gourmet konyhán kívül kimaxol mindent, amit magaséletnek hívhatunk. És persze, el tudnánk mesélni, milyen a kellemesen hűvös erdőben, a pezsgőfürdőben ülve borozni, de ez pont az az élmény, amit ezerszer jobb átélni, mint egy ócska, szívárványos sztorit hallgatni róla…

A hónap témája nálunk a glamping, úgyhogy ez is érdekelhet:

(Fotók: Gyana Dániel)

szállás | treehouses | szauna | falusi turizmus | hotel

FOLYTASD EZZEL

Karácsony Olaszországban – Tíz kihagyhatatlan programjavaslattal

Kiderült, mennyit spórol Budapest a karácsonyi fények hiányán

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram